Aile Hekimi Kuduz Aşısı Yapar Mı?

Aile Hekimi Kuduz Aşısı Yapar Mı?
08.11.2022 21:22
Kuduz hastalığı hayvan hastalıklarından biri olarak bilinir ve enfekte olan bir hayvanın bir vücut bölgesini ısırması, tırmalaması ile bulaştığı bilinmektedir. Aile hekimi kuduz aşısı yapar mı? Acilde kuduz aşısı yapılır mı? Aşılı köpekten kuduz bulaşır mı, kuduz bulaşıcı mı, bebeklerde kuduz aşısı ne zaman yapılır? Bir hayvanın kuduz olduğu nasıl anlaşılır? Kuduz çizikle bulaşır mı? İşte tüm merak edilenleri bu yazımızda yanıtladık...

Hayvan hastalıklardan biri olan kuduz, enfekte hayvanların herhangi bir vücut bölgesini ısırması, tırmalaması ve enfekte hayvanların salyalarının insan vücudundaki açık yaralara veya göz, ağız, buruna dokunması sonucu insanlara geçtiği bilinmektedir. Kuduz aşısı yaptırıldığında enfekte olma sonrası oluşabilecek beyin iltihabının önüne geçtiği bilinmektedir. Bu sebepten kuduz aşısı, kuduz virüsüne yakalanma riski olan kişilere koruma amaçlı ya da kuduz hastalığı görüldükten sonra hastalığın olası yayılma ihtimalini önlemek için uygulanmaktadır.

Aşı, Aile Sağlığı Merkezinde yapılacağı zaman, kişinin kayıtlı bulunduğu aile hekimliği biriminde uygulanması gerekmektedir. Aşı uygulamalarını kayıtlı olduğunuz aile hekimine söyleyerek yaptırmanız mümkündür. Acillerde, sağlık ocaklarında, devlet hastanelerinde ve aile hekimlerinde kuduz aşısı yapılabilmektedir.

Acilde Kuduz Aşısı Yapılır Mı?

Kuduz aşısı 1885 yılında Louis Pasteur tarafından bulunduğu bilinmektedir ve kuduzun önlenmesinde kullanılan aşı kuduz virüsünden elde edilmektedir. Bu ölü virüsün vücuda enjekte edildiğinde hastalığa neden olmaz çünkü virüs canlı olmadığından hastalığa sebebiyet vermemektedir. Aşı uygulandığında vücut bu hastalığa karşı bağışıklık kazanacaktır. Kuduz aşısı aciliyet durumunda acilde de yapılabilmektedir.

Aşılı Köpekten Kuduz Bulaşır Mı?

Köpeklerde kuduz aşısı temel aşı sınıflandırmasında yer almaktadır ve hem yavruluk döneminde yapılması hem de köpekler yetişkinlik dönemine geldikleri zaman tekrar edilmesi gerekmektedir.

Kuduz aşısının yılda bir kere yapılması köpeklere kanunen zorunlu olmuştur. Bu aşı yavruluk döneminde yapıldıktan etkisi sonra ömür boyu kalıcılığa sahip olmayacaktır. Enfeksiyona neden olabilecek durumlar sebebiyle köpeklere yılda 1 kere kuduz aşısı yapılması gerekir.

Köpek ya da kediniz kuduz bir hayvan tarafından ısırılıp yaralanmadığında kuduz virüsünü vücudunda barındırmayacaktır ve bu sebeple de size de bulaşması söz konusu değildir. Size kuduz hastalığının geçmesi için evcil hayvanınızın da kuduz bir hayvan tarafından ısırılması, kuduz hastalığına yenik düşmesi, virüsün dışarı çıkma yollarından biri olan tükürük bezine ulaşması, hayvanınızın sizi ısırarak yaralaması ve 10 gün içinde de bu hastalıktan dolayı hayatını kaybetmesi gerekmektedir. Eğer hayvanınız aşılı ise ve yukarıdaki sıraladığımız şeylerden herhangi birisi mevcut değil ise size kuduz hastalığının bulaşması mümkün olmayacaktır.

Kuduz Bulaşıcı Mı?

Kuduz virüsü enfekte bir evcil ya da yabani hayvanların salyaları, tükürükleri ve temas yoluyla bulaşmaktadır. Enfekte hayvanın başka bir hayvanı ya da insanı ısırması, tükürüğünün bulaşması kuduz hastalığının bulaşmasına sebep olacaktır.

Ayrıca salyasının sıyrık veya çatlak deriye, göz, ağız ve buruna temas etmesi, etinin ve sütünün çiğ olarak tüketilmesi ile de kuduz hastalığı bulaşacaktır.

Bebeklerde Kuduz Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Kuduz aşısı, 2 yaşından küçük çocuklar uygulanacağı zaman uyluğun ön yüzüne uygulanmaktadır. Aşı kasın içine enjeksiyon uygulaması ile gerçekleştirilmektedir. Kuduz aşısını vurulmak isteyen bireyler acillerde, sağlık ocaklarında ya da aile hekimlerinde aşı uygulamasını yaptırabilir. Ayrıca devlet hastanelerinde de kuduz aşısı yapılabilmektedir.

Bir Hayvanın Kuduz Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Hayvanın huyunda veya hareketlerinde değişimlerin meydana gelmesi, korkaklık, sinirlilik ve saldırganlık görülebilmektedir. Hayvanda genellikle şiddetli ısırma isteği bulunmaktadır.

Ayrıca hayvanların vücudunda felçler, yutkunma güçlüğü, salya akması, kasılmalar meydana gelebilmektedir.

Kuduz Çizikle Bulaşır Mı?

Kuduz hastalığının meydana getirdiği kuduz virüsü enfeksiyona maruz kalmış hayvanın tükürüğü ile yakın temas, ısırığı, çiziği ve tahrip olmuş cilt/mukoza zarını yalaması yoluyla hayvanlardan başka hayvanlara veya insanlara bulaşabilmektedir.

Enfekte olan bir hayvan pençesini yaladıktan sonra tırmaladıysa kedi tırmalaması ile kuduz bulaşma olasılığı oldukça yüksek olacaktır. Kediler tırnakları ile kuduz virüsü başta olmak üzere birçok virüsü size bulaştırabilirler ve bunlardan en tehlikelisi ise kuduz olarak bilinmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir