Bebeklerde Topuk Kanı Nasıl Alınır?

Bebeklerde Topuk Kanı Nasıl Alınır?
28.12.2021 17:00
Yeni doğan bebekler için bazı testler yapılır. Bu testlerden bir tanesi de topuk kanı testidir. Bebeklerin topuğundan kan alınır ve bebekte hastalık olup olmadığına bakılır. Bebeklerde topuk kanı hangi testler için alınır, pozitif çıkarsa ne olur ? Bebeklerde topuk kanı testi yüksek çıkarsa ne olur, neden alınır? Bu soruları cevapladık.

Bebekler yeni doğduklarında pek çok test yapılır. Bebeklerde var olan hastalıklar tespit edilir ve böylece erkenden tedaviye başlanır. Yeni doğan bebeklere yapılan testlerden birisi de topuk kanıdır. Topuk kanı yeni doğan bebeğin vücudunda herhangi bir hastalık olup olmadığını tespit etmede yardımcı olur. Özellikle kalıtsal hastalıkların anlaşılmasına yardımcı olur. Topuk kanı ile biotidinaz eksikliği, hipertiroidi, kistik fibrozis, fenilketonüri gibi hastalıkların varlığı tespit edilir. Topuk kanı testi hemen hemen tüm hastanelerde yapılan bir işlemdir. Bebekler doğduktan birkaç gün içinde yapılır. Topuk kanı testi yapılan bebekte eğer bir hastalık olursa aileye haber verilir. Bazı zamanlar topuk kanı testi tekrar yapılmak zorunda kalınabilir. Bebeklerde topuk kanı ile ilgili merak edilen diğer tüm sorular ve cevaplar için yazımızın devamını okumalısınız.

Bebeklerde Topuk Kanı Hangi Testler İçin Alınır?

Yeni doğan bebeklerde topuk kanı testi yapılır. Topuk kanı bebeklerde bir hastalık olup olmadığını tanımlamak için yapılır. Topuk kanının hangi testler için alındığı merak edilmektedir. Bebeklerde topuk kanı alınmasının nedenleri şunlardır:

·        Biotidinaz eksikliği: biotidinaz bir enzimdir. Eğer bu enzim eksik olursa vücuttaki biotin dengesi de bozulur. Böylece bebeklerin kaslarında güçsüzlük, duyma kaybı, görme kaybı ve havale gibi hastalıklar olur. Eğer topuk kanı alınmazsa ve bu hastalıklar tespit edilmezse bebek komaya girip, ölebilir.

·       Kistik fibrozis: bu hastalık vücuttaki salgı yapan organları etkiler. Bebeklerde bağırsak enfeksiyonu, akciğerler, karaciğer, ter bezleri, erkek üreme sistemi ve pankreas bu hastalıklardan etkilenir. Ayrıca hastalarda hırıltılı solunum, zatürre, sindirim sistemi bozuklukları ve öksürük olur.

·       Hipertiroidi: bu vücuttaki tiroid hormonunun eksikliğidir. Hipertiroidi olan bebeklerde gelişim geriliği ve zekâ geriliği olabilir. Bu nedenle topuk kanı alınırsa önceden fark edilir ve tedavi edilir.

·       Fenilketonüri: bu hastalık vücutta hidroksilaz adı verilen enzimin yetersiz olduğu zaman ortaya çıkar. Bebeklerde havale geçirmeye neden olur.

Topuk Kanı Testi Pozitif Çıkarsa Ne Olur?

Yeni doğan bebeklerin herhangi bir hastalığı olup olmadığını öğrenmek için pek çok test uygulanır. Bu testlerden birisi ise topuk kanı testidir. Topuk kanı testi ile pek çok hastalık tespit edilir. Bunun için bebek doğduktan 4-5 gün sonra topuğundan birkaç damla kan alınması yeterlidir. Topuk kanı alındıktan sonra laboratuvarlarda incelenir. Eğer bebekte biotidinaz eksikliği, hipertiroidi, kistik fibrozis ve fenilketonüri gibi hastalıklar tespit edilirse derhal aileye haber verilir.

Topuk Kanı Testi Yüksek Çıkarsa Ne Olur?

Topuk kanı testi bütün yeni doğan bebeklere uygulanır. Bebeklerde olabilecek olan hastalıkların önceden teşhis edilmesini sağlar. Böylece hastalıklar erkenden fark edilir ve tedavi etmek daha kolaydır. Topuk kanı testi her hastanede yapılır. Bebeklerde olabilecek olan kistik fibrozis, hipertiroidi, fenilketonüri ve biotidinaz eksikliği gibi hastalıkların teşhisinin konulmasını sağlar. Eğer bebekte bu hastalıkların hiçbiri yoksa aileye haber verilir.

Bebeklerde Topuk Kanı Neden Alınır?

Bebekler doğdukları zaman onlara birtakım testler uygulanır. Hemen her hastanede bebeklere bu testler yapılır. Bu testlerden bir tanesi de topuk kanı testidir. Topuk kanı bebeğin topuğundan alınır. Bebeklerde topuk kanı testi pek çok hastalığın tanısı konulması için yapılır. Topuk kanı ile hipertiroidi, kistik fibrozis, biotidinaz, fenilketonüri gibi hastalıklar teşhis edilebilir. Bu hastalıklar teşhis edildiğinde hemen aileye haber verilir ve bebeğin tedavisi başlar.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir