Bebeklerin Kansız Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerin Kansız Olduğu Nasıl Anlaşılır?
01.11.2022 22:03
Yeni doğan bebeklerde, birtakım biyolojik sorunlar olabilir. Bebeklerin kansız olduğu nasıl anlaşılır, kan şekerinin düşmesi nasıl anlaşılır? Bebeklerin reflü olduğu nasıl anlaşılır, sarılık olduğu nasıl anlaşılır? Merak edilenlere birlikte bakalım.

Kansızlık tıpta anemi ismiyle adlandırılır. Yeni doğan bebeklerde yaşamın ilk 6-24 ayında, anemi görülmesinin sebebi demir eksikliğidir. Bebeklerdeki aneminin sebebi, kan kaybı veya kan uyuşmazlığı gibi nedenlere de bağlı olabilir.

Bebeklerdeki kansızlık düşük veya orta seviyeli ise genellikle, halsizlik, ten renginde solgunluk, huzursuzluk ve iştahsızlık şeklinde kendini gösterebilir.

Eğer yüksek seviyede bir kansızlık durumu var ise, çarpıntı, sık enfeksiyon geçirme, emme de güçlük çekme gibi, ileri seviyede bayılma ve kalp yetmezliği gibi ciddi belirtilerle kendini gösterebilmektedir.

Bebeklerde Kan Şekerinin Düşmesi Nasıl Anlaşılır?

Bazı bebeklerde kan şekeri seviyesini sürekli olarak takip etmek gerekebilir. Özellikle, diyabetik annelerin bebekleri yakın takibe alınmalıdır.

Bunun dışında kan uyuşmazlığı, düşük veya çok yüksek kilolu bebekler, yetersiz beslenen, anne karnında gelişim bozukluğu yaşayan, vücut ısısını koruyamayan veya doğum sonrası enfeksiyona maruz kalmış bebeklerde kan seviyesi düşebilir.

Tiz ses ile ağlama, titreme, solunum durması, nöbet geçirme, sürekli uyku hali, morarma gibi belirtilerle kendisini gösterebilmektedir.

Bebeklerin Reflü Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Herhangi bir nedene bağlı olarak mide içeriğindeki besinlerin, yemek borusuna geri kaçması olarak nitelendirilebilir. Bebelerdeki reflü 2’ye ayrılır.

Fiziyolojik Reflü:  1 yaşlarında ortaya çıkar. Henüz yutma refleksi gelişmemiş olduğu için bebek reflü problemi yaşayabilir. Büyük oranda kendiliğinden geçecektir. Çok önemli bir problem olarak görülmemektedir.

Yanlış Beslenme Sonucu Olan Reflü: çoğunlukla 1 yaşından sonra kendi kendine geçer. Fakat bebeğinizde şiddetli bir şekilde kusma, öksürük gibi devam eden ve sürekli tekrarlayan problemler varsa bir hekimden yardım almalısınız.

Reflünün nedenleri arasında ise, bebeğin beslenme açısını ayarlayamayarak düz bir şekilde yatırarak beslemek, besledikten sonra hemen yatırmak da reflüyü tetikleyebilir. Bebeğinizi besledikten sonra 10-15 dk boyunca besini sindirmesini ve gazını çıkarmasını beklemelisiniz.

Reflünün belirtileri arasında ise, kilo almasında yavaşlama, beslenme sonrasında ağlama, öğürme, süt içtiği zaman kontrol edemeyerek boğazına kaçırma,  beslenmeyi reddetmek, huzursuzluk, hırıltı, öksürük gibi nedenler sıralanabilir.

Bebeklerin Sarılık Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Yeni doğan bebeklerde sarılık genellikle sıklıkla görülen bir problemdir. Doğdukları ilk gün kendisini gösterir ve birkaç gün içinde en yüksek seviyesine ulaşır. Genellikle endişe edilecek bir durum değildir. Bebeklerin hemen hemen hepsinde görülmesi olası bir vücut reaksiyonudur.

Sarılığın ilk 10 gün takibi çok önemlidir. Her ne kadar sıklıkla görülse de kaynağının iyi araştırılmış olması gerekmektedir. Sarılık genellikle 10 gün veya 2. Haftanın sonunda kendiliğinden yok olmalıdır.

Sarılığı olan bir bebeğin ilk belirtisi, diğer hastalıklara göre daha rahat anlaşılabilir. Ciltte özellikle göz beyazında sarımtırak veya sarı renk ile kendisini gösterir. Sarı renk olan bölgeye parmakla hafifçe bastırıldığında rengin sarılığı daha net ortaya çıkar.

Ayrıca sarılığı olan bebekler emmek ve beslenmek istemezler. Sürekli olarak uyku halinde olup devamlı olarak uyumak isterler. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir