Aihm Nedir?

Aihm Nedir?
21.08.2021 05:30
Uluslararası bir mahkeme olarak bilinen AİHM esasında pek çok kişinin bildiği gibi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’dir. Aihm açılımı nedir? Aihm nerededir, başvuru için gerekli belgeler nelerdir? Aihm kararları Türkiye için bağlayıcı mı, Aihm ne kadar sürede karar verir, ne kadar tazminat verir, başvuru yolları nelerdir? Aihm duruşma yapar mı?

Uluslararası bir mahkeme olarak bilinen AİHM esasında pek çok kişinin bildiği gibi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’dir. Uluslararası bir teşkilat olarak bilinen AİHM, 1959 yılında iken kurulmuş bir mahkeme olarak bilinir ve faaliyetlerini sürdürür. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile şartları güvence altına alınan bu mahkeme, hem bireylerin, hem toplulukların hem de tüzel kişilerin haklarının korunması ve savunulması amacı ile ortaya çıkarılmıştır. Fransa’nın Strazburg şehrinde bulunan bu mahkeme, kişiler ya da kurumların ilk olarak kendi ülkesindeki tüm hakları arayan ve ardından bir sonuç alamayan kişilerin son çare olarak başvurması gereken bir alandır. Yargı dilinin İngilizce ve Fransızca olduğu bilinen bu mahkemeler, başvuruların yapılmasının ardından geçen sürede ön başvuru kısmına bakar ve onaylanırsa hakkaniyetli bir sonuç verilmesi gerekliliğine karar verilmektedir.

Aihm Açılımı Nedir?

Kısa hali AİHM olarak bilinen bu kelimenin açılımı ise ‘Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’dir.

Aihm Nerededir?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi olarak da bilinen AİHM’nin kurulduğu ilk yer ve halen bulunduğu yer Fransa’nın Strazburg kentidir.

Aihm Başvuru İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Herhangi bir neden dolayı ülkemizdeki adet sistemine bağlı olarak bir olumlu netice elde edilmediğinde kişilerin dünya vatandaşı kapsamında Avrupa İnsan Hakları Mahkemeleri’ne başvurmaları gerekebilir ve yüksek oranda bu başvuru kabul edilebilir. Bunun için kişilerin yapması gerekenler ve vermeleri gereken belgeler şu şekildedir;

·        AİHM’ye başvurmak isteyen davacının adı soyadı, doğum tarihi

·        AİHM’ye başvurmak isteyen davacının uyruğu, mesleki bilgileri, adresi ve cinsiyeti

·        Davaya söz konusu olacak konunun ne olduğuna ilişkin özet bilgi niteliğinde belgeler

·        Sair karar örnekleri

·        Davacının haklı gideri isteklerinin ne olduğu

·        Sözleşmeci taraf ve taraflar

Aihm Kararları Türkiye İçin Bağlayıcı Mı?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarının bağlayıcılığı buraya üye olan ülkeler için geçerlidir. Burada yer alan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 46. Maddesine göre söz konusu üye olduğu bilinen devletlerin alınan kararlar doğrultusunda bağlı oldukları bilinmektedir. Ülkemiz bu noktada AİHM’e bağlı olmadığı için burada alınan kararlar da Türkiye üzerinde bağlayıcı nitelikte değildir.

Aihm Ne Kadar Sürede Karar Verir?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne davacı olarak başvuru yapılmasının ardından görülen davanın ne kadar sürede sonuçlanacağı merak konusu olmaktadır. Bakıldığında bu konu hakkında net bir süreden bahsedilmez. Hal böyle olunca davacının en az altı aylık kadar bir süre zarfında beklemede kalması gerekmektedir.

Aihm Ne Kadar Tazminat Verir?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yani AİHM’nin ne kadar tazminat vereceği konusunda net bir miktardan söz etmek mümkün değildir. Fakat özel mülkiyet hakkının ihlal edilmesi gibi bir durum söz konusu olduğunda davacı tarafa hem maddi hem de manvi olmak üzere iki farklı dava açılır ve söz konusu davacının haklı bulunmasının ardından davalı tarafa tazminat ödemesi kararına varılmaktadır.

Aihm Duruşma Yapar Mı?

Evet. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde yapılan davaların hem kamuya açık olması hem de aynı zamanda kapalılık kararı ile yapılabilmesi mümkündür. Bu mahkeme genelde kamuya açık davalar sürdürür ve genelde duruşma yapılmadığı bilinir. Duruşma yapılabilmesi için olayların oldukça kompleks olması gerektiği bilinir.

Aihm Başvuru Yolları Nelerdir?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin başvuru yolları genelde devlet kanalları ile yapılabilmektedir. Buna ek olarak başvuru yapılması sırasında kullanılan dillerin Fransızca ya da İngilizce olarak yapılması gerekmektedir. Bu nedenle yazılacak dilekçelerin ilgili birimlere temin edilmesi için kişilerin bu dillerden herhangi biri ile başvurmaları gerekmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir