Bebeklerde Göz Rengi Nasıl Oluşur?

Bebeklerde Göz Rengi Nasıl Oluşur?
30.08.2022 14:51
Doğumu yaklaşan ebeveynler bebeklerinin nasıl olacaklarını düşünmeye başlarlar. Peki bebeklerde göz rengi nasıl oluşur, bebeklerde göz rengi değişir mi? Siz okularımız için haberimizde sorularınızı cevapladık..

Göz renkleri nesiller boyunca aktarılır, ancak bazen genetik varyasyonlar göz renklerinde şaşırtıcı sonuçlara yol açabilir. Bu kılavuzda göz renginin genetiği hakkında bilgi edinin. Gözler ister mavi ister kahverengi olsun, göz rengi çocuklara ebeveynlerinden aktarılan genetik özellikler tarafından belirlenir. Bir ebeveynin genetiği, doğacak bebeğinin gözünün irisinde bulunacak pigment veya melanin miktarını belirlemektedir. Yüksek miktarda bulunan kahverengi melanin ile doğacak bebeğin gözleri kahverengi görünecektir. Aynı kahverengi melaninin minimum seviyeleri ile gözler mavi görünür. Bununla birlikte, genetik bir varyasyon, bir çocuğun göz renginin tahmin edilemez olmasına neden olabilir ve bu da mavi gözlü iki ebeveynin kahverengi gözlü bir çocuğa sahip olmasına neden olabilir. İnsan vücudundaki her hücre normalde 23 çift kromozom içerir. Kromozom 15, muhtemelen protein üretmeye ayrılmaz 600 ila 700 gen içerir. Bu genlerden ikisi, OCA2 ve HERC2, göz rengi seçiminde önemli bir rol oynar. OCA2 geni, melaninden sorumlu proteini üretmesine rağmen, HERC2 geni, protein üretimini açıp kapatarak OCA2 genini kontrol eder. HERC2 geninde en az bir genetik varyasyonun varlığı, üretilen melanin miktarını azaltarak daha hafif gözlere yol açabilir. OCA2 ve HERC2 ile çalışan diğer genlerin daha küçük bir rolü vardır, ancak nadir durumlarda göz rengini belirlemek için OCA2'yi geçersiz kılar.

Bebeklerde Göz Rengi Değişir Mi?  

İris rengi, tıpkı saç ve ten rengi gibi, melanin adı verilen bir proteine bağlıdır. Vücudumuzda, işi melanin salgılamak olan melanosit adı verilen özel hücrelerimiz var. Zamanla, melanositler sadece biraz melanin salgılarsa, bebeğinizin gözleri mavi olacaktır. Biraz daha fazla salgılarlarsa gözleri yeşil veya ela görünecektir. Melanositler gerçekten meşgul olduğunda gözler kahverengi görünür (en yaygın göz rengi) ve bazı durumlarda gerçekten çok koyu görünebilirler. Melanositlerin işlerini bitirmeleri yaklaşık bir yıl sürdüğü için, bebeğin ilk doğum gününden önce göz rengi diye adlandırılan zor bir iş olabilir. Renk değişimi, yaşamın ilk 6 ayından sonra biraz yavaşlar, ancak bu noktada çok fazla değişiklik olabilir. Göz rengi genetik bir özelliktir, ancak biyoloji dersinde öğrenmiş olabileceğiniz kadar kesin ve kuru değildir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir