Atopik Dermatit Nedir?

Atopik Dermatit Nedir?
12.11.2021 15:58
Vücudumuzun en önemli parçası olarak deri karşımıza çıkarken, bu bütün vücudumuzu saran bir elbise gibi olmaktadır. Zaman zaman bazı hastalıklar, bu önemli parçamızın sağlığını bozabilmektedir. Atopik Dermatit belirtileri nelerdir, bulaşıcı mı, hastalığı nelere yol açar? Atopik Dermatit ile ilgili merak edilenleri sizler için araştırdık.

Cilt hastalığı olarak geçen bu rahatsızlıklar, pek çok insanı zorlamaktadır. Bu cilt hastalıkları içerisinde yer alan atopik dermatit, ciltte kuruluk ile başlayıp, pullu bir görünüm ve yoğun kaşıntıya sebep olan kronik bir deri hastalıktır. Yoğun kaşıntıya neden olan cilt hastalığı, kırmızı kabarcıklara da neden olurken, deri kalınlaşması ve acık kesiklere yol açmaktadır. Bireylerin hayat kalitesini oldukça düşürürken, özellikle uyku kalitesinin düşmesine ve günlük yaşamı zorlaştırmaktadır. Özellikle genetik ve birçok çevresel faktör, bu hastalık için sebep olarak görülmektedir. Belirtilere sahip olan kişiler, bir dermatoloğa gidip, gerekli testleri olmalıdır. Bu testlerden sonra uzman kişi, bu hastalığın teşhisini koyarsa, daha sonra tedavi kısmına geçilir. Tedavi kısmında ise cilt kuruluğunu gidermek adına, nemlendiriciler kullanılmaktadır. Bu hastanın cildinin kurumaması ve çatlamaması için gereklidir. Yine kaşıntı ve iltihaplanma için çeşitli ilaçlar kullanılmaktadır. Bu tedavi yöntemleri ile hastanın hayat kalitesinde yükselme amaçlanıp, aynı zamanda hastalığın kötü etkilerini ortadan kaldırılması istenir.

Atopik Dermatit Belirtileri Nelerdir?

Birçok belirtisi olan hastalık, kişilere zor anlar yaşatabilmektedir. Atopik dermatit hastalığın belirtilerini şöyle sıralayabiliriz:

. Cilt yüzeyinde kalınlaşmaya neden olması.

. Deride ufak su kesecikler oluşturması.

. Ciltte renk değişimine neden olmak.

. Ciltte aşırı duyarlılık ve hassasiyet.

. Kaşınmaya bağlı yaralanmalar.

. Cildin pul şeklinde dökülmesi.

. Deride kızarıklar ve şişliklerin oluşması.

. En belirgin özelliği ise kuru bir cildin ortaya çıkması.

Atopik Dermatit Bulaşıcı Mı?

Kronik bir deri hastalığı olan atopik dermatit, deride bir sürü sıkıntılı durum meydana getirirken, pek çok insanın hayat kalitesini düşürmektedir. Bu yüzden belirti taşıyan bireyler vakit kaybetmeden, bir dermatoloğa başvurmalıdır. Testlerden sonra bu durum kesinleşirse, vakit kaybetmeden tedaviye geçilmelidir. Belirli tedaviler ile hastalık kontrol altında tutulurken, bu durumun kesin bir tedavisi yoktur. Kişide birçok olumsuz durum meydana getirse de bu hastalık bulaşıcı olmamakta olup, sadece oluştuğu kişide hasarlar yapar. Sadece yaralarda mikrobik bir oluşum varsa, bu diğer kişilere bulaş eğilimi göstermektedir. O yüzden yaralar bu hale gelmeden, tedaviye başlamak iyi olacaktır. Bu duruma gelen yaralar ise antibiyotikler ile tedavi edilmektedir.

Atopik Dermatit Hastalığı Nelere Yol Açar?

Bu hastalığın yol açtığı durumları şu şekilde sıralamak mümkün olabilir:

. Deride aşırı hassasiyet ve duyarlılık.

. Ataklarda aşırı derecede kaşınma hissi.

. Deride kızarıklık ve çizikler.

. Deride içi su dolu kesiklerin oluşması.

. Deride döküntülü pullanma.

. Cildin aşırı derecede kuruması.

Bütün bunların yanında önlem alınmazsa eğer, deri üzerinde iltihaplanmaya neden olarak, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. İleri boyutlarda, tedavisi zor olacak cilt hastalıkları ortaya çıkabilirken, bu konuda önlem hemen alınmalıdır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir