Bebeklerde Epilepsi Atakları Nasıl Olur?

Bebeklerde Epilepsi Atakları Nasıl Olur?
24.11.2021 19:00
Halk arasında sara hastalığı olarak bilinen epilepsi beyine gönderilen normal elektriksel gönderilerin yanı sıra anormal deşarj durumlarının ortaya çıkması sonucu kronik ve uzun süreçli hastalık olanaklı olarak bilinir. Bebeklerde epilepsi ateş yapar mı? Bebeklerde epilepsi genetik mi, sebepleri nelerdir? Bebeklerde epilepsi atakları ile ilgili merak ettiğiniz soruları bu yazımızda cevapladık.

Çocuk ve bebeklerde görülen epilepsi hastalıkların sıklığı yetişkin hastalara göre iki kat daha fazla ilerlemektedir. Bu hastalık belirtileri bazı genetik ve doğumsal hastalıklara bağlı olarak gelişebildiği gibi genel olarak acil servise başvuran çocukların ve bebeklerin yaklaşık olarak  yüzdede birinin epilepsi nöbeti şikayetiyle hastanelere başvurdu tahmin ediliyor. Bu ataklarda çocuklarda bulunan epilepsi türüne göre değişiklik gösterebilir.

 Basit parsiyel nöbetlerde genel olarak beyin bölgesinde sınırlı kalan deşarj sorunu oluştuğunda bilinç kaybı yaşanmadı gibi bu etkinin kaynaklandığı bölgeye göre korku hissi, kötü kokular hissetme, değişik renkler ve ışıklar görme hareket kusurları ve davranış bozuklukları gibi çeşitli nöbet atakları görülebilir. Kompleks parsiyel nöbetlerde elektriksel deşarj olarak tabir edilen nöbetler beynin belirli bir bölgesinde sınırlı kalır fakat buna rağmen bilinç kaybı yaşanabilmektedir. Genel olarak yalanma, çiğneme, sürekli olarak elbiselerini çekiştirme gibi hareketler bu nöbet türünde gerçekleşebilmektedir. Jeneralize epilepsi nöbetlerinde beynin bütün bölgeleri elektriksel deşarjdan etkilenerek bir bilinç kaybı yaşanması söz konusu olmaktadır. Grand-mal verilen nöbetlerle kaslar da aynı şekilde kasılıp gevşeme gibi belirtiler ortaya çıkarak epilepsi nöbetleri geçirilmektedir. Son olarak Petit-mal olarak adlandırılan   nöbet türünde çocuğun vücut şeklinde herhangi bir problem olmaksızın çocuk sürekli olarak bir dalgınlık nöbeti yaşar ve çevresinde olan bitenlerin farkına varmaz. Bu çocuklarda da özellikle okul başarısı konusunda bazı düşüşler görülebilmektedir.

Bebeklerde Epilepsi Ateş Yapar mı?

Bebeklerde ve çocuklarda özellikle çoğu anne babanın endişelendiği ateş sebebiyle havale geçirmesi sonucu epilepsi hastalığının oluşması ebeveynlerde kaygı oluşturmaktadır. Fakat aslında bunun nörologları göre yorumu, nöbet ve havale gibi ataklarda epilepsi hastalığının tedavi edilebilir bir hastalık olarak algılanması gerektiği yönündedir. Zaten özellikle epilepsi hastalığında çocuklarda epilepsi nöbetleri havale oluşumu ve ateşlenme atakları olarak başlangıç göstermektedir. Bunun dışında kan değerlerinin düşmesi, beyindeki bazı gelişim kusurları, travmalar, ilaç ve zehirlenmeler de bu nöbetlere sebep olabilmektedir. Bu yüzden aslında ateş ve havale sebebiyle oluşan epilepsi nöbetleri epilepsi hastalığının tedavi edilebilir bir boyutta olduğunu gösterebilmektedir.

Bebeklerde Epilepsi Genetik mi?

Epilepsi hastalığı çocuklarda ve bebeklerde sıklıkla genetik faktörlerden dolayı vücutta ataklara sebep olabilmektedir. Bebeklerde görülen bu epilepsi hastalığı doğumsal hastalıklara ve bazı genetik faktörlere bağlı olmaktadır. Acil servislere başvuran ailelerde genel olarak çocuklarında gördükleri epilepsi nöbetlerini fark ettikten sonra tedavi sürecini başlamaktadırlar. Bu yüzden genetik faktörlerle birlikte çocuğun anne karnında beyin gelişimini etkileyecek hastalıklar doğum sırasında meydana gelecek hasarlar ve doğum sonrasında oluşabilecek hastalıklar sonrası bu epilepsi hastalığı oluşabilmektedir.

Bebeklerde Epilepsi Sebepleri Nelerdir?

Genel olarak doğumsal sorunlar ve sonradan gelişen beyin hasarları sebebiyle epilepsiler doğumdan sonra çocuklarda her yaşta görülebilmektedir. Bunun yanı sıra 7-8 yaşlarında  iyi huylu tümörlerin beyin dokusunda yarattığı bazı nöbet atakları da epilepsi hastalığının başlangıcı olabilmektedir. Genel olarak çocuklarda görülen epilepsi hastalığının nedenleri:

·        Doğuştan gelen genetik hastalıklar

·        Bebeklerde görülen beyin gelişimini etkileyen mikrobik hastalıklar sırasında meydana gelebilen beyin oksijensiz kalma durumları beyin zedelenmesi ve kanaması durumları

·        Doğum sonrasında oluşan beyin iltihabı, menenjit ve kazalara bağlı olarak gelişen beyin zedelenmesi

·        Beyin tümörleri

·        Uzun süreli gerçekleşen ateşli havaleler

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir