Akdeniz Anemisi Hakkında Merak Edilenler

Akdeniz Anemisi Hakkında Merak Edilenler
09.09.2021 08:54
Akdeniz ikliminde etkili olan ve Akdeniz bölgesinde görülen, genetik faktörlerle nesillere aktarılan bir tür kansızlık hastalığıdır. Akdeniz Anemisi polisliğe ve askerliğe engel mi, Akdeniz Anemisi testi sağlık ocaklarında yapılır mı?

 Akdeniz ikliminde etkili olan ve Akdeniz bölgesinde görülen, genetik faktörlerle nesillere aktarılan bir tür kansızlık hastalığıdır. Tıp dilinde talasemi olarak ifade edilmektedir. Kandaki hemoglobin oluşumunun bozukluğu ile ortaya çıkmaktadır. Alyuvarlar içinde ‘’hem’’ ve ‘’globin’’ adıyla iki böüm vardır ve bunlardan globin içinde alfa ve beta zincirleri bulunmaktadır. Ayrıca anne ve babadan çocuğa ikişer gen geçmektedir ve beta talasemi geninin geçişi ile çocukta hastalık oluşmaktadır. Akdeniz anemisi majör ve minör olmak üzere şiddetine göre ikiye ayrılmaktadır. Majör kısım hastalığın ağır olan formudur ve burada yer alan beta talasemidir. 6 ayını dolduran bebeklerde ortaya çıkar ve organların hasar görmesine neden olabilir.  Teşhis edilen hastalık kan nakilleri ile kontrol altına alınmaktadır. Kesin tedavi olarak kök hücre nakli kullanılmaktadır. Hastalığın hafif formu olan minör kısmında hastalığın taşıyıcıları yer almaktadır. Kansızlık dışında önemli bir belirti göstermeyen talasemi taşıyıcıları için tedaviye gerek duyulmamaktadır.

Akdeniz Anemisi Askerliğe  Engel Mi?

Akdeniz anemisi diğer adıyla talasemi hastalığın şiddetine göre adlandırılmaktadır. 2 çeşit olarak bilinmekte her çeşit de kendi içinde ikiye ayrılmaktadır.  Talasemi majör ve talasemi minör olarak ikiye ayrılmaktadır. Talasemi majör en ağır olanıdır. Orta derece de ağır olan Talasemi intermedia olarak bilinmektedir ve bunlar majör grubun içinde yer alırlar. Minör grup içinde ise Talasemi minör yani talasemi taşıyıcılığı ile talasemi minima buda talasemi taşıyıcılığı olarak bilinmekte fakat belirti vermemektedir. Tanı koyarken gen analizi yapılması gerekmektedir. Ağır olmayan minör grubun içindeki talasemi taşıyıcı teşhisi konulan bireyler askerlik, astsubaylık, askeri öğrenci ve uzman çavuş olabilmektedirler. Yani askeriyeyle alakalı pozisyonları kazanmaya engel teşkil etmemektedir. Akdeniz anemisi taşıyıcılığı bir hastalık değil kalıtsal bir ayrıcalıktır.

Akdeniz Anemisi Polis Olmaya Engel Mi?

Talasemi diğer bir adıyla Akdeniz anemisi hastalığın şiddetine göre isimlendirilmektedir. Ağır olan tip majör tip ve daha hafif olan tip minör tiptir. Majör tip kendi içinde hastalığın şiddetine göre ikiye ayrılmaktadır. Talasemi majör ve talasemi intermedia’dır. Talasemi majör hastalığın en ağır olanıdır. Talasemi intermedia ise orta derecede ağırlıktadır. Minör tip kendi içinde hastalığın şiddetine göre ikiye ayrılmaktadır. Bunlar talasemi minör ile talasemi minima’dır. Minör tip içindeki iki durumda hasta taşıyıcı durumdadır. Talasemi minima talasemi minör gibi taşıyıcı olmakla birlikte hiçbir belirti göstermemektedir. Tanı koyarken gen analizi yapılması gerekmektedir. Hafif olan minör grupta bulunan talasemi taşıyıcılarının polis olmaya engeli bulunmamaktadır. Emniyet Teşkilatı Sağlık Yönetmeliği içinde bu bilgiler yer almaktadır.

Akdeniz Anemisi Testi Sağlık Ocaklarında Yapılır Mı?

Geçmiş dönemlerde sağlık ocakları günümüzün aile sağlığı merkezi olarak hizmet vermektedir. Akdeniz anemisi geçmişi aile bireylerinden birinde bulunuyorsa ve belirtilerini gözlemliyorsanız en yakın aile sağlığı merkezine giderek test talep edebilirsiniz.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir