Bebeklerde Fitil Alışkanlık Yapar Mı?

Bebeklerde Fitil Alışkanlık Yapar Mı?
24.11.2021 17:30
Eğer bebeğiniz varsa ve kabız olduysa sizin için de zor birkaç gün olacaktır. Öncelikle bebeğin kabız olduğunun anlaşılması için bebeğinizi gözlemlemeniz gerekir. Bebeklerde fitil kaç dakikada etki eder, zararlı mı? Bebeklerde fitil kaç saatte bir verilir? Bebeklerde fitil kullanımı hakkında merak ettiğiniz soruları cevapladık.

Kabızlık bağırsakların yavaş hareket etmesinden, kuru gıdalarla beslenmekten ve az su tüketmekten dolayı kakanın sertleşmesi ve dışkılamasının zor hale gelmesidir. Her insan zaman zaman kabız olabilir. Kabızlık çok büyük rahatsızlıklara yol açan bir problemdir. Bebeklerde de kabızlık problemi görülebilir. Eğer bebeğiniz varsa ve kabız olduysa sizin için de zor birkaç gün olacaktır. Öncelikle bebeğin kabız olduğunun anlaşılması için bebeğinizi gözlemlemeniz gerekir. Bebeklerde kabızlık problemi belirtileri şunlardır:

·        Bebeğin dışkısının çok sert yapıda olması, topak şeklinde dışkılaması

·        Bebeğin dışkısının kile benzemesi

·        Bebeğin çok geç dışkılaması

·        Bebeğin gaz sancısının olması

·        Bebeğin sürekli ağlaması

·        Bebeğin huzursuzlanması

·        Bebekte iştahsızlıktır.

Bebeğiniz kabız olduysa onun için yapılması gereken şeyler arasında fitil yer almaktadır. Ancak bebeğe fitil kullanmadan önce diğer yöntemlerin uygulanması gerekir. Örneğin bebek ılık su ile duş aldırılmalı, bebeğe sıvı besinler yedirmeli ve bebeğin karın bölgesine dairesel hareketler ile masaj yapılması gerekmektedir. Eğer tüm bu yöntemlere rağmen bebeğiniz hâlâ normal bir şekilde dışkılamıyorsa doktor kontrolünde fitil yöntemine geçebilirsiniz. Fitil bebeğin sertleşmiş, çok katı hale gelmiş kakasını yumuşatmaya ve bağırsaklarını boşaltmaya yarayacaktır. Fitilin nasıl etki verdiğini, nasıl kullanılması gerektiğini, yararlarını, olası yan etkilerini ve bağımlılık yapıp yapmayacağını öğrenmek için yazımızın devamına göz atmalısınız.

Bebeklerde Fitil Kaç Dakikada Etki Eder?

Bebeklerde kabız problemi görüldüğünde derhal çözüm yolları aranmalıdır. Çünkü kabız olan bebekler çok huzursuzlanır, çok ağlar ve çok acı çekerler. Bebeklerde kabızlık şikâyetine neden olan faktör bulunduktan sonra ona göre bir çözüm yoluna başvurulmalıdır. Bebeklerin yeme içme düzeni, sıvı alma miktarı ve hareketli olup olmaması kabızlığa neden olan faktörler arasındadır. Bebeğinizin kabız olduğunu fark ettiğiniz zaman ona sıvı bir şeyler yedirmeye ve su içirmeye çalışın. Ayrıca bebeğinize hareket yaptırın ve karın bölgesine masajlar yapın. Eğer bebeğinizin kakası çok sertleşmiş ve kesinlikle dışkılama yapılamıyorsa, fitil yöntemini deneyebilirsiniz. Bunun için kesinlikle doktora danışmalısınız.

Bebeklerde Fitil Kaç Saatte Bir Verilir?

Bebeğiniz zaman zaman kabız olabilir. Bunun nedenleri katı şeyler tüketmesi, su içmemesi ve hareketsiz olmasıdır. Ayrıca bazı bebeklerde süt ve süt ürünleri kabızlığa neden olmaktadır. Bebeğinizin kabız olduğunu ve kabızlığa neden olan faktörü fark ettikten sonra bebeğinize sıvı yiyecekler yedirmeli, su içirmeli ve ılık su ile duş aldırmalısınız. Bebeğinizde eğer masaj yapılmasına rağmen kabızlık problemi geçmiyorsa fitil yapabilirsiniz. Bebeğinize fitil vermeden önce fitil zeytinyağı ya da krem ile yumuşatıldıktan sonra anüsüne itilmelidir. Fitil verilirken bebeğiniz yatar pozisyonda olmalı ve fitilin çıkması engellenmelidir. Eğer tekrar fitile ihtiyaç duyulursa bunun için ortalama 4-5 saat beklemeniz gerekecektir.

Bebeklerde Fitil Zararlı Mı?

Yetişkinler gibi bebekler de katı beslendiklerinde, hareketsiz olduklarında ve yeterli miktarda su içmediklerinde kabız olabilirler. Kabızlık bağırsakların fonksiyonlarını yerine getirmede güçlük çekmesi ve kakanın çok katı bir hale gelmesidir. Bebekler kabız olduklarında çok geç dışkılama yaparlar, dışkıları sert yapıda veya kile benzeyen yapıdadır, gaz sancıları vardır ve çok ağlarlar. Bu nedenle anne babaların bebeklerine ılık su ile duş aldırması, sıvı besinler vermesi ve masaj yapması gerekir. Bunun dışında eğer bebeklerin kabızlığı geçmiyorsa, ona fitil verilebilir. Fitil bebeğin anüsünden itilir ve kakasının yumuşamasını sağlar. Böylece bebekler bağırsaklarını boşaltacak ve rahatlayacaklardır. Fitilin zararı olup olmadığı çok tartışılır. Fitilin herhangi bir zararı olmadığı bilinmektedir. Ancak yine de doktora danışarak kullanmakta fayda vardır.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir