Bağırsak Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Bağırsak Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?
18.11.2021 01:00
Bağırsak Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir? Bağırsak enfeksiyonu kan tahlilinde çıkar mı, geçirenler ne yemeli, tedavisi nedir gibi soruları sizin için araştırdık.

Bozulmuş yemek veya su tükettiğiniz veya enfekte olmuş bir kişi ile yiyecek, havlu vb. eşyalarınızı paylaştığınızda, bağırsak enfeksiyonuna yakalanma riskiniz artmaktadır. Çoğunlukla çiğ ve az pişmiş et tüketmek ve iyice yıkanmamış sebze ve meyveler bağırsak enfeksiyonuna neden olabilmektedir. Çoğunlukla az pişmiş veya çiğ istiridye kabuklu deniz ürünleri de enfeksiyona neden olabilmektedir. Bağırsak enfeksiyonu belirtileri şu şekildedir.

·        Ani başlayan sulu ishal

·        Karın ağrısı ve karında kramplar

·        Mide bulantısı ve kusma

·        Baş ağrısı

·        Yorgunluk ve halsizlik

·        Ateş

·        Sıvı kaybına bağlı olarak gelişen ağız ve cilt kuruluğu

·        Aşırı susama

·        Mide ağrısı

·        Bacaklarda ağrı

·        Tansiyon düşüklüğü

Yukarda belirtiler çoğunlukla ishalin semptomları olmakla birlikte bu belirtilerin bir haftadan uzun sürmesi, enfeksiyonun ilerlemesi veya daha farklı bir hastalığın varlığını işaret ettiğinden dolayı acilen bir hekime başvurunuz.

Bağırsak Enfeksiyonu Kan Tahlilinde Çıkar Mı?

Bağırsak enfeksiyonu genelde çocuklarda belirtileri 39 derece ateş, ağrı şikâyeti, sinirlilik, uyuşukluk ve kanlı ishal görülebilmektedir. Bu durumlarda acilen bir hekime başvurulmalıdır. Bağırsak enfeksiyonu gaita testi sonucunda kesin olarak bağırsak iltihabı veya enfeksiyonu teşhisi konulabilmektedir. Bağırsakta oluşan iltihabın belirtilerini bilmek ve nedenlerini öğrenmek bağırsak iltihabına karşın önlem almanızı sağlamaktadır. Bağırsak enfeksiyonları çoğunlukla dışardan gelen virüslerin vücuda girmesi ve bağışıklık sistemini yenmesi ile meydana gelmektedir. Bağırsakta artan bakteriler karın ağrısı, karında rahatsızlık hissi, karında şişlik, ishal ve kabızlığa yol açmaktadır. Bağırsak iltihabı damar sorunları olan hastalarda CRP’yi yükseltmektedir. CRP genellikle herhangi bir iltihaplanma durumunda da yükselmektedir.

 Bağırsak Enfeksiyonu Geçirenler Ne Yemeli?

Bağırsak enfeksiyonlarının birden fazla çeşidi bulunmaktadır. Bağırsak enfeksiyonu için doğal yöntemler tercih edilmelidir. Bağırsak enfeksiyonuna iyi gelenler ve geçiren doğal yöntemler şu şekildedir.

·        Limon: Bağırsaklara iyi gelen meyveler arasında limon başı çekmektedir. Limon doğal bir antiseptiktir. Limon bağırsak kanalları açar ve enfeksiyona neden olan faktörleri yok eder. Limon enfeksiyon için mutlaka günde iki defa tüketilmesi gereken bir meyvedir. Limonu su ile birleştirerek tüketebilirsiniz.

·        Sarımsak: Doğal bir antibiyotik olan sarımsak enfeksiyon hastalıkları için çoğunlukla tercih edilendir. Sarımsağın sürekli olarak tüketilmesi sonucunda bağırsak enfeksiyonu önemli ölçüde geçmektedir. Gün içerisinde 3 veya 4 diş sarımsak tüketmek yeterli olabilir. Günlük sarımsak tüketimi besinlerin daha iyi sindirilmesini sağlamaktadır. Sarımsağı rendeleyerek tüketebilirsiniz. Enfeksiyona neden olan bütün faktörleri ortadan yok eder.

·        Su tüketimi: Bağırsak enfeksiyonun en büyük sebeplerinden biride az sıvı tüketilmesidir. Sürekli su tüketimi bağırsakta oluşan enfeksiyonun dışarı atılmasını sağlamaktadır. Günlük su tüketimi bağırsakları temizler ve bağırsakların daha iyi emilim yapmasını sağlamaktadır.

Bağırsak Enfeksiyonu Tedavisi Nedir?

Bağırsak enfeksiyonu, çok sık görülebilen bir hastalıktır. Genelde bol sıvı tüketimi, istirahat ve uygun gıdaların tüketimi ile en geç 1 hafta 10 gün içerisinde kendiliğinden geçen bir hastalıktır. Bundan dolayı çoğu hastalar hekime başvurmaya gerek duymamaktadır. Bağırsak enfeksiyonu sürecinde vücudunuzun tuz, su ve mineral desteğini iyi sağlayınız. İshal düzelene kadar az posalı ve yağsız ürünler tüketiniz. İshal sürecinde yağsız çorba, yağsız peynir, yağsız yoğurt, haşlanmış patates, şeftali, elma, muz ve havuz gibi zengin besinler tüketebilirsiniz. Bağırsak iltihabında bakteri kaynaklı olduğu görülürse tedavisinde antibiyotik kullanılmaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir