Araba Boya Onarımı Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Araba Boya Onarımı Hakkında Merak Edilen Bilgiler
12.08.2021 14:00
Arabalarda kullanıma bağlı olarak veya farklı dış etkenlerden dolayı kaportanın boyasında bazı hasarlar meydana gelmektedir. Araç boya değişimi nedir ve nasıl yapılır? Boya çatlağı tamiri ve araç boya çizik tamiri nasıl yapılır? Matlaşma nasıl yapılır? Oto boya tamiri nasıl yapılır? Araç boya onarımı nasıl yapılır?

Arabalarda kullanıma bağlı olarak veya farklı dış etkenlerden dolayı kaportanın boyasında bazı hasarlar meydana gelmektedir. Oluşan hasarlar bazen ufak bazen de büyük çaplı olabilmektedir. Özellikle kaza sonucu oluşan hasarlarda arabanın boyası ciddi hasar görmektedir. Bu tip durumlarda boyanın gördüğü etkiye göre farklı işlemler yapılmaktadır. Eğer boyanacak bölgede pas bulunuyorsa öncesinde mutlaka zımpara yapılmaktadır. Boyama işlemi daha sonra gerçekleşmektedir. Boyama yapılacak araçlarda boya seçimi ise fabrika çıkışında araçların boyalarının kod numaraları olmaktadır. Bu boyalar belirlendikten sonra boyama işlemi yapılmaktadır.

Araç Boya Değişimi Nedir?

Aracın komple boya ihtiyacı gelmiş olabilir veya tercihe bağlı daha farklı bir görünüm için aracın komple boyanması isteniyor olabilir. Bunun için arabalarda komple boya değişimine gidilmektedir. Araç boyama servislerinde gerekli işlemler halledilmektedir. Dileğe göre boyama dışında araç kaplama da son zamanlarda sıkça tercih edilmektedir. Eğer araç boyama işlemi yapıldığında ruhsatta belirtilen renkten farklı bir renk seçilecekse bazı işlemler yapmak gerekiyor. Öncelikle muayene istasyonuna giderek denetlemeye girmeniz gerekiyor. Denetleme sonucunda renk tespiti yapılıp gerekli evraklar size teslim edilir. Daha sonra ruhsata işlettirilmektedir. Bu işlemler ortalama 300 TL tutmaktadır. Boya değişimi ise 3000-5000 TL arasında olmaktadır.

Araç Boya Çatlağı Tamiri Nasıl Yapılır?

Halk arasında macun çatlağı olarak da bilinen bu durum özellikle aracın tavanında meydana gelmektedir. Bunun sebebi parçaların sıcaktan genleşmesi veya doğru yapılmayan işçilikten kaynaklanmaktadır. Boya çatlağını tamir etmek ise aşağıdaki adımları takip etmek yeterli olacaktır.

·        Çatlak olan bölgeye boya sökücü malzeme sürülür

·        Bekledikten sonra ortaya macun kısmı çıkmaktadır

·        Kaportaya zarar vermeden macun kazınır

·        Kalan tabaka zımpara ile temizlenir

·        Yüzeyde macun kalmadığında araç kaporta işlemine girer

·        Sonra az macun kullanarak kaporta düzeltilir

·        Üzerine tekrar ince macun çekilerek kurutulur

·        Daha sonra yüzey zımpara ile pürüzsüz hale getirilir

·        Su ile yüzey temizlenir

·        Boyanacak bölge dışındaki yerler maskeleme ile kapatılır

·        Astar tabancası ile boya atılır ve kuruması beklenir

·        Kuruduktan sonra tekrar zımparalanır

·        Su ile tekrar temizlik yapılır

·        Tekrar boyama yapılır ve işlem tamamlanmış olur

Araç Boya Çizik Tamiri Nasıl Yapılır?

Araç boyalarındaki çizikler farklı sebeplerden dolayı meydana gelmektedir. Özellikle park esnasında meydana gelen bu çizikler, araç için ciddi hasar olarak görülmese de görüntüye gölge düşürmektedir. Bu tip çizikleri boyama merkezlerine gitmeden kendiniz halledebilirsiniz. Bunun için öncelikle çizik giderici ürünlerden birini almanız gerekiyor. Sonrasında aşağıdaki adımları takip etmelisiniz.

·        Çiziğin olduğu bölgeyi su ile yıkamalısınız. Temizlenmediği takdirde yüzeydeki kirler çiziğin arasına girecektir ve daha kötü bir görüntü ortaya çıkacaktır

·        Mikrofiber bezin üzerine çizik gidericiyi dök

·        Bez yardımı ile çiziğin olduğu bölgeye iyice yedir

·        Sonrasında temiz bir bez yardımı ile ürün kurumadan temizlemeye başla

·        Temizlikten sonra çizikleri kontrol et ve çizikler hala görünüyorsa bu işlemleri 2-3 kez tekrar et

Araç Boya Matlaşması Nasıl Yapılır?

Araçlarda boya matlaşmasının sebebi genellikle boya üzerindeki cilanın kalkması ile ortaya çıkmaktadır. Bu tip durumlardan korunmak için boya koruyucu ürünler kullanmak matlaşmanın önüne geçecektir. Eğer matlaşma yaşandıysa çözümü oldukça basittir. Matlaşan bölgeye veya aracın tamamına cila yaptırmak, boyanın eski görüntüsüne kavuşmasını sağlayacaktır. Cilayı kendiniz yapabileceğiniz gibi bu işi yapan firmalara da gidebilirsiniz.

Oto Boya Tamiri Nasıl Yapılır?

Zaman içerisinde otomobillerin kaportalarında bulunan boyalarda hasarlar oluşmaktadır. Bu hasarlar doğrultusunda boya tamiri ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Boya tamiri, boyama işlemleri arasında en çok titizlik gerektirenidir. Boya tamiri yapılırken ilk yapılması gereken pas ve çürüklerin kaldırılmasıdır. Bunun için öncelikle boyanacak bölge zımparalanıp temizlenmelidir. Eğer bölge yeterince temizlenmezse atılan boya tutmayacaktır. Daha da kötüsü boyanın kullanıldığı bölgede beneklenmeler veya lekeler ortaya çıkacaktır. Bölge temizlendikten sonra diğer önemli detay boya renginin seçimidir. Boya seçimi yapılırken her aracın boyasının rengi için kullanılan kod numaraları bulunmaktadır. Bu numaralar tespit edildikten sonra bu kod numarasına göre renk seçimi yapılmalıdır. Renk seçimi yapıldıktan sonra boyama yapılacak bölgeye mutlaka maskeleme yapılmalıdır. Maskeleme yaparak boyanın aracın diğer bölgelerine sıçraması önlenir. Bu işlemlerden sonra boyama yapılır. Boyanın kuruması beklenir ve üzerine cila atılır. Ciladan sonra boya tamir işlemi sonlanmış olur.

Araç Boya Onarımı Nasıl Yapılır?

Farklı etkenlere bağlı olarak araç boyalarında zamanla bozulma olduğunu görmekteyiz. Bu tip durumlarda boyanın tekrar kullanımı ile eski görüntü elde edilmektedir. Boya onarımının yüksek teknik gerektiren bir iş olduğunu bilmelisiniz. Bu yüzden boya onarımını işin ustalarına teslim etmek daha doğru olacaktır. Ama kendiniz yapmak isterseniz de şunları yapmalısınız:

·        Boya onarımı yapılacak bölgede pas var ise öncelikle zımparalanır

·        Sonrasında mutlaka temizlenir

·        Aracın boyası ile aynı renkte boya seçilir

·        Boyanacak bölge maskelenir

·        Tabanca yardımı ile boya atılır

·        Kuruduktan sonra tekrar temizlenir

·        Son olarak da boyanın üzerine cila yapılır

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir