Behçet Hastalığı İle İlgili İlginç Bilgiler

Behçet Hastalığı İle İlgili İlginç Bilgiler
07.01.2022 13:00
Behçet hastalığı bağışıklık sistemi hastalığı olarak bilinen olumsuz bir rahatsızlık. Pek yaygın olmayan Behçet hastalığı ile ilgili ilginç bulunan pek çok bilgi bulunuyor. Bizler de behçet hastalığı geçer mi?, behçet hastalığı şifalı bitkiler, behçet hastalığı öldürür mü?, behçet hastalığı saç döker mi?, behçet hastalığı sinir yapar mı?, behçet hastalığı unutkanlık yapar mı? sorularının cevabını sizler için araştırdık.

Behçet hastalığı; vücudun farklı yerlerinde bulunan kan damarlarının iltihabına neden olan ve nadir olduğu gözlemlenen kronik bir hastalıktır. Behçet hastalığı ismini, hastalarından birinde üç ana belirtiyi ortaya döken ve hastalık üzerine yapmış olduğu araştırmaları 1936 yılında yayınlayan Hulusi Behçet’ten almıştır. Behçet hastalığının kaynağı net olarak tespit edilememekle birlikte genel olarak Orta Doğu ve Asya bölgelerinde yaygın görülmesi sebebi ile uzmanlar tarafından kısmen genetik kısmen çevresel faktörlerden kaynaklandığı tespit edilmiştir. Behçet hastalığının nedeninin vücudun bağışıklık sisteminde oluşan bir bozukluk sebebiyle enfeksiyonlara karşı tepki belirtileri göstermesi olduğu düşünülmektedir.

Behçet Hastalığı Geçer Mi?

Behçet hastalığının geçip geçmediği mutlak bir kaide olmamakla birlikte, hastanın yaşı ilerledikçe klinik bulguların gerileme göstermesi beklenir. Diğer bir tanımla, yıllar geçtikçe hastalığın yatışması ve gerilemesi beklenir. Behçet hastalığının tamamen geçtiği gözlenmese de hastanın yaşı ilerledikçe etkilerinin gerilediği gözlemlenmiştir.

Behçet Hastalığı Şifalı Bitkiler Nelerdir?

Behçet hastalığının tedavisinde kullanılan ilaç tedavilerine ek olarak şifalı bitkilerin de alternatif tedavi yöntemi olarak kullanıldığı biliniyor. Behçet hastalığı şifalı bitkiler arasında; ada çayı, anason, çam sakızı, civanperçemi, ısırgan otu, kekik, kantaron, kırkkilit otu, mersin yaprağı, nane, rezene, siyah hardal tohumu, tere tohumu, üzerlik tohumu ve zerdeçalın iyi geldiği söyleniyor.

Behçet Hastalığı Öldürür Mü?

Behçet hastalığı ile mücadele eden birçok insan hastalığın öldürücü olup olmadığını sorguluyor. Behçet hastalığı nadiren öldürücüdür. Merkezi sinir sistemi tutulumuna bağlı olarak Behçet hastalığının öldürücü olma oranı %5’lik bir orandır. Behçet hastalığında kişinin savunma sistemi vücudunu yabancı bir madde gibi görerek kendini korumaya geçer. Bu koruma mücadelesi sonrası istemeyerek de olsa dokuları zarara uğratabilir. Hastalığın gidişatına bağlı olarak düşük olsa bir ölüm riski bulunur.

Behçet Hastalığı Saç Döker Mi?

Behçet hastalığı pek çok olumsuz yan etkilerle insan sağlığını kötü yönde etkileyen bir bağışıklık sistemi hastalığı olarak kabul ediliyor. Behçet hastalığının saç döktüğüne dair herhangi bir klinik vaka tespit edilmemiştir. Bu açıdan Behçet hastalığının etkileri arasına saç dökülmesini eklemek doğru bir tespit olmayacaktır.

Behçet Hastalığı Sinir Yapar Mı?

Behçet hastalığı; cilt, ağız, eklemler, cinsel organlarda ülserler, damar ve sinir sistemi tutulumu ile karakterize olarak ortaya çıkmaktadır. Sinir sistemine etki ettiği bilinen bağışıklık sistemi rahatsızlığının ruhsal bir sinir harbine sebep olup olmadığı da araştırma konusu. Behçet hastalığının sinir yaptığına dair herhangi bir klinik bulgu saptanmamıştır. Ancak merkezi sinir sistemine etki eden Behçet hastalarının bazılarında nadir de olsa sinirlilik ve hırçınlık hali olduğu bazı kaynaklarca tespit edilmiştir.

Behçet Hastalığı Unutkanlık Yapar Mı?

Behçet hastalığı nadir gözlenen klinik bir vaka olduğundan ötürü hakkında hala bilinmeyen ve araştırılan bir takım sorular bulunuyor. Behçet hastalığının unutkanlık yapma ihtimali de bu sorunların içerisinde yer alıyor. Behçet hastalığında sinir sistemi tutulumu çok nadir görülmektedir. Behçet hastalarında unutkanlık durumu nadir gözlense de bu duruma ek olarak denge bozukluğu, konuşma bozukluğu, bağımlı kişilik bozukluğu, sinirlilik ve hırçınlık gibi etkiler görülebilir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir