Arı Sokmasına Doğal Çözüm Önerileri Nelerdir?

Arı Sokmasına Doğal Çözüm Önerileri Nelerdir?
11.11.2021 23:00
Arı sokmasının faydaları nelerdir? Arı sokması alerji iğnesi var mıdır? Arı sokmasına doğal çözüm yöntemleri ile ilgili sorularınızı sizler için cevapladık.

Arı sokması özellikle yaz aylarında başımıza gelen son derece can sıkıcı olan bir olaydır. Bazı insanlar arı sokmasından son derece az bir şekilde etkilenirken, bazıları da ciddi alerjik reaksiyonlar gösterebilmektedirler. Olası bir arı sokması durumunda yapmanız gereken ilk şey sizin ya da yanınızda bulunan birinin başına gelmesi fark etmeksizin sakin kalmaktır. Önce iğneyi vücuttan çıkarın, bunu çıplak elle yapmamanız gerektiğini unutmayın bu noktada bir cımbızdan faydalanabilirsiniz. Arının iğnesindeki zehrin iki ya da üç dakika içerisinde kana karıştığını bu yüzden de sakin bir şekilde erken müdahale edilmesinin oldukça büyük önem taşıdığını unutmayın. İlk başta ağrı ve şişliği azaltmak amacıyla soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Fakat soğuk kompres işlemini arının soktuğu yere direkt değil temiz bir bez yardımıyla uygulamanız daha doğru olacaktır. Tüm bu işlemler arı sokmasının ardından yapacağınız ilk müdahaleler olup, olası bir arı sokması durumunda yararlanabileceğiniz deneyimlenmiş ve etkisi bilinen bazı yöntemler ise şu şekilde; soğan, doğal bir antibiyotik olduğu kabul edildiği için iltihaplı yaralar için sıklıkla kullanılan doğal bir çözüm yöntemidir. Soğanı ortadan ikiye bölün ve iç kısmını arının soktuğu bölgeye bastırın, bu işlem zehri alacaktır. Arı sokması durumunda rahatlıkla soğan kullanabilirsiniz. Sarımsak ise, tıpkı soğan gibi doğal olduğu bilinen bir başka antibiyotiktir. Sarımsağın söz konusu bölgedeki zehri alması için dişlerini iyice ezerek iltihaplı bölgeye bastırabilirsiniz. Karbonatın iltihap kurutucu etkisi olduğu pek çok kişi tarafından bilinmektedir. Karbonat olası bir arı sokması durumunda kaşıntı, kızarıklık ve hatta yanma hissiyatını alacaktır. Bunun için ise bir tatlı kaşığı kadar karbonatı bir bardak suyun içerisinde iyice karıştırın, bölgeyi elde ettiğiniz suyla birlikte iyice temizleyin. Yoğurt ise yanma ve kaşıntı hissiyatını giderecek bir başka yöntem olarak kabul edilmektedir. Arının soktuğu bölgeye soğuk yoğurt uygulamak daha etkili bir sonuç almanızı sağlayacaktır. Elma sirkesi ise kaşıntınızı ve kızarıklığınızı alacak başka bir çözüm yöntemidir. Yaranın olduğu bölgeye bir pamuk yardımıyla elma sirkesi uygulayabilirsiniz. Son olarak lavanta yağı, eşek arısı sokmalarına dahi mucize şekilde etki ettiği gözlemlenmiş bir çözüm yöntemidir. Zehri anında alma ve kaşıntıyla birlikte kızarıklığı alarak rahatlama etkisi gösteren bu yağı bir pamuk yardımıyla arının soktuğu bölgeye uygulayarak anında doğal ve etkili bir sonuç görebilirsiniz.

Arı Sokmasının Faydaları Nelerdir?

Arı sokmasının ardından kişi için bol kaşıntılı, kızarıklıkların ve şişkinliklerin oluştuğu bir reaksiyon ortaya çıksa da arı sokmasının sonucunda vücuda giren zehrin insan vücudu için kötü bir etkisi olmadığı da söylentiler arasında yer almaktadır. Arı sokması sonucunda vücuda giren zehrin, bir tedavi olduğu ve hatta romatizma ve eklem hastalıklarının iltihabı gibi sorunlar yaşayan kişilerde gözle görülür şekilde olumlu sonuçlar oluşturduğu da gözlemlenmiştir. Arı sokmasından kaynaklanan zehrin kan dolaşımını hızlandırdığı, eklem iltihaplarından ortaya çıkan ağrıları ise azalttığı ve eklem iltihaplarını ortadan kaldırdığı düşünülmektedir. Arı sokmasının bir tedavi yöntemine dönüştüğü ve belli başlı birkaç hastalığın da tedavisinde kullanılmaya başlandığı belirtiliyor. Bu hastalıkların başında astım gelmektedir. Bir diğer hastalığın ise MS hastalığı olduğu biliniyor. Özellikle Avrupa’da arı sokmasının faydalı olduğu düşünülüyor ve bazı hastalıkların tedavisinde ise sıklıkla kullanılıyor.

Arı Sokması Alerji İğnesi Var Mıdır?

Arı sokması sonucunda herhangi klinik bir alerjik reaksiyonu olmayan kişiler hemen herkeste görülen kızarıklık, şişlik ve kaşıntı gibi yan etkiler ile karşılaşırken arı sokmasına, arının zehrine karşı ciddi klinik alerjisi olan kişiler için bu yan etkiler çok daha sancılı ve ağır yan etkiler olarak ortaya çıkabilmektedir. Arı sokmasına karşı alerjisi olan kişiler için bu durum zamanında müdahale edilmediği takdirde sonuçları ciddi olabilecek hafife alınmayan bir medikal durum olarak görülmektedir. Arı sokmasına karşı alerjik reaksiyon gösteren kişilere, alerjik etkileri azaltmak amacıyla adrenalin uygulanması soluk alımının güçleştiği durumlarda soluk almaya destek olmaya amacıyla oksijen desteği, hava kanallarında meydana gelen iltihaplanmayı gidermek amacıyla damar yolu ile antihistaminik ve kortizon içeren ilaç uygulamaları yapılmaktadır. Solunum semptomlarını hafifletmek ve azaltmak amacıyla albuterol ilaç uygulamaları yapılabilir. Uzmanlar tarafından arı sokmasına karşı alerjisi olan kişilere epinefrin oto enjektörleri reçete olarak yazılır ve bu enjektörleri devamlı olarak yanlarında taşımaları istenir. Arı sokmasına karşı alerjisi olan bu kişilerin enjektörleri nasıl kullanacağını hekimlerinden öğrenmeleri gerekmektedir. Arı tarafından sokulduktan sonra bu enjektörlerin hemen kullanılması alerjisi olan kişiler için ciddi reaksiyonların oluşmasının önüne geçmektedir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir