Ayurveda Nedir?

Ayurveda Nedir?
16.08.2021 11:30
Kökeni Hint altkıtasına dayanan alternatif tıp sistemidir. Bizler de ayurveda’ya göre beden tipleri, ayurveda nedir?, ayurveda ne için kullanılır?, ayurveda diyeti, ayurveda faydaları ve zararları nelerdir?, ayurveda ile kanser tedavisi sorularının cevaplarını sizler için araştırdık

Kökeni Hint altkıtasına dayanan alternatif tıp sistemidir. Temeli bilime dayalı olmadığı ve gerçeklikle metafizik kavramlarını iç içe geçirdiği için sözdebilim olarak kabul edilmektedir. Günümüzde Sri Lanka, Nepal ve Hindistan bölgelerinde uygulanmaktadır. Çin ve Tibette uygulanan tıp sistemi üzerinde etkisi vardır. Ayur hayat ilkesine anlamına gelmekteyken veda ise bilgi anlamına gelmektedir. Ayurvedanın bu sebeple Hindistan’daki spiritüel bilgiye dayalı olduğuna inanılmaktadır.

Hindistan’ın Vedik kültürüne dayalı yaklaşık olarak 5000 yıllık bir doğal şifa sistemidir. Kadim bir lisan olan sankritçe’de kelime anlamı olarak yaşam bilimi manasına gelmektedir. Avurveda’da amaç kişinin ideal bünyesini tespit ederek herhangi bir dengesizlik durumunda dengesizliğin kaynağının bulunarak tekrardan denge kurulması üzerine geniş kapsamlı önerilerden oluşmaktadır.

Ayurveda’ya Göre Beden Tipleri Nelerdir?

Ayurveda’nın kaynağı olan Vedik metinlere göre insan 3 ana bedenden oluşmaktadır. Doşa adı verilen bu ana bölümler ise Vata, Pitta ve Kapha olarak adlandırılmaktadır.

·        Vata: Sinir sistemini harekete geçiren hava ilkesidir. Vata’da oluşan dengesizliğin belirtileri; Sinirlilik, düşük kilo, panik, korku, kaygı, hafif ve kesintili uyku, soğuktan hoşlanmamak, seğirmeler, titreme, dağınık duygular, yüksek seslere tahammül edememe, aşırı düşünme, endişe, spazmlar, kuru cilt ve ince vücut yapısıdır..

·        Pitta: Sindirim sistemini düzenleyen ateş ilkesine verilen isimdir. Pitta’da oluşan dengesizliğin belirtileri; İltihaplı döküntü, akne, uçuk, ishal, vücutta akut iltihap, bulantı, asit reflü, mide veya peptik ülser, mide ekşimesii hayal kırıklığı, öfke, sinirlilik, eleştiri, sabırsızlık, hoşgörüsüzlük, vücutta fazla olan ısı hissi, aşırı mükemmeliyetçi eğilimler ve ışığa duyarlı gözler..

·        Kapha: Dolaşım sistemini harekete geçiren su ilkesidir. Kapha’da oluşan dengesizliğin belirtileri; Aşırı mukus, beyaz dil yüzeyi, sabah zor uyanma, yavaş bağırsak hareketleri, aşırı kilo, aşırı duygusallık, aşırı yeme eğilimi, kolay bağlanma, uyuşukluk, kayıtsız veya inatçı olmak ve ağırlık hissi..

Ayurveda Ne İçin Kullanılır?

Ayurveda sadece hastalık iyileştirme sisteminden ibaret değildir. Çünkü Ayurveda’da hastalık 6 adımda incelenir ve batı tıbbında hastalığın teşhisi için 5.veya 6. aşama görülmesi gerekirken hastalığın 1., 2., 3. ve 4. Aşamalarında teşhis edilmeleri ve yaşam tarzındaki değişiklikler sayesinden büyük ölçüde önlenebilmektedir. Bu sebeple Ayurveda için Önleyici Tıp veya Koruyucu Tıp terimleri kullanılmakta ve bu da ayurvedanın kullanış amacını açıklamaktadır.

Ayurveda Diyeti Nedir?

Zihniniz ile bedeniniz arasındaki dengenin geliştirilmesini amaçlayan bütünsel ilaç türüne ayurveda denmektedir. Ayurveda’ya göre evreni beş element oluşturmaktadır. Bunlar sırasıyla Vayu (hava),Jala (Su),Akash (Boşluk),Teja (Ateş) ve Prithvi (Toprak)’dir. Bu enerji türlerini oluşturan üç etmen vardır. Ayurveda diyeti bu etmenlerdeki dengeyi sağlamak amacıyla uygulanmaktadır. Bu diyete göre dosha adı verilen bu etmenler hangi yiyecekleri yemeniz gerektiğini belirler;

- Pitta dosha: Soğumaya, enerji verici gıdalara odaklanır. Baharatları, kabuklu yemişleri ve tohumları sınırlamaktadır.

- Vata dosha: Nemli ve öğütülmüş yiyeceklere odaklanır. Kuru meyveleri, acı bitkileri ve çiğ sebzeleri sınırlamaktadır.

- Kapha dosha: Meyve, sebze ve baklagillere odaklanır. Fındık, tohum ve yağ gibi ağır gıdaları sınırlamaktadır.

Kırmızı et, yapay tatlandırıcı veya işlenmiş bileşenler üç dosha için sınırlandırılan yiyecekler arasındadır. Ayurveda diyeti sağlıklı yiyecekleri yemeyi teşvik eder.

Ayurveda Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Faydaları;

- Az işlemden geçmiş yiyecekleri teşvik eder.

- Kilo kaybını teşvik eder

- Farkındalığı teşvik eder.

Zararları;

- Kafa karıştırıcı olabilir.

- Aşırı kısıtlayıcı olabilir.

- Genellikle özneldir.

Ayurveda ile Kanser Tedavisi Mümkün Müdür?

Kanseri önleyici bir özelliği veya kanser tedavisinde kullanıldığı yönünde kanıtlayıcı bilimsel bir destek bulunmamaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir