Ayrımcılık Nedir?

Ayrımcılık Nedir?
19.08.2021 15:28
Ayrımcılık, hem ırklar arası, hem iş yerlerinde he de genel toplumlarda sık görülen ve olumsuz anlamları olan bir kelime olarak bilinir. Bir kişiye ya da gruba ayrımcılık uygulanabildiği bilinir. Ayrımcılık nedenleri nelerdir, nasıl önlenir, tazminatı ne kadar? Ayrımcılık yapmak günah mı, tazminatı net mi brüt mü? Ayrımcılık suçunun cezası nedir, ayrımcılık türleri nelerdir?

Ayrımcılık, hem ırklar arası, hem iş yerlerinde he de genel toplumlarda sık görülen ve olumsuz anlamları olan bir kelime olarak bilinir. Bir kişiye ya da gruba ayrımcılık uygulanabildiği bilinir. Toplumda daha az sayıda olan kişilere uygulana bu kavram genelde toplumsal bütünleşmeleri önler. Hem bireyin hem de toplumun mutsuzlaşmasına neden olur. Genel muamelelere bakılarak daha farklı ve olumsuz davranış biçimlerinin sergilendiği ayrımcılık, gerek milliyet nedeni ile gerek dini inanış nedeni ile gerek kültürel kimlikleri ile pek çok nedenden dolayı yapılabilir. Ayrımcılık fiziksel ve fiziksel olmayan farklılıklara dayalı olarak yapılabilmektedir. Örnek vermek gerekirse bir engelli vatandaş da sırf yürüyemediği ya da göremediği için ayrımcılığa uğrarken, dini görüş ya da etnik kökenler alenen görülemediği için o kişiler hakkında bilgi sahibi olundukça ayrımcılık uygulanır.

Ayrımcılığı yapan kişiler ya da kitlelerin bunu uygulamasına neden olan en temel durum kendilerini ayrımcılık yaptıkları kişilere karı daha üstün, daha becerikli, daha şanslı görmeleridir. Kısacası bu kişiler de öne çıkan kişisel özellikler kibir olarak bilinmektedir. Kültürel çeşitliliğin fazla olduğu toplumlarda bilhassa göçmen toplumlara yapılan ayrımcılıklar, son derece tehlikeli boyutlara ulaşırken, can ve mal kayıplarına hatta terörizme bile neden olabilir. Tehlikeli bir turum olan ayrımcılık hakkında tüm merak edilenler sizler için derlendi…

Ayrımcılık Nedenleri Nelerdir?

Ayrımcılığın bilinen en önemli nedeni ayrımcılık yapılan kişi ya da gruplara, ayrımcılık yapan kişi ya da grupların sergilediği kibirli tutumdur. Buna ek olarak görülen diğer ayrımcılık nedenleri arasında şunlar yer alır;

·        Kişi ya da gruplar kendilerini diğer milliyetten olan kişilere karşı daha üstün ve ayrıcalıklı hissedip, onlarla aynı haklara sahip olmaktan gocunduğu için.

·        Dini görüşler ve inanışlara saygı duyulmadığı için

·        Bir işyerinde yapıldığında, kendini diğer işçilerden daha fazla fedakar ve emekçi gördüğü için, belki diğer işçilerden daha uzun süre çalışmış olduğu için.

·        Ten renginin geçmişten günümüze kadar bir ayrıcalık olarak kabul edildiği ve çeşitli ten renklerinin beyaz tene oranla daha aşağılayıcı bulunduğu için.

Ayrımcılık Nasıl Önlenir?

Ayrımcılığı önlemenin pek çok yolu bulunmaktadır. Bireysel olarak yapılan ayrımcılıklar konusunda bireylerin kendi gelişimlerini tamamlamaları ve aynı zamanda da bazı bilinçleri elde etmesi ile bireysel ayrımcılıkların önüne geçilebilir. Toplumsal ayrımcılıklar ise önlenmesi çok daha güç olan ayrımcılık türüdür. Bunun nedeni ise kitle psikolojisi ve algısının yıkılamamasından kaynaklanmaktadır. Toplumsal ayrımcılıkların önlenmesinde dini inançları gereğince dini kitapların alıntıları örnek verilebilir ve aynı zamanda kanunlar çerçevesinde de ayrımcılıklar önlenebilir. Bunun önüne geçilebilmesi için devletlerin bir önlem alması gerekirken, ağır yaptırımların bulunması da oldukça elzemdir.

Ayrımcılık Tazminatı Ne Kadar?

İş yerlerinde çeşitli nedenlerle ayrımcılığa uğrayan çalışanların tazminat alabilme hakları kanunlar etrafında şekillendirilmiştir. Bir kişi iş yerinde uğradığı ayrımcılık neticesinde açtığı davalarda haklı görülmesi halinde tazminat ödeneği alabilir. Bu durumda verilen en yüksek tazminat tutarı dört aylık brüt ödeme iken, en az alabileceği tazminat ise bir aylık brüt ücrettir. Buna vergi kesintileri de dahildir.

Ayrımcılık Yapmak Günah Mı?

Evet. İslam dini insanların her birini birbirine denk gördüğünden dolayı ve sağlanan üstünlüğün yalnızca takva ile olabildiğinden bahsettiği için bu durumda ayrımcılığın ciddi bir günah olduğu bilinmektedir. Buna ek olarak özellikle evlatlar arasında yapılan ayrımcılık, kardeşler arasında kin beslenmesine, düşmanlık tohumlarının ekilmesine neden olabildiğinden dolayı son derece günah olarak kabul görmektedir.

Ayrımcılık Tazminatı Net Mi Brüt Mü?

İş yerlerinde çeşitli sebepler gösterilerek ayrımcılığa maruz kalan bireylerin bu durumu hukuk nezdine taşımasının ardından tazminat alacağı bilinmelidir. En çok dört aylık maaş en az ise bir aylık tazminat hakkı görülen kişinin alacağı tazminat tutarı gelir vergisi kesintisine uğramamış olan hali ile yani brüt olarak hesaplanmaktadır.

Ayrımcılık Suçunun Cezası Nedir?

Ayrımcılık suçu Türk Hukuku’nda cezai işleme tabi tutulan bir suç olarak bilinmektedir. Bu açıdan bakıldığında ayrımcılık suçunun ve nefret söylemlerinin cezasının en az bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırıldığı bilinir.

Ayrımcılık Türleri Nelerdir?

Ayrımcılık kavramının hukuka ve bilime intikal eden pek çok türü bulunur. Bunlar ise şu şekilde sıralanabilir;

·        Cinsiyet ayrımcılığı

·        Etnik köken ayrımcılığı

·        Engelli ayrımcılığı

·        Irk ayrımcılığı

·        Dil ayrımcılığı

·        Din ayrımcılığı

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir