Araba Ateşleme Sistemi Nedir?

Araba Ateşleme Sistemi Nedir?
10.09.2021 09:17
Aracın harekete geçmesini sağlayan sisteme otomobil ateşleme sistemleri denmektedir. Ateşleme nedir, ateşleme sistemi parçaları nelerdir? Ateşleme sistemi nasıl çalışır, ateşleme avansı neden verilir, ateşleme bobini temizlenir mi, ateşleme bobini arızası nasıl anlaşılır? Ateşleme bobini fiyatları ne kadar?

Araçların motor kısımlarında sıkışmış halde olan hava ve yakıt bulunmaktadır. Motor içinde bulunan bu iki madde bir karışım halindedir. Motorun harekete geçebilmesi için karışımın ateşlenmesi gerekmektedir. İçten yanmalı motor adı verilen sistemlerde sıkışmış olan hava ve yakıtı tutuşturmak üzere yüksek bir sıcaklıkta kıvılcım üreten veya elektrodu ısıtmaya yarayan sisteme ateşleme sistemi denmektedir. Ateşleme sistemi sayesinde motor silindirlerinde yanma olayı gerçekleşir ve bu sayede araç harekete geçer. Aracın harekete geçmesi için ateşleme sisteminin var olması bir zorunluluktur.

Aracın harekete geçmesini sağlayan sisteme otomobil ateşleme sistemleri denmektedir. Araçlar başlangıçta harekete geçmek için bir güce ihtiyaç duymaktadırlar. Arabanın harekete geçmesini sağlayacak olan bu gücü otomobillerde bulunan ateşleme sistemi sağlamaktadır. Harekete geçirilmek istenen araçların motor kısmında, motor sebebiyle sıkışmış olan hava ve yakıt karışımının yakılabilmesi için kıvılcım gereklidir. Sıkışmış olan hava ve yakıt karışımını yakacak olan bu kıvılcımın bujilerde yüksek voltajlı kıvılcımın oluşabilmesi için gerekli ortamı sağlar. Yüksek voltaj sayesinde ortaya çıkan kıvılcım araçlardaki ateşleme sistemini çalıştırmaktadır. Araçta ateşleme sistemi sağlıklı olarak çalışmıyorsa veya ateşleme yapılamıyorsa diğer tüm parçalar görevlerini yerine getirebilecek durumda olsa bile aracın motoru çalıştırılamaz ve araç hareket ettirilemez.

Temel çalışma prensibi ise araçta kontak anahtarının çevrilmesi ve marşa basılması ile birlikte akümülatörden gelen akım bobin üzerinden motora iletilir. Bobin üzerinden gelen akım, yüksek voltaj ile birlikte yüksek gerilime çıkarılarak distribütöre verilir. Araçtaki distribütör tarafından bujilere iletilen bu akım sayesinde kıvılcım yanar ve arabanın çalışmasını sağlar.

Ateşleme Sistemi Parçaları Nelerdir?

·        Akü: Bobine gerekli olan 12 voltluk akımı iletmektedir.

·        Kontak Anahtarı: Elektrik akımını iletip kesmeye yarayan anahtardır. Araçtaki göstergeler, marş sistemi, ateşleme sistemi gibi elektrik devrelerinin ana şalteridir.

·        Ateşleme (Endüksiyon) Bobini: Aküden gelen 12 voltluk akımın voltajını 15.00o volt akıma yükseltmektedir.

·        Distribütör: Ateşleme bobininden yüksek gerilimli akımı bujilere dağıtmaktadır. Distribütörün içerisinde platin, kondansatör ve tevzi makarası bulunmaktadır.

·        Platin: Bobinin açılıp kapanma sırasında yüksek gerilim oluşturmasına yardımcı olur.

·        Kondansatör: Yüksek gerilim karşısında platinin zarar görmesini engeller.

·        Tevzi Makarası: Ateşleme sırasında yüksek gerilimi bujilere dağıtır.

·        Buji: Yanma odasında kıvılcımı sağlar ve ateşlemeyi gerçekleştirmektedir.

Ateşleme Sistemi Nasıl Çalışır?

Ateşleme sistemi çalışabilmek için 2 farklı devreye ihtiyaç duyar. İki farklı devrede birinci devrenin görevi yüksek voltajı sağlaması gereken bobine ihtiyaç duyduğu olanağı sağlamasıdır. İhtiyaç duyulan olanağın sağlanmasının ardından ikinci devrenin görevi ise birinci devrede ateşleme bobininde oluşan yüksek voltajlı akımdan yararlanarak kıvılcım oluşturmaktadır. İhtiyaç duyulan kıvılcımlar bujilerin tırnakları arasında gerçekleşmektedir. Kıvılcım gerçekleştikten sonra yanma odasında bulunan hava ve yakıt karışımı alevlenerek yanma oluşturur ve aracın hareket etmesi sağlanır.

Ateşleme Avansı Neden Verilir?

Her devirde derece olarak verilmesi gereken ve motordan maksimum verim alabilmekte için erken ateşleme miktarına ateşleme avansı denmektedir. Erken ateşleme miktarı olan bu avans miktarı bujinin sıkıştırma zamanındayken ateşlenmesi, benzinin yanmasından daha fazla performans edilmesine olanak sağlamaktadır. Motor devri ve yükü ateşleme avans miktarını belirlemektedir. Motor devri yükseldikçe avans miktarı artar ve motor yükü çoğaldıkça ateşleme geciktirilmektedir.

Ateşleme Bobini Temizlenir Mi?

Tek kullanımlık tamiratı mümkün olmayan yedek parça kategorisi içerisinde yer aldıkları için ateşleme bobinleri temizlenmemektedir. Aynı zamanda ateşleme bobinlerinin de tamiri bu sebepten ötürü yapılamamaktadır. Ateşleme bobini bozulduysa veya zarar gördüyse yenisi ile değiştirilmesi gerekmektedir.

Ateşleme Bobini Arızası Nasıl Anlaşılır?

Ateşleme bobinlerinin arıza yaptığında sorunu anlamak mümkün olabilmektedir. Ateşleme bobinlerinde arıza olup olmadığı belirli yöntemler sayesinde ortaya çıkarılabilmektedir. Bu yöntemler arasında şunlar yer almaktadır; Bobin bozulduğunda aracın motoru titreşimli şekilde çalışır, rölantide kendiliğinden stop eder, marşa basıldığı an motor geç ve zor çalışır, aracın çekişi düşer ve bu sebepten ötürü daha fazla yakıt tüketmeye başlar.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir