Halk arasında basur olarak bilinen hemoroid, yaygın olduğu bilinen bir sorundur. Basur fark edildiği an tedavi edilmesi gereken ciddi bir hastalıktır. Cerrahi operasyon uygulaması basur için en etkili ve en geçerli çözüm yolu olarak kabul edilmektedir. Basur teşhis edildiği anda herhangi bir sağlık kuruluşuna başvurarak basur ameliyatı olmak gerekir. Söz konusu operasyon yapılmadığı takdirde basurun büyüyerek kişi için daha zararlı hale geleceği belirtilmektedir. Lazer ile tedavi yöntemi basur ameliyatında en etkili yöntemlerden biri olduğu söylenmektedir. Ancak bu yöntem genel olarak basurun erken teşhis edilmesinde etkilidir.
Lazer ile tedavi yöntemi genel olarak diğer cerrahi yöntemlere göre daha kısa sürer. Söz konusu operasyon, makat derisi üzerinde açılan 1-1,5 cm ölçülerinde bir kesi yardımı ile gerçekleştirilir. Basur bu kesi üzerinden lazer ışıkları yardımıyla yok edilir ve kan dolaşımından ayrılması sağlanır. Makat bölgesine zarar vermeden gerçekleştirilen bu ameliyat, iyileşme sürecini de büyük oranla hızlandırır. İleri evrelerdeki basurlar için ise, değişik yöntemlerden meydana gelen hemoroidektomi başka bir ifade ile hemoroid pakesinin çıkarılması işlemi ile gerçekleştirilir. Yalnızca bel bölgesinden anestezi tekniğiyle hasta tamamen uyutulmadan ağrısız bir operasyon ile yapılabilmektedir. Ameliyatların sonrasında genel olarak aynı gün taburcu olmak mümkündür.
Basur Ameliyatı İçin Hangi Doktora Gidilir?
Genel olarak neden meydana geldiği anlaşılamayan basur, yetişkinlerin dörtte birinde görülmektedir. Makatta kanama, dışkının normalden farklı ya da düzensiz görülmesi, dışkı yapma sırasında ağrı şeklinde ortaya çıkmaktadır. Bu tür belirtilere sahip bir hastanın vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurarak tedavi altına alınması gerekmektedir. Basur için gidilmesi gereken doktor genel cerrahidir. Dolayısıyla hastaların hastanelerin genel cerrahi bölümüne başvurmaları gerekmektedir.
Basur Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Tıpkı basur ameliyatının fiyatlarında olduğu gibi, basur ameliyatının süresi de yapılan operasyonun yöntemlerine göre değişiklikler göstermektedir. Örneğin lazer tedavi yöntemi ile yapılan operasyon süresi artık günümüzde 10 dakikaya kadar indirilmiştir. Yani 10 dakika gibi bir süreç içerisinde lazer yöntemiyle basur ameliyatını gerçekleştirmek mümkün hale geliyor. Ancak standart cerrahi yöntemler ile gerçekleştirilen basur ameliyatlarında, ameliyat süresi 30-40 dakika arasında gerçekleştirilir.
Basur Ameliyatı Sonrası İdrar Yapamama Neden Olur?
Basur ameliyatının sonrasında hastanın ayakları 4-5 saat kadar uyuşuk bir biçimdedir. Bu yüzden hasta ayaklarını oynatamaz. Hasta bu süreç içerisinde uyuşukluk sebebiyle ameliyat sonrası herhangi bir ağrı hissetmez. Uyuşukluk kaybolduktan sonra hasta için ağrılı bir süreç başlar. Bazı hastalarda anesteziye bağlı olarak idrar yapamama durumları ortaya çıkabilir. Bu durumda mesane şişer, hasta rahatsızlık duymaya başlar. Bu tür durumlarda sonda takılarak idrar mutlaka boşaltılmalıdır. İdrar yapamama durumu ameliyat sonrası anesteziye bağlı olup geçici olarak kabul edilir.