Altın Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Altın Hakkında Bilinmesi Gerekenler
11.08.2021 10:29
Altın madeni, yüzyıllardır insanların en değer verdiği şeylerden biri olmuştur. Altın çeşitleri nelerdir, altın takmak erkeğe haram mı, altın ısıyı iletir mi? Altın'ı kim buldu, altın nasıl oluşur?

Altın madeni, yüzyıllardır insanların en değer verdiği şeylerden biri olmuştur. Aynı zamanda tek doğal sarı maden oluşu da onun bu kadar önemli olması ve önemini hiç kaybetmemesinde bir etkendir. Ne paslanır ne de çürüme yapar. Periyodik tablonun en sonundadır ve sembolü AU’dur.

Bir zamanlar sadece para yerine geçen, günümüzde yatırım ve hediye anlamına gelen altın; özellikle de ülkemizde gün geçtikçe değerine değer katmaya devam etmektedir. Dövülebilir ve birçok şekle girebiliyor olması, onun birçok takıda ham madde olarak kullanılmasına sebep olmuştur. Günümüzde bile altın takma modası, bilhassa gelinler tarafından korunmaya devam etmektedir.

Fakat altın satın almadan veya altın yatırımı yapmadan önce bilinmesi gereken bazı özel hususlar vardır.

Altın Çeşitleri Nelerdir?

Bugün bir kuyumcuya girdiğinizde, bütçenize uygun şekilde her türlü altını kolaylıkla bulabilirsiniz. Altın çeşitleri ise şu şekildedir; Gram Altın, Çeyrek Altın, Yarım Altın, Tam Altın, Reşat Altını, Hamit Altını, Gremse Altını.

Bu altın çeşitlerinin yanı sıra altın bilezik çeşitleri ve diğer takılar da mevcuttur. Her altının değeri birbirinden farklıdır ve altın değerinin artması veya azalması durumunda; bu çeşitlerin fiyatlarında da değişiklikler görülür.

Altın Takmak Erkeğe Haram Mı?

İslam dini inancına göre erkeklerin altın takması haramdır. Bunun sebebi, İslam dini peygamberi Hz. Muhammed’in bir hadisidir. O hadis ise şu şekildedir:

“Altın ve ipek ümmetimin erkeklerine haram, kadınlarına helaldir.”

Dini kaynaklarda yer alan başka bir rivayet de mevcuttur. Bu rivayete göre Hz. Muhammed daha önce altın bir yüzük takmaktadır ve bir gün herkesin onun gibi parmağına yüzük taktığını görür. Daha sonra altın yüzüğünü hiç takmayacağını söyleyerek atmıştır. Bunun üzerine onu takip eden sahabeler de bu davranışını tekrarlamış ve altın yüzük takmamışlardır. Sonuç olarak hemen hemen her İslam kaynağında, erkeklerin altın takı takmasının haram olduğu söz edilmektedir. Günümüzde de hala bu inanışı yerine getiren Müslüman erkeklerin bir kısmı, altın takı takmamaktadır.

Altın Isıyı İletir Mi?

Daha çok Fen Bilgisi derslerinde merak edilen bu sorunun yanıtı çok açık ve nettir. Doğada saf bir element olarak bulunan altın elementi, çok iyi bir iletken olması ile bilinir. Bu nedenle ısıyı da iletir. Hatta ısıyı çok çok iyi ısıtması ile bilinmektedir.

Altın’ı Kim Buldu?

Tahmin edebileceğiniz üzere, altın elementinin bulunması tarihi yıllar yıllar öncesine dayanmaktadır. Bu çok değerli maden, asırlardır büyük bir statü aracı olma özelliğini hiç kaybetmemiştir.

Altın, ilk doğal ve saf haliyle bulunduğunda; dünyada bulunan akarsuların içinde keşfedilmişti. Yani altını ilk bulanlar, modern insanların atası olarak bilinen Hominid’lerdi. İlk altın parçalarının bulunması ise Milattan Önce 40 Bin’li yıllara, Paleolitik mağaralarına dayanmaktadır.

Milattan önce 2.000’li yıllardan itibaren önce Mısırlılar, sonra Romalılar tarafından yerin altından çıkarılmaya başlanan altın; ilk olarak Mısırlılar tarafından mücevher formunda kullanılmıştır. Bu asırlar süren yolculukta altın hala en önemli statü kaynağı, mücevher kaynağı ve maddi değer olmasını sürdürmüştür.

Altın Nasıl Oluşur?

Magma, erimiş durumda olan kayalara verilen isimdir. Katı durumdaki kayaların katmanlar haline gelmesinden dolayı da altın madeni oluşmaktadır. Erime noktası düşük olan altın, genellikle sıvı halde bulunur ve depremler başta olmak üzere tektonik hareketler sonucunda bulunması kolaylaşır. Su ve rüzgar sebebiyle altının bulunması daha çok kolaylaşır ve bu denenle dere yatakları; genellikle altın madeninin en çok bulunduğu yerlerdir. Günümüzde de altın, kayaların içerisinden, bu maddeler ayrıştırılarak elde edilir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir