Koku Alma Bozuklukları Nelerdir?

Koku Alma Bozuklukları Nelerdir?
19.11.2022 22:15
Koku alma bozukluğu, birçok nedenden ötürü meydana gelebilmektedir. Koku alma bozuklukları nelerdir, sebepleri nelerdir, belirtileri nelerdir, tedavisi var mı? Koku alma bozuklukları ile ilgili en çok merak edilenleri sizler için derledik.

Kokular, hayatımızda karşılaştığımız ve özellikle tükettiğimiz besinlerde, önemli bir rol oynamaktadır. Kokular, çoğu zaman hayatımızda bulunan eşya ve yemekler ile eşleştiği için, insanların hafızalarında, oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu anlamda, kokular ile ilgili tanımların meydana gelmesi, beynin kodladığı ve farkında olmadığımız bir durumda gerçekleşen durumlar arasındadır. Koku alma bozuklukları ise, sıkça araştırılmakta ve merak edilmektedir. Koku alma bozuklukları, sıraladığımız durumlarda meydana gelebilmektedir; yaşlılık, grip, soğuk algınlığı, alerji, sinüslerde meydana gelen enfeksiyon, nazal poliper, tükürük bezi hastalığı, kafa tabanında oluşan tümörler, travma, Parkinson hastalığı, sigara içmek, yüz felci, demans hastalığı, şizofreni, diş çürüğü, ağız kuruması, vitamin eksikliği, uyuşturucu kullanımı gibi, birçok durumdan ötürü, koku alma bozuklukları meydana gelebilmektedir. Bu anlamda, koku alma bozukluklarının nedeni, birçok farklı sebebe bağlı olabilmektedir. Koku alma bozukluğuna neden olan durumlar ve hastalıklarını ise, şu şekilde sıralayabiliriz; sinüs hastalıkları, alerjik linit, burun kemiklerinde eğrilikler veya doğuştan gelen yapısal bozukluklar, koku almada sorunlara ve bozukluklara zemin hazırlayabilmektedirler. Bu anlamda, koku alma bozuklukları kimi zaman cerrahi müdahale gerektirirken, kimi zaman ise, ilaç tedavisi yöntemi ile de geçebilmektedir. Koku almada bozuklukların oluşması, en çok mevsim geçişlerinde baş göstermektedir. Bununla birlikte, mevsim geçişlerinde meydana gelen alerjik ve polenlere duyulan hassasiyet, koku almada bozukluklarına yol açabilmektedir.

Koku Alma Bozukluğu Sebepleri Nelerdir?

Koku alma bozukluğunun, birçok farklı sebebi bulunabilmektedir. Bununla birlikte, bazı koku alma bozuklukları için, cerrahi müdahale gerekirken, kimisi için ise, ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Koku alma bozukluğu sebeplerini ise, şu şekilde sıralayabiliriz; alerjik linit, nazal poliper, sinüzit hastalığı, burun kemiğinde veya kıkırdağında oluşan yapısal bozukluklar, burun eti büyümesi ve geniz eti gibi yapılar, koku alma bozukluklarına sebebiyet verebilmektedir. Koku alma bozukluğu sebepleri, yaşlanma ile de baş gösterebilmektedir. Bu anlamda, koku alma bozukluğunun bir diğer sebeplerini ise, şu şekilde sıralayabiliriz; diş çürüğü, vitamin eksikliği, yüz felci, kafa tabanı felci gibi durumlar, koku alma bozukluğu sebepleri arasında yer alabilmektedir.

Koku Alma Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Koku alma bozukluğu belirtileri, kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Bünyesel faktörler, koku alma bozukluğunda ayrıştırıcı niteliğe sahiptir. Koku alma bozukluğu belirtileri ise, sıkça araştırılan ve merak edilen konular arasında yer almaktadır. Bu anlamda, koku alma bozukluğu belirtilerini, şu şekilde sıralayabiliriz; beslenmede tat alamama, iştahsızlık, halsizlik, ağızda kuruma gibi belirtiler, koku alma bozukluğu belirtileri arasında yer almaktadır.

Koku Alamamanın Tedavisi Var Mı?

Koku alamama tedavisi, kimi zaman cerrahi bir müdahale gerektirirken, kimi zaman ise, ilaç tedavileri ile giderilebilmektedir. Bu anlamda, koku alamamanın tedavisi bulunmaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir