Bebeğin Beyin Gelişimi Ultrasonda Görülür Mü?

Bebeğin Beyin Gelişimi Ultrasonda Görülür Mü?
04.11.2022 17:20
Ultrasonografi, ultrason kullanımına dayanan tıbbi görüntüleme yöntemi olarak bilinmektedir ve birçok hastalığın ön teşhisinde kullanılmaktadır. Bebeğin beyin gelişimi ultrasonda görülür mü? Yumurtanın çatladığı, kordon dolanması, erken gebelik ultrasonda görülür mü? Rahimde enfeksiyon, kasık fıtığı, mide fıtığı ultrasonda görülür mü? İşte tüm detaylar...

Gebelik takibinde yapılan ultrason görüntülemeler bebeğin sinir ve beyin gelişimi için çok önemli bilgiler verir. Beyinin temel yapısı ve ventrikül adı verilen beyindeki karıncıkların genişliğinin belirlenmesi için önemli olacaktır.

Anne karnında bebeğin beyin gelişimi sürecine engel olan nedenlerin hepsinin ne olduğu bilinmez. Ancak genetik hastalıklar, travma ya da annenin toksinlere, enfeksiyonlara, ilaçlara, madde kullanımı maruziyetine bağlı olarak ortaya çıktığı düşünülür.

Yumurtanın Çatladığı Ultrasonda Görülür Mü?

Bu durumda çoğunlukla karın boşluğunda, rahimin arkasında sıvı olduğu gözlenebilir. Bu, yumurta çatladığında folikülden boşalan sıvı olarak bilinmektedir. Ultrasonda, gelişmeyen veya yeterli büyüklüğe ulaşmayan veya yeterli büyüklüğe ulaştığı halde çatlamayan foliküller de görüntülenebilmektedir.

Döllenen yumurta rahim astarına girer ve hamilelik oluşmaktadır. İlişkiden 7 gün sonra hamilelik oluşur ancak belli olmayacaktır.

Kordon Dolanması Ultrasonda Görülür Mü?

Gebeliğin son haftaları, annenin sık sık doktor muayenesine gittiği bir dönem olduğundan, yapılan ultrason muayeneleri sırasında, bebeğin kalp atışlarının zayıflaması ile kordon dolanması da teşhis edilmektedir. Göbek kordonunun çok uzun olması boyuna dolanması açısından risk oluşturabilmektedir. Kordon dolanmasının tanısı en sık doğum sırasında bebeğin kafası çıktığı anda konulmaktadır. Bazı durumlarda ise 36. hafta civarında ultrasonografide saptanabilmektedir.

Erken Gebelik Ultrasonda Görülür Mü?

Ultrasonda gebelik kesesi gebeliğin 5.veya 6.haftasında görülmesi mümkün. Gebelik kesesi, bebeğe dair ultrasonda ilk görünen yapı olarak bilinmektedir. Gebelik kesesi en erken kan beta hCG değeri 1000-3000 IU/mL düzeyine ulaştığında görülebilmektedir. Dış gebelik veya bebeğin anne karnında ölmesi gibi durumlarda erken dönem hamilelikte girilen ultrason sayesinde anlaşılmaktadır.

Rahimde Enfeksiyon Ultrasonda Görülür Mü?

Rahim iltihabının muayenesi jinekolojik muayene şeklinde olduğu bilinmektedir. İltihap seviyesinde ise ultrason yardımcı olmayacaktır. Ancak apse gelişmiş ise yardımcı olabilecektir. Genital bölge, karın ve kasık bölgesinde; sancı, ağrı, yanma, akıntı, kötü koku ve kaşıntı gibi belirtilerle kadınlarda sık sık görülen rahim ağzı enfeksiyonu, kadınların korkulu rüyası denilebilir. Tanı endometrial biyopsi ile konulmaktadır. Uygun antibiyotik ile tedavi edilmektedir.

Kasık Fıtığı Ultrasonda Görülür Mü?

Kasık ve karın duvarı fıtıklarının teşhisi ultrason ile rahatlıkla yapılabilmektedir. Bunun yanında fıtığın boyutlarını ölçme, komşu yapıları belirleme, kasların ve yumuşak dokuların durumunu belirleme, diyastazı ölçme, gizli fıtıkları ortaya koymada çok etkili bir teknik olarak bilinmektedir. Kasık fıtıkları akut olarak belirti göstermese de genellikle kasık bölgesinde şişlik ya da kabarıklık ile karakterize olduğu söylenebilir. Kişi genellikle kasığında gevşeme ve sonrasında ağrı hissetmektedir. Yumuşak ve içe bastırılabilir durumdaki bu şişlikler, karın içi basıncın arttığı durumlarda görünür ve kişi yattığında yok olmaktadır.

Mide Fıtığı Ultrasonda Görülür Mü?

Hastalığın tanısı için öncelikli olarak üst sindirim sisteminin röntgeni çekilmektedir. Röntgenden önce hastanın görüntüyü kolaylaştırması için bir sıvı tüketmesi istenilmektedir. Bu yöntem ile mide, yemek borusu ve diyafram rahatlıkla görüntülenmektedir. Böylece midenin yemek borusuna doğru sarkıp sarkmadığı tespit edilebilmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir