Anoreksiya Hakkında Merak Edilenler

Anoreksiya Hakkında Merak Edilenler
23.10.2021 23:00
İnsanların birçoğu kilo problemi yaşarken, bu durum genelde fazla kilolar ile alakalıdır. Erkeklerde Anoreksiya belirtileri nelerdir? Anoreksiya geçer mi, kilo sınırı nedir, olan ünlüler kimlerdir, ölümcül müdür? Bizler için sorun yaratan bu hastalıkla ilgili bilgileri derledik.

Herkesin hayal ettiği zayıflık da bazen bir rahatsızlıktan ötürü olabilmektedir. Aşırı zayıflık olarak bilinen bu rahatsızlığa, anoreksiya denilmektedir. Bu hastalık genellikle kadınlarda görülmekle beraber, psikolojik nedenlerden gelişebilmektedir. Uyuyamama ve yemek yiyeme gibi sorunları barındıran hastalık, son dönemlerde epey kişide görülmektedir. Hastalık aşırı kilo kaybı ve açlık ile meydana gelirken, zaman zaman yaşamı tehdit edebilmektedir. Kelime anlamı olarak iştahsızlık olan rahatsızlık, genelde aç olan hastaların yemek yiyemem ya da ret etmesidir. Kişi şişmanlamaktan korkar ve kendini normalden zayıf bile olsa, şişman bulmaktadır. Bu yüzden besin alımını çok düşük seviyelere çekip, sürekli egzersiz yaparlar. Anoreksiya nevroza hastalığı, son dönemlerde kadınlardan sık rastlanan bir rahatsızlık olup, buna son dönemde bazı ünlülerde yakalanmaktadır. Özellikle aşırı zayıflığın günümüz güzellik algısı içinde olması, daha çok kadınların zayıflamanın sınırlarını zorlamak istemesi de yine bu rahatsızlığa zemin hazırlar.

Erkeklerde Anoreksiya Belirtileri Nelerdir?

Bu rahatsızlığın belirtileri fiziksel ve psikolojik olarak açılıkla ilgili olup, bu yüzden biraz zor algılanabilir. Bu hastalığa yakalanan kişiler, aç olduklarını gizler ve çevreye normal mesajlar verilir. Rahatsız bireyler, zayıf olsalar da sürekli şişman olduklarını sanıp, kilo almaktan korku duymak gibi farklı bir duygusal karmaşa yaşarlar. Aşırı kilo kaybı, çok zayıf ve ince görünüm, kan değeri bozuklukları, uykusuzluk, yorgunluk, bayılma, baş dönmesi, adet görmemek, çok üşümek, sarımsı bir cilt ve kabızlık gibi belirtiler ve daha birçok belirti yine bu hastalarda görülmektedir.

Anoreksiya Geçer Mi?

Bu durumda olan hasta bireyler, hemen tedavi edilmeli olup, bu tedavilerde uzman diyetisyen ve psikologlar süreci beraber takip etmelidir. Hem terapi hem de beslenme doğru şekilde yürümeli ve sürekli olmakla beraber, istenilen sonuca gidilebilir. Böyle bir durumda hasta önce hastaneye yatırılmalı olup, daha sonra tıbbi bakım yapılmalı ve sağlıklı kiloya dönene kadar devam edilmelidir. Bu adımları izleyen hastalarda, rahatsızlık geçmekte olup, belli bir zaman içinde eski sağlığına kavuşulabilmekte.

Anoreksiya Kilo Sınırı Nedir?

Medyada yer alan güzellik algısı zayıflık olarak bilinmekte olup, insanlar buna sürekli maruz kalmaktadır. Buda insanların aşırı zayıf olmak istemesi ile paralellik gösterirken, bu yolda aşırı kilo kaybı ve yemek yememeye kadar bir yol izlenir. Bu yolun sonunda da insanlar genellikle anoreksiya nevroza hastalığı ile karşı karşıya kalır. Bu hastalıkta kilo genellikle normal kilonun, %15 daha az olması, sınıra gelmişsiniz anlamındadır. Bu hastalıkla alakalı olup, normal kilo boyunuzdan 10 birim aşağı olmalıdır.

Anoreksiya Olan Ünlüler Kimlerdir?

Bu hastalık özellikle kadınlar arasında yaygınken, birçok ünlüde geçtiğimiz zamanlarda bu hastalık ile karşı karşıya kalmıştır. Hem dünya da hem de ülkemizde ünlüler ölümün eşiğinden dönmüş olup, eski sağlıklarına kavuşmak için büyük uğraş vermişlerdir. Örneğin, Demi Lovato, Kesha, Lindysay Lohan, Lady Gaga, Jessica Alba, Christina Ricci, Zayn Malik, Hillary Duff ve Victoria Beckham gibi dünyaca bilinen ünlüler, hayatlarının bir döneminde bu hastalık ile mücadele etmiştir. Türkiye’den son dönemde İrem Derici de bu hastalığa yakalanıp, ölümün eşiğinden dönmüştür.

Anoreksiya Ölümcül Müdür?

Tehlikeli bir rahatsızlık olan anoreksiya, aşırı zayıflama duygusu ile gelişip, bir yeme bozukluğu oluşturur. Yani açacak olursa aç bile olunsa, kişinin yemek yememesi durumuna yol açıp, kişinin aşırı zayıflamasına yol açar. Buda kişinin normal kilosunun altına çok fazla düşmesi ve sağlık sorunları yaşamasına neden olur. Kişi bu durumda ısrarcı olursa, hayati tehlikelere yol açabilir. Bu durumlarda tedavi olunmazsa, ölümcül sonuçlara yola açabilmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir