Bebeklerde Verem Aşısı Şart Mı?

Bebeklerde Verem Aşısı Şart Mı?
31.01.2023 20:18
Bebeklerde verem aşısı sonrası oluşan komplikasyonlar ve yapılması gereken şeyler sıkça araştırılmaktadır. Bebeklerde verem aşısı şart mı, uyku yapar mı? Bebeklerde verem aşısı iltihap yapar mı, banyo yapılır mı? Bebeklerde verem aşısı yapılmazsa ne olur, aşının tuttuğu nasıl anlaşılır, neden tutmaz? Cevaplara göz atalım…

Verem, ölümcül olabilecek bir hastalıktır ve verem aşısı, bu hastalıktan korunmak için önerilen ve tavsiye edilen bir aşıdır. Bebeklerin çoğunda, doktorlar ve sağlık çalışanları, bebeklerin 2, 4, 6 ve 12-18 ayları arasında verem aşısı almasını tavsiye ederler. Bu, bebeklerin erken yaşlarda verem hastalığından korunmasını sağlar. Ayrıca, bebeklerin verem aşısı alması aynı zamanda çevredeki kişileri de koruyacaktır. Verem aşısı zorunlu değildir ancak tavsiye edilir.

Bebeklerde Verem Aşısı Uyku Yapar Mı?

Bebeklerde verem aşısı yapıldıktan sonra, uykuya dalması normal bir durumdur. Aşıların yaptığı şey vücudunuzun bağışıklık sistemini uyarmak ve bu süreçte bebeklerde biraz yorgunluk ve huzursuzluk oluşabilir.

Ancak, aşıların uykuya dalmasına direk olarak neden olamadığını unutmamak gerekir. Bebeklerde uyku düzenleri değişebilir ve aşıların yaptığı şey bebeklerin sağlıklarını koruma amacı taşıdığından, uykuya dalması için aşıların bir nedeni olamaz.

Bebeklerde Verem Aşısı İltihap Yapar Mı?

Bebeklerde verem aşısının yapılması sonrasında bazı yan etkiler oluşabilir, ancak bunlar genellikle hafif ve geçicidir. En yaygın yan etkiler arasında ağrı, şişlik ve kızarıklık oluşur. Aşı yerinde biraz iltihap oluşabilir.

Aşının yapılmasından sonra bebekte iltihaplı bir durum oluşması oldukça nadir olmasına rağmen, eğer bebekte iltihaplı bir durum oluşursa, doktorunuza başvurmanız önerilir.

Bebeklerde Verem Aşısı Sonrası Banyo Yapılır Mı?

Verem aşısı sonrası bebeklerin banyo yapması genellikle mümkündür. Aşı yerleştirildiği bölgede kabarıklık, şişlik veya kızarıklık oluşması durumunda, aşı bölgesine dokunulmaması veya hafifçe yıkanması tavsiye edilir. Ayrıca aşı yerine doğrudan su veya sabun temasından kaçınılması önerilir.

Bebeklerde Verem Aşısı Yapılmazsa Ne Olur?

Verem aşısı olmamış bebekler, verem hastalığına yakalanma riski taşırlar. Verem, özellikle bebekler ve küçük çocuklar için ciddi bir hastalıktır ve hatta ölümcül sonuçlar doğurabilir. Verem, menenjit, sepsis, beyin zarı iltihabı gibi ciddi komplikasyonların yanı sıra kalıcı hasarlara da neden olabilir.

Ayrıca, verem hastalığına yakalanmış bir bebek, veremi başka insanlara da bulaştırabilir. Bu nedenle, bebeklerin verem aşısı olması önemlidir.

Bebeklerde Verem Aşısı Tuttuğu Nasıl Anlaşılır?

Verem aşısının başarıyla tuttuğunun nasıl anlaşılacağı, genellikle aşının yapıldıktan sonra bebekte oluşan antikor düzeylerinin ölçülmesiyle belirlenir. Bebeklerde verem aşısının yapıldıktan sonra, bebekte difteri, tetanoz ve pertussis virüslerine karşı yeterli miktarda antikor oluştuğu tespit edilirse, aşının tuttuğu anlaşılır.

Ayrıca, bebeklerde verem aşısının yapıldıktan sonra, bebekte difteri, tetanoz ve pertussis gibi hastalıklara yakalanma olasılığının azaldığı da aşının başarılı olduğunun bir göstergesidir.

Bebeklerde Verem Aşısı Neden Tutmaz?

Bebeğinizde verem aşısının tutmamasının birkaç nedeni olabilir. Bunlar arasında:

Aşıyı olan kişinin bağışıklık sistemi zayıf olabilir.

Aşının depolama şartları yanlış olabilir. Aşıların saklanması, üretim tarihi, son kullanma tarihi gibi bilgilerin doğru bir şekilde izlenmesi gerekir.

Aşının yanlış uygulanması. Aşıların doğru şekilde uygulanması için eğitimli bir sağlık çalışanı tarafından yapılması gerekir.

Aşının etkisini azaltan ilaçların kullanılması. Bazı ilaçlar aşının etkisini azaltabilir, örneğin steroidler, bazı tümör öldürücü ilaçlar gibi.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir