Akordeon Nasıl Çalınır?

Akordeon Nasıl Çalınır?
03.08.2021 12:30
Akordeon, serbest metal yayların titreşmesiyle ses çıkartabilen bir müzik aletidir. Bizler de akordeon nasıl bir çalgıdır?, akordeon özellikleri, akordeon eğitimi ne kadar sürer?, akordeon yapımı, akordeon ne kadar sürede öğrenilir?, akordeon çalmak kolay mı?, akordeon tarihi sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.

Akordeon, serbest metal yayların titreşmesiyle ses çıkartabilen bir müzik aletidir. Geçmişte daha çok Gürcü olarak adlandırılan kesim içinde yaygın olarak kullanılmış ve diğer kültürlere tanıtılmıştır. Günümüzde ise halen Türkiye Gürcülerinin yaşamayı tercih ettiği Artvin, Ardahan gibi bölgelerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca akordeon Almanya’da Christian Friedrich Ludwig Buschman tarafından icat edilmiştir.

Akordeon Nasıl Bir Çalgıdır?

Akordeon bir tarafında piyano tuşları olan diğer tarafında ise tuşlar ve hava akımından etkilenen metal dillerin olduğu esnek bir bölüm olan elle açılanan bir müzik aletidir. Bir elle tuşlara basılırken diğer el yardımıyla hava bölmesi hareket ettirilerek ve tuşlara basılarak kullanılır.

Akordeon Özellikleri Nelerdir?

Akordeon müzik aleti oldukça eski bir buluştur teknolojiden uzak olan bu cihaz manuel olarak elle çalınır. Hava akımından yardım alınarak melodi oluşturulur. Farklı çeşitleri bulunan bu müzik aletinin en yaygın olanı klavye tuşlarının bulunduğu klasik akordeondur. Bir veya iki kılavuz ve bir körükten oluşur ve serbest metal dillerin titreşimi, klavyenin tuşlarına basarak sağlanır.

Akordeon Eğitimi Ne Kadar Sürer?

Her müzik aletini öğrenmek yeteri kadar heves ve beceri gerektirmektedir. Akordeon öğrenimi de diğer birçok müzik aletine oranla daha kolay görünse de öğrenimi ve ustalaşma konusunda sabır ve özveri ister. Çok uzun vadede olmayan dersler sayesinde akordeon çalmak öğrenilebilir. Bol bol pratik yapmak ve sabırlı bir şekilde denemek bu aleti öğrenmekteki püf noktadır. Vücut, kollardan yardım aldığı için vücudunuzun akordeon tutmaya ve çalmaya alışması 1-2 haftalık bir süreçten sonra oldukça hızlanacaktır.

Akordeon Yapımı Nasıldır?

Akordeon iç kısmına metal diller yerleştirilir deri kaplamalar yerleştirilerek akortlar ayarlanır. Arka ve ön kısmına kütük yerleştirilir ve düdükler bu iki kütüğe yapıştırılır. Hava deliklerine göre bu kütüklerin ayarlanması gerekmektedir. El işçiliği bu kısımlarda oldukça önemlidir. Daha sonra bas bölgesi ve kütükleri birbirine monte ederek bağlantı kurulur bunların üzerine ise körük yerleştirilerek akordeon vakumlu hale getirilir. Ana kısmı oluşturulmuş olan alete piyano klavyesi ve tuşlar eklenerek profesyonel hale getirilebilir.

Akordeon Ne Kadar Sürede Öğrenilir?

Akordeon aletini öğrenmek için en etkili çözüm; Bu aletin öğretildiği bir kuştan yardım almak olabilir. Bu kurslar haftalık, aylık ve yıllık olarak değişmektedir. Elin akordeona alışması ve vücudun bu ritme uyum sağlaması yaklaşık 1 veya 2 Aylık bir dönemi kapsayabilir. Ardından devam edilen süreçte ise daha profesyonel sonuçlar çıkartmak mümkündür.

Akordeon Çalmak Kolay Mı?

Akordeon dışardan bakıldığında üstünde birçok tuşa sahip ve farklı bölmelerden oluşan karmaşık bir alettir. Dolayısıyla aynı anda hem klavye tuşlarına basmak hem havayı kontrol etmek için baskı uygulamak hem de nota tuşlarına basmak biraz konsantrasyon ve beceri isteyen bir şeydir. Her müzik aletinde olduğu gibi akordeon için de bir alışma süreci vardır.

Akordeon Tarihi Nedir?

Akordeon ilk olarak Almanya’nın Berlin bölgesinde 1822 yılında Christian Friedrich Ludwig Buschmann tarafından icat edilmiştir. Akordeon isminin ilk patenti ise 1839 yılında Viyanalı org yapımcısı Cyrillus Demian tarafından alınmıştır. Daha sonra bu çalgı farklı kültürlere ve bölgelere kadar yayılım sağlamış ve o kültürlerin bir parçası haline gelmiştir. Türkiye bölgesinde ise daha çok Artvin ve Ardahan gibi bölgelerde yaşayan halkın ilgisini çekerek yoğun talep görmüştür.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir