Ahmet Ümit Kimdir?

Ahmet Ümit Kimdir?
02.06.2022 14:20
Gaziantepli Türk yazar ve Şair olan Ahmet Ümit, eserlerine çoğunlukla polisiye türünde yamayı seven bir yazar olmaktadır. Ahmet Ümit, 30 Eylül 1960 Gaziantep, Türkiye doğumludur.

Yedi çocuklu bir ailede, Gaziantep’te en küçük çocuk olmak üzere dünyaya gözlerini açmıştır. Annesinin mesleği terzilik ve babasının mesleği ise kilim tüccarlığı idi. Ahmet Ümit, 14 yaşından beridir sol görüşlü bir aktivisttir.

Ahmet Ümit’in Biyografisi Nasıldır?

Gaziantep Atatürk Lisesi’nde okumaya ilköğretimini tamamladıktan sonra başlamıştır ve lise öğretimini Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde devam edip, tamamlamıştır. Marmara Üniversitesi’ni 1979 senesinde Kamu Yönetimi bölümünde kazanıp, yükseköğretimine başlamıştır. Üniversite öğretimin 1983 senesinde tamamlamıştır.

Ahmet Ümit’in İlk Yazdığı Şeyler Nelerdir?

Öykü biçiminde yazmış olduğu rapor, duvarlara afiş yapıştırırken yakalanmış olan arkadaşları için, takma ismi olan ‘K. Yalçın’ imzasıyla ilk olarak Atılım Dergisi daha sonrada 40 dilde yayın yapan Prag’daki Barış ve Sosyalizm Sorunları Dergisi’nde yer almıştır ve yazarlığa adımını bu öykü/rapor ile atmış bulundu.

Ahmet Ümit’in Kitapları Nelerdir?

1985 senesinde, üyesi olduğu TKP yani Türkiye Komünist Partisi tarafından Moskova’ya gönderilmiştir. Moskova Sosyal Bilimler Akademisi’nde eğitimini 1985-1986 senesi arasında görmüştür. Kar Kokusu isimli romanı, komünistlik eğitimi almak için, Türkiye Komünistlik Partisi(TKP) tarafından Rusya’ya gönderilen altı gencin başlarından geçen olayları anlattığı romanı 1998 senesinde yayımlanmıştır ve Ahmet Ümit’in bu dönemde yaşamış olduğu olaylardan izler taşımaktadır. 

Şiir yazmaya Moskova’da iken başlamıştır. Aktif politikayı 1989’da bıraktı ve şiir kitabı olan Sokağın Zulası’nı yayımladı. Bir reklam ajansını arkadaşı Ali Tayfun ile birlikte çalıştırmaya başladı.

Bir grup edebiyat tutkunu ile beraber 1990 senesinde Yine Hişt isimli kültür-sanat dergisi çıkarmıştır. Pek çok öykü, şiir ve yazılarını Yine Hişt, Adam Sanat, Öküz ve Cumhuriyet Kitap dergileri ile Yeni Yüzyıl gazetesinde yayımlamıştır.

Ahmet Ümit’in İlk Öykü Kitabı Nedir?

İlk öykü kitabı olan Çıplak Ayaklıydı Gece, 1992 senesinde yayımlanmıştır ve aynı sene içerisinde Ferit Oğuz Bayır Düşün ve Sanat Ödülü’nü almıştır. Çıplak Ayaklıydı Gece, Ahmet Ümit’i bizlere tanıtan ilk kitap olma özelliği taşımaktadır.

Ahmet Ümit Ne Zaman Senaryo Yazmaya Başlamıştır?

Ahmet Ümit, tiyatro yönetmeni olan arkadaşı Ali Taygun’un tavsiyesi ile daha çok polisiye yazmaya başlamıştır. Atv kanalında yayımlanan, 1993 senesinde, Çakalların İzinde ismindeki polisiye konulu dizinin öykülerini ve senaryosunu yazımına katkıda bulunmuştur. Daha sonra Ahmet Ümit . 1995 senesinde faklı gazete ve dergilerde Dostoyevski, Franz Kafka, Edgar Allan Poe, Patricia Highsmith ve polisiye roman yazarları üzerine incelemeler yapmıştır ve tanıtım yazıları da yazmıştır.

Ahmet Ümit Kayıp Tanrılar Ülkesi Neyi Anlatmaktadır?

Kayıp Tanrılar Ülkesi kitabının konusu şudur; başrol babasını kaybetmesinden itibaren yaşamış olduğu her şeyin suçlusunun babası olduğunu düşünür. Daha sonra başrol, Tanrıların evi olan Olimpos(Olympos) dağına çıkmak için çaba sarf eder. Tanrıların kayıp ülkelerine giderken başına gelebilecek her türlü zorluğa karşı kendini hazırlamıştır. Aynı zamanda da önceden kendinde derin yaralar bırakmış olan travmalara sahip bir insanın başına gelenleri anlatmaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir