Hidrosefali Nedir?

Hidrosefali Nedir?
03.11.2022 21:23
Başka hastalıklar sebebi ile de görülebilinen hidrosefali, çocuktan çocuğa farklı belirtiler göstermektedir. Hidrosefali nedir ve belirtileri nelerdir? Hidrosefali ile ilgili detayları derledik.

Beyinde ve beynin etrafında oluşan aşırı sıvı birikmesine hidrosefali denmektedir. Latince sözcüklerden oluşmakta olan hidrosefali, kafa ve su anlamına gelmektedir. Bu hastalık kendini çocuklarda göstermektedir ve görülme sıklığı 500 çocukta bir olan hidrosefali doğuştan oluşmaktadır. Aynı zamanda hidrosefali, ileri yaşlarda da görülebilmektedir.

Bu biriken sıvıya BOS yani beyin-omurilik sıvısı denmektedir. Bu beyin-omurilik sıvısının çoğunluğu beynin içerisindeki sıvı alanlarda(ventriküller) bulunmaktadır. Asıl amacı beyni ve omuriliğinin korunmasıdır. Hidrosefali, beyin-omurilik sıvısının dolaşımı esnasına bir veya birden fazla noktada engellenmesine ve bu sebeple oluşan sıvı birikimine denmektedir.

Beyin-omurilik(BOS) sıvısı beyin hücrelerinin ihtiyacı olan gerekli besini temin etmektedir ve atıkları da dokulardan uzaklaştırmaktadır. Yani beyin-omurilik sıvısı(BOS)beyin hücrelerini temizlemektedir. Normal zamanlarda bu beyin-omurilik sıvısı kan dolaşımı esnasında kana geri emilmektedir. Hidrosefalide, beyin-omurilik sıvısının emiliminde sorun vardır. Beyin-omurilik sıvısı beynin içerisinde birikerek kafatasının büyüyüp basıncının artmasına sebep olmaktadır. Beyninde aşırı sıvı birikmiş olan bebeklerde kafatasında çıkıntı ve kafatasında büyüme görülebilmektedir. Kafatasındaki basınç artan bebeğin kemiklerinde genişlemeler ve ayrılmalar görülür. Bebeğin başı normal zamandan daha büyük gözükebilir.

Her yaştaki insanda görülebilinen hidrosefali, en sık karşımıza çocuklarda ve 60 yaş üzeri yaşlılarda görülmektedir. Genellikle hidrosefali tanısı doğum esnasında, doğum öncesinde ya da erken bebeklikte konulmaktadır. Genetik yani kalıtsal bozukluklara ya da gelişimsel bozukluklara da nadir de olsa bağlı olabilmektedir.

Hidrosefalinin Belirtileri Nelerdir?

Hidrosefali her çocukta farklı semptom göstermektedir ve aynı zamanda farklı hastalıklara bağlı olarak da bu belirtiler görülebilmektedir. Bu tür semptomları kendinizde gördüğünüz gibi doktorunuzu ayrıntılı olarak bilgilendirmeniz gerekmektedir. Doktorunuzun yapacağı ayrıntılı incelemeler sonucunda kesin bir tanı konulacaktır.

Yeni doğmuş olan 0 ila 2 yaş aralığındaki bebeklerde belirtile şu şekildedir; başın normalden daha da büyük olması, bıngıldakta şişlik, kafadaki damarların belirgin hale gelmesi, kafa derisinde gözlenen incelme, kusma, huzursuzluk ve oldukça tiz ağlama. Aynı zamanda; nöbetler, gözlerin yuvalarından dışarıya çıkması ve bakışların aşağıya kayması, bebeğin oldukça az uyuması, bebeğin tepkisiz olması, fiziksel ve motor gelişiminin yavaş olması da belirtiler arasındadır.

İki ay ve üstü çocuklar da ise belirtiler şu şekilde gözlemlenilmektedir; anormal derecede başın büyümesi, baş ağrısı, kusma, bulantı, çift görme, ateş, huzursuzluk, iletişimde bozukluk, konuşmada ya da yürümede gerileme, nöbetler, duyu-motor işlevlerinde kayıplar.

Yaşı daha büyük olan çocuklarda uyanırken ve uyanık kalmada yaşanılan zorluklar da gözlemlenebilinmektedir. Çocuğun büyük bir başa sahip olması her zaman hidrosefali hastalığına sahip olduğu anlamına gelmez. Bu tanı MR çekildikten sonra konulmaktadır. Bu hastalık, çocuk daha anne karnında iken tanısı konulabilinen bir hastalıktır. Yürürlükte olan yasalara göre hastanelerde bulunan etik kurul heyetinin vereceği rapor hamileliğin sonlandırılması için gerekli olmaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir