Antipatinaj Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Antipatinaj Hakkında Merak Edilen Bilgiler
10.08.2021 14:00
Antipatinaj, araçlarda çekiş kontrol sistemi olarak da bilinmektedir. Antipatinaj sistemi nedir ve ne işe yarar? Antipatinaj devrede ve devredışı ne demek? Arızası nasıl anlaşılır ve nasıl giderilir?

Antipatinaj, araçlarda çekiş kontrol sistemi olarak da bilinmektedir. Bu sistemin temel görevi lastiklerin boşa dönmesini engellemektir. Özellikle yol tutuşunun azaldığı zeminlerde devreye girer. Bu şekilde lastiklerin zemine daha iyi adapte olmasını sağlar ve aracın hareket kabiliyetini arttırır. Yani aracın patinaj yapmasını önlemektedir. Diğer bir ismi de ‘’ASR’’ olarak geçmektedir. Antipatinaj, özellikle arkadan itişli araçlarda daha çok tercih edilmektedir.

Antipatinaj Sistemi Nedir?

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte otomobillere, sürücünün işini kolaylaştıracak pek çok sistem eklenmektedir. Bunlardan birisi de antipatinaj sistemidir. Kısaltması ‘’ASR’’ olarak kullanılan anitpatinaj sistemi, çekiş kontrol sistemi olarak da bilinmektedir. Yeni nesil araçların çoğunda bu sistem bulunmaktadır. Bu sistemin temel görevi, isminden de anlaşılacağı gibi kalkış esnasında aracın patinaj yapmasını engellemektedir. Motor torku ile gaz girişi yüzey koşullarına uymadığında bu durum oluşur. Antipatinaj sistemi burada devreye girerek aracın yola tutunmasını sağlar.

Antipatinaj Ne İşe Yarar?

Sürüş güvenliği ve konforu için geliştirilmiş olan antipatinaj sistemi, gaz pedalına ani basışlar sonucunda lastiklerin yola tutunamayıp boşa dönmesini engellemektedir. Bu tarz durumlarda yani araç patinaj çekmeye başladığında hareket edemez ya da yavaş hareket eder. Antipatinaj sistemi, otomatik olarak gaz tepkimesini ve lastiklerin hareketini algılayarak fren yapar ve aracın patinaj çekmesini önler. Bu şekilde sürüşü verimli hale getirdiği gibi lastikleri de korumaktadır. Ayrıca yakıt performansını da arttırır.

Antipatinaj Devre Dışı Ne Demek?

Antipatinaj sistemi, araçlarda ‘’ASR’’ lambası olarak belirtilmektedir. Öncelikle bu sistem sürekli aktif değildir. Aracın ihtiyacı olduğu anda devreye girer ve ikaz lambası olarak belirir. Sürüş normale döndüğünde yani araç patinajdan kurtulduğunda bu lamba sönmektedir. Bu yüzden lamba yanmadığında devre dışı kalmış olur. Ayrıca bu sistem, manuel olarak devre dışı bırakılabilmektedir. Bazı araçlarda sistemi devre dışı bırakmak için buton bulunmaktadır. Bu butona basıldığında antipatinaj sistemi devreye girmeyecektir.

Antipatinaj Devrede Ne Demek?

Aracın patinaj çekmesini önleyen bu sistem ihtiyaç anında devreye girmektedir. Lastiklerin üzerinde bulunan sensörlerle çalışan sistem araçtan gelen gaz ile lastiklerin dönme hızını algılayıp frenleme yapar ve patinajı engeller. Yani bu sistemin devrede olması demek aracın patinaj çekecek durumda olması demektir. Özellikle kalkış esnasında, gaza aşırı yüklenildiğinde antipatinaj sisteminin devreye girdiği görülmektedir. En çok da arkadan çekişli araçlarda bu durum yaşanmaktadır.

Antipatinaj Arızası Nasıl Anlaşılır?

Araçta elektronik olarak yüklü olan antipatinaj sisteminde arızalanmalar olmaktadır. Bu sistemin arızası genellikle sürücü tarafından anlaşılabilmektedir. Özellikle kalkış esnasında tekerlekler boşa dönüyorsa sistem arızalanmış olabilir. Denemek için birinci viteste hafif dik yokuşta kalkış yapmalısınız. Aracın patinaj çekme ihtimali yüksek olduğu için yokuşta kalkmak etkili olacaktır. Eğer patinaj uzun süre devam ediyorsa yetkili servislere giderek tamir ettirebilirsiniz.

Antipatinaj Arızası Nasıl Giderilir?

ASR sistemi olarak bilinen anpatinaj sistemi ABS sistemi ve tekerleklerin üzerinde bulunan hız algılayıcıları ile birlikte çalışmaktadır. Bu yüzden arıza durumunda ilk bakılacak yerler buralar olmalıdır. Çözümü diğer elektronik sistemlere göre kolay olmaktadır. Genellikle beyin sisteminde bozulmalar olduğu için yazılımsal yollarla halledilebilir. OBD cihazı ile net tespit yapıldıktan sonra ele geçen verilere göre tamir yapılabilir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir