Araç Lastikleri Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Araç Lastikleri Hakkında Merak Edilen Bilgiler
24.08.2021 15:30
Araçların en önemli parçası lastikleridir. Araç lastikleri geri dönüştürülebilir mi, araç lastikleri ne zaman değişmeli. ömrü nedir, ne zaman kontrol edilir, araç lastikleri nasıl saklanmalı, araç lastiği alırken nelere dikkat edilmeli? Araç lastik ebatları farklı olursa ne olur, araç lastikleri hangi basınca örnektir? Araç lastiği neden ısınır, araç lastik kiti nasıl kullanılır? Araç lastiği ters takılırsa ne olur, neden uğultu yapar, araç lastik zinciri nasıl takılır?

Araçların en önemli parçası lastikleridir. Arabanın gitmesini sağlayan lastikler, bir aracın olmazsa olmazlarındandır. Özellikle yakıt tasarrufu için, doğru lastik kullanımı önemlidir. Yaz ve kış lastiği olarak ikiye ayrılan araç lastiklerini zamanında kullanmak önemlidir. Karlı havada kış lastiği kullanmak, daha güvenli bir sürüş sağlamaktadır. Her sürücünün tercih ettiği marka farklı olurken, en önemlisi kendi aracına uygun bir lastik seçmesi daha faydalı olur. Araba lastikleri hakkında her şeyi sizler için derledik…

Araç Lastikleri Geri Dönüştürülebilir Mi?

Belli bir kalınlığın altına düşen lastikler, ömrünü tüketmiş lastikler adını almaktadır. Bu durumda lastik hemen yenisi ile değiştirilmeli. Böyle yapmak daha güvenli bir sürüş için elzemdir. Günümüzde ömrü tükenmiş lastikler, geri dönüştürülerek kullanıma tekrar katılır.

Araç Lastikleri Ne Zaman Değişmeli?

Aksi bir sorun olmadıkça araç lastikleri raf ömrü olan 10 sene içinde değişmelidir. Bunun dışında yaz ve kış olmak üzere, yaz lastiği ve kış lastiği olarak dönüşümlü kullanılmalıdır. Lastikleri 5 sene kullandıktan sonra lastiklerinizi daha sık kontrol ettirmeniz gerekir.

Araç Lastiklerinin Ömrü Nedir?

Araç lastiklerinin raf ömrü 10 sene olarak bilinmektedir. 10 sene sonra lastiklerin yeni olup olmadığına bakılmaksızın değiştirilmesi gerek. 5 senelik lastikler ise daha sık kontrol edilmesi gerekir. lastiklerin bakımını yaparak lastiklerinizi koruyabilirsiniz.

Araç Lastikleri Ne Zaman Kontrol Edilir?

Araç lastiklerini her gün kontrol etmek hava basıncı düşmüş, düşmemiş olmasına dikkat edilmesi gerek. Uzun vadede özellikle 5 sene sonrasında lastikler ömrünün yarısına gelmiş olacağından, sanayide sık sık kontrol edilmesi gerekir.

Araç Lastikleri Nasıl Saklanmalı?

Özellikle güneş ışınlarından, lastikleri korumak bileşenlerinin parçalanmaması için önemlidir. Güneş ışınlarının giremediği kapalı bir alanda muhafaza edilmesi gerekir. Hava almayan bir torba ya da bir muşambada saklanabilir.

Araç Lastiği Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

En önemlisi aracınıza uygun ölçülerde lastiği bulmaktır. Jant ölçüsü, taban genişliği ve yanak yüksekliği gibi durumları göz ardı etmeden lastik alımı yapılmalıdır. Bu parametrelerden sonra marka seçimi, fiyat aralığı, kış ya da yaz lastiğimi alınacak bunlar göz önünde bulundurulmalıdır.

Araç Lastik Ebatları Farklı Olursa Ne Olur?

Olandan farklı ebatlardan lastik kullanımı yüzünden aracınızın garanti dışına çıkmasına sebep olur. Her üreticinin belirlediği özellikte lastiklerin kullanılmasına dikkat edilmesi gerekir. Farklı ebatta lastik kullanımı aracın özelliklerinin değişmesine yol açar.

Araç Lastikleri Hangi Basınca Örnektir?

Arabaların tekerliklerinin içindeki basınç gaz olduğu için gaz basıncına örnektir. Lastiklerin basıncı düştüğü zaman gerekli işlemler yapılıp hava basılmalı, lastikler eski basınç düzeyine getirilmelidir.

Araç Lastiği Neden Isınır?

Lastikler özellikle ağır yük altında olduğu zaman, esneme ve hız gibi değişkenlerden ötürü, ısınır. Yol ve havanın normalde bu ısıyı emerek soğutması gerekir. Fakat yaz aylarında bu işlem zorlaşır ve lastikler daha fazla aşınır.

Araç Lastik Tamir Kiti Nasıl Kullanılır?

Araçta trafikteyken başımıza en çok gelen durumlardan biri lastik patlamasıdır. Bu durumda lastiğin değişmesi gerekir ama bunu bilmeyen ya da acelesi olan insanlar lastik tamir kitine başvurur. Bir diğer adı lastik tamir spreyi olan bu yöntem, bir sprey şişesinden oluşuyor. Fazla yer kaplamadığından acil olaylarda hemen uygulanabilir. Hava kaçıran patlak yerin üstüne sıkılarak, kauçuk görevi görüp, dışarıya hava boşalmasını engeller.

Araç Lastiği Ters Takılırsa Ne Olur?

Bu gibi bir durumda oluşabilecek durumlar; fren mesafesinde uzama, yol tutuşunda azalma, fren yapınca sağa sola çekme ve birçok probleme yol açabilir. Özellikle yağmur ve kar gibi yağışlı günlerde bu sorun kötü sonuçlar doğurabilir.

Araç Lastiği Neden Uğultu Yapar?

Birçok sebepten olabileceği gibi öncelikle lastiğin eskimiş ve sertleşmiş olmasında dolayı bu takım uğultuya benzeyen sesler gelir. Sebep bu değilse lastikte bulunan bilyaların aşınmasından ya da yıpranması ile birbirine sürtmesinden dolayı oluşabilir.

Araç Lastik Zinciri Nasıl Takılır?

Kış aylarında, özellikle karlı havalarda zincir takma büyük önem arz etmektedir. Kar zincirleri lastiklerin boşa dönmesini engeller. Öncelikle özel takma kafaları her tekerliğe takılmalıdır. Bu halkaların uzunluğu tekerleğe göre ayarlanmalıdır. Arkayı sabitledikten sonra zinciri öne doğru germelisiniz. En önemli nokta zincir gergin olmalıdır. Aynı şekilde ön tarafa da zincirin bağlantı noktalarına da yaptıktan sonra güvendesiniz.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir