Akciğer Sönmesi Nedir?

Akciğer Sönmesi Nedir?
04.09.2021 19:00
İnsanların günümüzde en çok dikkat etmek istediklerin başında sağlıkları gelmekte, ne yazık ki bazen çeşitli hastalıklara bir dönem yakalanıyoruz. Akciğer sönmesi nedir, belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl olur, bitkisel tedavisi nasıl yapılır, neden olur? Akciğer sönmesi tedavi edilmezse ne olur?

En basit tanımı ile akciğer sönmesi, buradaki zarların hava ile dolup, akciğeri çökertmesine denilir. Böyle durumlarda alınan hava miktarına bağlı olarak kalpte baskı altına alınıp, istenmeyen sonuçlar doğabilir. Özellikle ani ve şiddetli ağrılarda hemen bir doktora başvurulup, tanı konmalı, aksi halde istenmeyen sonuçlar doğabilir.

İnsanların günümüzde en çok dikkat etmek istediklerin başında sağlıkları gelmekte, ne yazık ki bazen çeşitli hastalıklara bir dönem yakalanıyoruz. Bu hastalıklardan biri de akciğer sönmesi olarak karşımıza çıkar, bu hastalık özellikle genç, uzun ve zayıf erkeklerde daha çok görülür. Genelde pek klinik belirti vermeyen, bu hastalık ani ve şiddetli ağrılar kendini hissettirmesi ile kalp krizine benzetilir. Böyle durumlarda detaylı bir muayene ile tanı konula bilinirken, uygun tedavi yöntemleri uygulanıp hastalık iyileştirilebilir. Sigara içen hastalarda, tedavi sonrası sigara içmeye devam edildiği zamanlarda, bu hastalık tekrar edebilme özelliğine sahiptir. Tedavi edilmeyen hastalıkta ise kronik rahatsızlıklar doğurabilir ve ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir.

Akciğer Sönmesi Belirtileri Nelerdir?

Pnömotoraks halk dilindeki adı ile akciğer sönmesi fazla belirti vermeyen hastalıklardan olup, belli başlı durumlarda şüphe duyulabilir. Şiddetli ve ani ağrılar hastalığın en önemli belirtisi olurken, ani tansiyon düşüklüğü, öksürük, nefes darlığı, nabızda ki hızlanma ve dudaklarda morarma gibi belirtilerde gösterebilmekte.

Akciğer Sönmesi Tedavisi Nasıl Olur?

Tanısı konulan hasta gözetim altına alınarak, hava tüpü yardımı ile ciğerdeki hava boşaltılmaya çalışılır. Eğer bu işlem sorunu çözmezse, hastanın göğsüne hava pili takılır ve hasta iyi olana kadar gözetim altında tutulur. Genelde sorun çok büyük değilse bu iki yöntemle başarı elde etmek mümkündür. Ama bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekir ve bu hava ameliyat ile dışarı çıkarılır.

Akciğer Sönmesi Bitkisel Tedavisi Nasıl Yapılır?

Öncelikle böyle bir durumda doktora başvurulmalı ve tedavi olunmakla beraber, tedaviye ek bu duruma iyi gelebilecek bitkisel tedaviler yapılabilir. Özellikle doktorunuza danışarak, bazı bitkileri ve çaylarını kullanarak daha iyi sonuçlar elde etmeniz mümkün. Zencefil, zerdeçal, sarımsak, kekik, keçiboynuzu, okaliptüs, üzüm çekirdeği ve siyah havuç gibi besinleri tüketerek ciğerlerinize yardımcı olabilirsiniz.

Akciğer Sönmesi Neden Olur?

Akciğer sönmesi gerek dünyada gerekse ülkemizde görülen bir hastalık olup, tedavi altına alınabilir. Bu hastalığın pek çok sebebi olmakla beraber, tek bir sebepten de olabilmektedir. Travmalardan ya da sigara kullanımı ve ya genetik yatkınlıktan olabilir. Böyle bir durumda detaylı bir muayene ile bu sebep belirlenmeli ve uygun tedavi ile hasta sağlığına kavuşturulmalıdır. Özellikle tedavi sonrasında sigara kullanan bireyler bunu bırakmalı, yoksa hastalık tekrar etme özelliği gösterebilir.

Akciğer Sönmesi Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Tabi ki her hastalık gibi akciğer sönmesi rahatsızlığı da tedavi edilmeli ve kontrol altına alınmalıdır. Bu tedavi gözden kaçarsa durum ciddileşebilir, kötü sonuçlar ve hatta ölüme giden vakalar ile karşı karşıya kalınabilir. Özellikle bunun dışında tedavinin gecikmesi, KOAH gibi hastalıklara zemin hazırlayabilir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir