Dr. Roberts Atkins tarafından geliştirilen Atkins diyetinin bilinen en önemli özelliği düşük karbonhidratlı beslenme planı oluşturmasıdır. Bu diyet türünü benimseyen ve sağlıklı bir şekilde kilo kaybı yaşamak isteyen kişiler için bu beslenme rejiminde sık önerilen besin grupları arasında ise hayvansal proteinler, lifler ve yağlar yer alır. Bu beslenme stilinde önerilmeyen şey ise kesinlikle karbonhidratı minimum seviyede yemek olmalıdır. 4 farklı aşamadan oluşan Atkins diyeti, sıkı bir şekilde uygulandığında kas kazanımı sağlarken, aynı zamanda da yağ kaybı yaşanmasına da yardımcı olabilir. Bu durum elbette protein alımının fazlalaşmasından kaynaklanır. Atkins diyetinde yer alan yasaklı besinler ve izin verilen besinlere özen gösterilmesi durumunda istenilen sağlıklı kilo kayıpları kaçınılmazdır. Atkins diyetinde bilhassa yenilmemesi gereken ürünler arasında ise soya yağı, buğday, şeker, meyve suyu, şekerleme, dondurma, nohut, kuru fasulye, muz, elma, bezelye, mısırözü yağı, çavdar, pirinç, arpa ve buğday yer alıyor. Atkins diyeti hakkında merak edilenler ise şu şekildedir;
Atkins Diyeti Kitabı Nedir?
Atkins diyeti kitabı 1972 yılında çıkarılmış bir kitaptır. Kitabın yazarı Amerikalı kardiyolog tarafından ve aynı zamanda Atkins diyet yaratıcısı olarak da tanınan Dr.Roberts tarafından kaleme alınmıştır. Kitabın 1972 yılında basıldığı bilinmektedir. Atkins diyeti kitabı günümüzde de hala pek çok diyetisyenin yararlandığı bir kitap olarak bilinir ve pek çok yayınevi tarafından basılıp yayınlanmaya devam edilmektedir.
Atkins Diyeti Zararları Nelerdir?
Pek çok diyet türünde olduğu gibi Atkins diyetinde de bazı sağlık problemleri yaşanması olasıdır. Bunun temel nedeni ise Atkins diyetinde yer alan bir zorunluluk olan karbonhidratın beslenme planından çıkarılması yer alıyor. Karbonhidratın basit düzeyde olması ve işlenmiş olması fark etmeksizin tamamen beslenme listesinden çıkarılması metabolizmada bazı şok etkisine sebebiyet verebilir. Bu nedenle kas oranında bazı zayıflıklar yer alabiliyor. Bu nedenle bu diyete başlanmadan evvel mutlaka bir beslenme uzmanından destek alınması öneriliyor. Her diyet türü herkes için geçerli olmadığından dolayı bunda da bir sorun yaşanabilir. Dolayısı ile kontrollü bir şekilde gidilmesi her zaman en doğru sonuçları verecekken, aynı zamanda da oluşabilecek zararlı etkiler de en aza indirilmiş olacaktır.
Atkins Diyeti Nasıl Yapılır?
Atkins diyeti dört farklı aşamadan geçilerek oluşturulan bir diyet programıdır. Uygulaması diğer diyet türlerine göre bir hayli karmaşık ve zorlu gelebilir. Öyle ki bu diyete ilk başlandığında günlük iki ya da üç olmak üzere öğün oluşturulması gereklidir. Sınırlı karbonhidrat alımından söz edildiği için karbonhidratların kaliteli ve düşük glisemik indekse sahip olanlarından seçilmesi önem taşır. İlk aşama 20 günlüktür. Bu süre zarfı boyunca alınacak karbonhidrat oranı 20 gramdır. 2. Aşamaya geçildiğinde ise meyve ve çerezler ufak ufak eklenmeye başlanabilir. 3.aşamada ise belirlenen hedefe çok yaklaşılmış olacağından dolayı karbonhidrat alımı biraz daha artırılabilir. Son aşamada ise kilo kaybına ek olarak karbonhidrat sınırlaması büyük ölçüde ortadan kalkacaktır.
Atkins Diyeti Yiyecekleri Nelerdir?
Atkins diyetinde az önce de bahsettiğimiz üzere protein ve lif oranından zengin bir beslenme prensibi benimsenir. Bu çerçevede bakıldığında Atkins diyetine uygun besinler arasında yumurta, peynir, somon, karides, dana eti, hindi eti, pastırma, tereyağı, peynir, ayçekirdeği, zeytinyağı, ceviz, badem, kabak, fasulye, kuşkonmaz, kereviz, enginar, hindistancevizi yağı gibi ürünler yer almaktadır.