Ani Bebek Ölümü Sendromu Nedir?

Ani Bebek Ölümü Sendromu Nedir?
12.10.2021 15:18
Ani Bebek Ölümü Sendromu nedir? Ani bebek ölümü sendromu riski nedir, nedenleri nelerdir, belirtileri nelerdir, alınacak önlemler nelerdir? Sorularını sizler için yanıtladık.

Hem anne hem de babaları endişelendiren ani bebek ölümü sendromu aynı zamanda kısaltılmış olarak ABÖS olarak bilinmektedir. Bu sendrom açıklanamayan bir şekilde bebeklerin ölümüyle sonlanır. Bu durum ise genelde bebeklerin bir yaşından önce meydana gelir. Kısacası bakıldığında ABÖS bir yaş altındaki bebekler için risklidir. Halk arasında beşik ölümü olarak da bilinen ABÖS’ün son zamanlarda görülme sıklığı son zamanlarda oldukça düşüktür. Bu durum genelde bebeklerin uykusunda gelişmekle birlikte hala nedeni günümüz modern tıbbında bile çözülebilmiş değildir. Genel olarak dünyada görülme sıklığı toplumların gelişmişlik durumlarına göre değişiklik göstermektedir. Dünyada tüm bebek ölümlerine bakıldığında bu sendromdan dolayı hayatını kaybeden bebekler yüzde iki ila dört arasındaki bir orana sahiptir. Genelde doğumdan sonraki ilk birkaç ay bebeklerin en savunmasız anı olduğundan dolayı bu durumla karşılaşılabildiğini belirtelim. Ani bebek ölümü sendromuna daha yakından bakalım…

Ani Bebek Ölümü Sendromu Riski Nedir?

Ani bebek ölümü sendromu riski genelde bir yaşından daha küçük bebekleri etkisi altına alır. Bebeklerin bir anda özellikle uykularında iken vefatı henüz günümüzde bile anlamlandırılamamıştır. Gelişmiş toplumlarda daha nadir görülebilmekle birlikte bu durumun henüz açıklanabilen net ve en geçerli bir sebebi ise yoktur. Bebekler genelde bu ölüme yataklarında yakalandıkları için halk arasında beşik ölümü olarak da bilinir. Genel geçer bir nedeni olduğuna dair henüz uzlaşmaya varılan bir karar ise bulunmamaktadır.

Ani Bebek Ölümü Sendromu Nedenleri Nelerdir?

Yazımızın en başında da belirttiğimiz üzere ani bebek ölümü sendromuna ilişkin bilinen herhangi bir net nedeni bulunmaz. Tıp dünyasının genel geçer kabul gördüğü bir neden henüz bilinemez. Fakat bazı nedenlerin ani bebek ölümü sendromuna neden olabileceği öngörülmektedir. Bakıldığında bu nedenler arasında bebeğin yatağının çok küçük olması buna neden olabilecek faktörler arasında ilk sırada gösterilir. Öte yandan anne ve babanın sigara ve alkol bağımlısı olmaları da ABÖS’ün nedenleri arasında gösterilir. Ayrıca anne ve babaların kronik hastalıklara sahip olmaları, bebeğin bulunduğu ortamında son derece sıcak ya da soğuk olması ABÖS nedenleri arasında varsayılabilir.

Ani Bebek Ölümü Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Ani bebek ölümü sendromunun belirtilerinin ne olduğu sıklıkla araştırılıyor. Fakat buna dair bir belirtiden bahsetmek söz konusu değildir. Adından da belli olacağı üzere ani bebek ölümü aniden geliştiği için önceden bilinen herhangi bir belirtiden söz edilmez. Bu durumda anne ve babaların önceden fark edebileceği bir durumdan ne yazık ki bahsetmek söz konusu değildir.

Ani Bebek Ölümü Sendromu Alınacak Önlemler Nelerdir?

Ani bebek ölümü sendromuna ilişkin anne ve babaların önceden önlem alabilecekleri ve bu hususta önerilen birkaç şeyden bahsedebiliriz. Bunlar ise;

·        Bebek mutlaka sırtüstü yatırılmalıdır. Bu durum gece gündüz olması fark etmez.

·        Beşik içerisine oyuncak ayı, ekstra yastık vs konulmamalıdır. Bu durum bebeğin bunalmasına ve nefes alamamasına neden olabilir.

·        Bebekleri hiçbir zaman su yatağı gibi yumuşak zeminli yerlerde puset içerisine uyutmayın, alabileceğiniz en kısa sürede sert bir zeminde uyumasını sağlayın.

·        Fazla fazla battaniyelere sarmak yerine iki kat giydirin. Eğer bulunduğu ortam çok sıcaksa hava sıcaklığını bir şekilde dengeleyin.

·        Bebeğinizle hiçbir koşulda aynı yatakta uyumayın. Çünkü yorgunlukla birlikte onu ezebilirsiniz.

·        Uyku esnasında emzik kullanmasına özen gösterin.

·        Bebeğin bulunduğu ortamda hiçbir şekilde sigara içmeyin. Bu en ölümcül hata olur.

·        Bebeği emzirmeyi ve onunla teması kurmayı ihmal etmeyin.

·        Bebeği emzirme esnasında asla uyuyakalmayın.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir