Behçet Hastalığı İle İlgili Merak Edilen Bilgiler

Behçet Hastalığı İle İlgili Merak Edilen Bilgiler
07.01.2022 13:30
Behçet hastalığı bağışıklık sistemi hastalığı olarak bilinen kişilerin sosyal yaşantısını olumsuz etkileyen bir rahatsızlık. Pek yaygın görülmeyen Behçet hastalığı ile ilgili merak konusu olan pek çok soru bulunuyor. Bizler de behçet hastalığı kanda çıkar mı?, behçet hastalığı hangi yaşlarda görülür?, behçet hastalığı için kullanılan ilaçlar, behçet hastalığı kimlerde görülür? sorularının cevabını sizler için araştırdık.

Nedeni tam olarak bilinmeyen bir bağışıklık sistemi ve hastalıklarından olan Behçet hastalığı hakkında merak edilen pek çok soru bulunuyor. Behçet hastalığı; cilt, ağız, eklemler, cinsel organlarda ülserler, damar ve sinir sistemi tutulumu ile karakterize olarak ortaya çıkmaktadır. Behçet sendromu olarak da isimlendirilmiş Behçet hastalığı, vücudun farklı bölümlerinde bulunan kan damarlarının iltihabına neden olan ve nadir olduğu gözlemlenen kronik bir rahatsızlıktır. Behçet hastalığı ismini, hastalarında üç ana belirtiyi saptayan ve hastalık üzerine yapmış olduğu araştırmaları 1936 yılında yayınlayan Hulusi Behçet’ten almıştır. Vücutta bulunan kan damarlarının iltihaplanmasına yol açan Behçet hastalığı nadir olarak gözlenmektedir. Behçet hastalığının belirtileri; ağızda tekrarlayan aft şeklinde yaralar, erkeklerde peniste ve testis torbasında kadınlarda dış genital organda ağız yaralarına benzeyen aftlar, ciltte sivilce benzeri sert ve kırmızı yaralar, el ayak bilekleri diz ve dirsek bölgelerinde iltihaplanmalar, baş ağrısı ve sara nöbetleri, bağırsaklarda ülsere benzeyen yaralar şeklinde ortaya çıkmaktadır. Behçet hastalığının nedeninin vücudun bağışıklık sisteminde oluşan bir bozukluk sebebiyle enfeksiyonlara karşı tepki belirtileri göstermesi olduğu düşünülmektedir.

Behçet Hastalığı Kanda Çıkar Mı?

Behçet hastalığı pek çok belirti ile kendini gösterebilmektedir. Bu belirtiler arasında; ağızda görülen devamlı aft şeklinde yaralar, genital bölge ülserleri, ciltte yaralar ve iltihaplanmalar görülmektedir. Behçet hastalığının teşhisi için kan testi bulunmamaktadır. Ancak Behçet hastalığının teşhisi Paterji testi uygulanır. Bu testin uygulanması için özel olarak hazırlanan çözeli deri altına enjekte edilir ve birkaç gün kadar beklenir. Bu süre zarfında cilt üzerinde kırmızı kızarıklıklar, iri ufak kabarcıklar oluşabilir. Bu kabarcıklar sivilceye benzer bir gelişim gösterirse Behçet hastalığının varlığından söz edilebilir.

Behçet Hastalığı Hangi Yaşlarda Görülür?

Genetik yatkınlık ile ortaya çıkan Behçet hastalığı çoğu zaman çevresel faktörlerin tetiklenmesi ile de ortaya çıkabilir. Behçet hastalığının görülme sıklığı nadir olsa da belli yaş aralıklarında daha sık gözlendiği tespit edilmiştir. Behçet hastalığı 20-35 yaş aralığında görülmektedir.

Behçet Hastalığı İçin Kullanılan İlaçlar Nelerdir?

Behçet hastalığı için kullanılan ilaçlar tedavi açısından medikal ilaçlar olup; antiseptik gargaralar, kortizonlu kremler ve kortikosteroidler, kolşisin, azatioprin, siklosporin, siklofosfamid tedavisi Behçet hastalığının tedavisinde kullanılan medikal yöntemlerdir.

Behçet Hastalığı Kimlerde Görülür?

Anne ya da babasında Behçet hastalığı olan bir çocuk bu hastalığı direkt olarak almamakla birlikte gen olarak taşır. Söz konusu genlerin çocuğa geçmesi, hastalığın kesin ve net olarak çocukta oluşacağı anlamına gelmez. Çünkü Behçet hastalığı ve benzeri romatolojik hastalıklar genetik yatkınlığa ek olarak, başlatıcı ve kolaylaştırıcı çevresel faktörler olmadan ortaya çıkmaz. Behçet hastalığı genetik olarak hastalığı alan kişilerde çevresel faktörlerle bir arada görülmektedir. Behçet hastalığı genellikle 20-35 yaş arası bireylerde çevresel faktörlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Behçet Hastalığı Amerika Birleşik Devletleri ve Kuzey Avrupa’da oldukça seyrek görülmekle birlikte ülkemizin de içinde yer aldığı Akdeniz ülkelerinde ve Japonya’da daha sık görülmektedir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir