Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Ne Zaman Olmalı?

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Ne Zaman Olmalı?
23.11.2021 15:45
Bebeklerde ek gıdaya geçiş aşamaları nelerdir? Bebeklerde ek gıdaya geçişte verilmemesi gereken besinler nelerdir? Bebeğinizi ek gıdaya başlatmak istiyorsanız bu yazımızı mutlak okumalısınız.

Bebekler yabancı oldukları yeni yaşamlarına uyum sağlamak için uzun çabalar harcamak zorundadır. Bu zorlu yolda da en büyük yardımcıları bizler oluruz. Bebekler dünyaya gelmeleriyle birlikte ebeveynlerine ihtiyaç duyarlar. Özel bir bakıma ihtiyaçları vardır. İlk doğdukları zamanı da içeren belirli bir süre içinde anne sütü bebekler için en önemli besin kaynağıdır. Hatta yeni doğan bebekler için anne sütü tek ihtiyaç maddesidir.

Anne sütü bebeğin ihtiyacı olan bütün besin değerlerini içermektedir. Ancak bazı durumlarda annenin sütü gelmemektedir. Anne sütü ile beslenemeyen bebekler için uygun mamalar verilmelidir. Yeni doğan bebeklere, anne sütü ilk 6 ay aralıksız verilmesi gerekir. 6 aylık olan bir bebek artık ek gıdalar alabilir. İlk ek gıda verildiğinde bebek büyük ihtimal yiyeceği geri atacaktır. Bunun nedeni gıdayı yabancı madde olarak algılamalarıdır. Ayrıca bebeklerin henüz yiyecekleri ağzın ön kısmından arkaya taşımak için yeterli kas yapısına sahip olmaları da gıdaları almalarına engel olur. Ek gıdalar verilirken bebeğin başının dik olmasına önem verin. Mama sandalyeleri bu aşamalarda kullanmanız için çok idealdir. Ellerini ya da oyuncaklarını ağzına sokmaya başlayan bebekler ek gıdaları almak için uygundur. Ek gıdaya geçiş sürecinde doktorunuza da başvurmanızı tavsiye ederiz.

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Aşamaları Nelerdir?

Ek gıdaya geçiş dönemi bebekler ve ebeveynler için sıkıntılı bir dönemdir. Ek gıdaya geçiş dönemlerinde anne sütü ya da mama takviyesine kesinlikle devam edilmelidir. Bu dönem içinde oldukça dikkatli olmalısınız. Bebeğinize daha yumuşak ve yavaş bir yaklaşım içinde olmanızda önemlidir. Ek gıdaya geçiş döneminde bazı noktalara uymanız size yarar sağlayacaktır.

•       Bebeğinize ilk ek gıdasında tek bileşenli yiyecekleri vermeniz gerekmektedir. İçeriğinde şeker ve tuz olmaması önemlidir.

•       Her yeni yiyecek arasında üç günlük bir bekleyiş bebeğinizin besinlere olan alerjisini gözlemlemenizde size yarar sağlayacaktır.

•       Ek gıdaya ilk başladığınızda, ek gıdayı tek öğün şeklinde uygulamalısınız.

•       Doğal ve taze besin ürünleri seçmeniz bebeğinizin sağlığı için önemlidir. Mevsime uygun gıdalar tercih etmelisiniz.

•       Sebze ve meyve püreleri bu dönemde bebeğinizin ek gıdaları daha kolay almasına yardımcı olacaktır. Havuç, patates, muz, elma, armut, kabak gibi ürünlerden besleyici püreler elde edebilirsiniz.

•       Ek gıdaya alışmaya başlayan bebeğinize yavaş yavaş sebze çorbaları, yoğurtlu meyve ve sebze gibi besinleri vermeye başlayabilirsiniz. Tek bileşenli yiyecek gruplarından karışık içeriğe sahip gıdalara geçiş yapabilirsiniz.

•       Bebeğiniz ek gıdaları zorlanıyorsa bebeğinizi kesinlikle zorlamayın. Bebeğinizin keyifli olduğu zamanlar içinde ek gıda alıştırmalarında bulunabilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin aç olduğu anlar ek gıda takviyeleri için önemlidir.

•       Bebekler hassas bir vücut yapısına sahiptir. Diş etleri de çok hassastır. Bu nedenle yumuşak uçlu kaşıklar bu dönemde tercih edilmelidir.

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçişte Verilmemesi Gereken Besinler Nelerdir?

Ek gıda tüketimine geçiş yapan bebeklerimize elimizden geldiği sürece doğal gıdaları vermeliyiz. Dondurulmuş besinleri bebeklere bu aşamalarda vermek uygun değildir. Bebeklere ek gıda takviyesine yoğurtla başlanması tavsiye edilir. Zamanla diğer süt ürünlerini listeye eklemeniz gerekecektir. Bebeğinizin bir besine alerjisini gözlemlediğinizde bir daha o gıdayı vermemeye önem gösterin. Domates, bal, çilek gibi ürünler alerji riski yüksek olan besinler olduğunda ilk ek gıda listelerinde yer almamalıdır.

Ayrıca kabızlığa neden olan patates, pilav gibi yiyecek türleri de sıklıkla tüketilmemelidir. Ek gıdaya başlayan bebeklere kesinlikle kafein içeren ürünler verilmemelidir. Çay, çikolata, kakao, kahve gibi ürünlerden uzak durulmalı. Fındık, fıstık, ceviz gibi sert kuruyemişler bebeklerin ek gıda listelerinde yer almamalıdır. Turşular ve tatlandırıcı içeren yiyecek türleri de uygun ek gıdalar değildir. Sucuk, salam, sosis gibi şarküteri ürünleri ek gıdaya yeni başlayan bebekler tarafından tüketilmemelidir. Bebeğinizin besin maddelerinden birine alerjisi olduğunu gözlemlediğinizde doktora başvurmayı unutmayınız.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir