Ağır Vasıta Ehliyeti Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Ağır Vasıta Ehliyeti Hakkında Merak Edilen Bilgiler
03.08.2021 14:00
Ağır vasıta ehliyeti C,C1,CE,C1E olarak dört gruba ayrılmaktadır. Ağır vasıta ehliyeti kaç yaşında alınır, nasıl alınır, fiyatı ne kadar? Yenileme nasıl yapılır, yaş sınırı nedir? Ağır vasıta ehliyeti ehliyeti alma şartları nelerdir, sağlık raporu nereden alınır, bir günlük çalışma süresi ne kadar?

Ağır vasıta ehliyeti C,C1,CE,C1E olarak dört gruba ayrılmaktadır. Eskiden bu tip ağır vasıta ehliyetleri direkt sınava girilip alınabiliyorken yeni düzenlemeler ile birlikte bazı şartlar getirilmiştir. Bu tip ehliyetleri almak için öncelikle B sınıfı ehliyet sahibi olmak gerekiyor. Sonrasında ise teorik ve pratik dersler alınarak sınava girilmektedir. Sınavı başarıyla veren adaylar ehliyet sahibi olabilmektedir. Ehliyetler ise yük taşıma kapasitelerine ve türlerine göre ayrılmaktadır. Sırasıyla:

·        C sınıfı ağır vasıta ehliyeti: 12000 kilogram ve üzerinde kamyon veya çekici sürülebilir.

·        CE sınıfı ağır vasıta ehliyeti: 12000 kilogram üzerinde römorklu olarak kullanılabilir.

·        C1 sınıfı ağır vasıta ehliyeti: 3500-7500 kilogram arası kamyon veya çekici kullanılabilir.

·        C1E sınıfı ağır vasıta ehliyeti: Maksimum 12000 kilograma kadar römorklular dahil kullanılabilir.

Ağır Vasıta Ehliyeti Kaç Yaşında Alınır?

Yeni düzenlemeler ile birlikte bazı ehliyetlerin yaş sınırları yukarı çekilmiştir. Ağır vasıta ehliyetlerinden olan C ve CE sınıfı sürücü belgelerini alabilmek için 21 yaş üstü olmak gerekiyor. C1 ve C1E sınıfı belgeler içinse 18 yaşını geçmek yeterlidir. Ayrıca ağır vasıta ehliyetlerine üst yaş sınırı da getirilmiştir. 2016 yılında yapılan düzenlemeden sonra 65 yaşından sonra ağır vasıta kullanmak yasaklanmıştır. Kullanılmaya devam edilirse ceza kesilmektedir.

Ağır Vasıta Ehliyeti Nasıl Alınır?

Eski sistemde kişinin ehliyeti olmasa dahi direkt sınava girip ağır vasıta ehliyeti alabilmekteydi. Yeni gelen düzenlemeler ile birlikte bazı şartlar getirilmiştir. Ağır vasıta ehliyeti alabilmek için öncelikle B sınıfı ehliyet almak gerekiyor. B sınıfı ehliyeti olanlar ağır vasıta ehliyeti almaya hak kazanırlar. Herhangi bir kursta teorik ve pratik eğitimler alındıktan sonra sınav yapılır. Sınavı başarıyla geçen kişiler ağır vasıta ehliyetini alabilirler.

Ağır Vasıta Ehliyeti Yenileme Nasıl Yapılır?

Ağır vasıta ehliyeti yenilemek için nüfus müdürlükleri ile iletişime geçmek gerekiyor. Ağır vasıta ehliyetlerinin yenileme süresi 5 yıl olmaktadır. 5 yılda bir ehliyetin yenilenmesi gerekiyor. Bunun için bazı belgeler gerekmektedir. Bu belgeler:

·        Nüfus cüzdanı

·        Sağlık raporu

·        Harç bedeli

·        Biyometrik fotoğraf 1 adet

·        Kan grubunu belirten belge

·        Adli sicil kaydı

Belirtilen belgeler hazır edildikten sonra nüfus müdürlüklerinden hızlı bir şekilde değişim yapılabilmektedir.

Ağır Vasıta Ehliyeti Yaş Sınırı Nedir?

Ağır vasıta ehliyetleri C,C1,CE,C1E olarak dörde ayrılmaktadır. Bu ehliyetlerin alınabilmesi için öncesinde B sınıfı ehliyete de sahip olmak gerekiyor. Ayrıca bazı şartları da karşılamak gerekmektedir. Bunlardan birisi de belirtilen sınırını aşmış olmak. Bu ehliyetlerin yaş sınırları ise:

·        C sınıfı ağır vasıta ehliyeti yaş sınırı 21 yaş üstü

·        CE sınıfı ağır vasıta ehliyeti yaş sınırı 21 yaş üstü

·        C1 sınıfı ağır vasıta ehliyeti yaş sınırı 18 yaş üstü

·        C1E sınıfı ağır vasıta ehliyeti yaş sınırı 18 yaş üstü

olarak belirlenmiştir.

Ağır Vasıta Ehliyeti Alma Şartları Nelerdir?

Yeni düzenlemeler ile birlikte ehliyet almak daha zor hale getirilmiştir. Öncesinde sadece sınava girerek ağır vasıta ehliyeti alınabilmekteydi. Günümüzde ise bazı şartları karşılamak gerekiyor. Bunlar:

·        Belirtilen yaş sınırın aşmış olmak.

·        İlkokul mezunu olmak.

·        B sınıfı sürücü belgesi sahibi olmak.

·        Sürücü belgesi için gerekli sağlık durumunu belgelemek.

·        Adli sicil kaydının temiz olması gerekmektedir.

Ağır Vasıta Ehliyeti İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır?

Ağır vasıta ehliyeti almak için gerekli olan sağlık raporunu alabileceğiniz farklı kurumlar bulunmaktadır. Bunlar: Aile sağlık merkezleri, özel hastaneler, özel tıp merkezleri, özel poliklinikler, özel muayenehaneler ve bakanlığa bağlı sağlık kuruluşlarıdır. Belirtilen yerlerden onaylı sağlık raporu alınabilmektedir. Doktor muayenesinden sonra rapor tarafınıza verilir. Aile hekimleri bu muayeneyi ücretsiz yapmaktadır. Devlet kurumları da dahil diğer kurumların hepsi muayene ücreti talep etmektedir. Bu yüzden aile hekimlerini tercih edebilirsiniz.

Ağır Vasıta Ehliyeti Bir Günlük Çalışma Süresi Nedir?

Kanunlar tarafından çalışanların hakları koruma altına alınmıştır. Bunlardan en çok üzerinde durulanı ise çalışma saatleri olmaktadır. Bazı çalışma modelleri için sürelerde ekstra değişiklikler de yapılmaktadır. Bu çalışma modellerinden birisi de ağır vasıta ehliyeti ile taşıt kullanan kişileri kapsamaktadır. Normalde çalışanların günlük iş süresi 11 saati geçmemelidir. Ağır vasıta ehliyeti ile günlük iş yapma süresi 9 saat olarak belirlenmiştir. Kanunda bu saatin üzerinde çalışılamayacağı belirtilmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir