Afr Ayarı Nedir?

Afr Ayarı Nedir?
02.08.2021 14:00
Bilindiği gibi LPG, diğer yakıt türlerine göre daha ucuz fiyata sahiptir. Afr ayarı nedir, nasıl yapılır, gerekli mi? Afr ayarı zararlı mı, ne kadar sürer, bozulursa ne olur?

Afr ayarı LPG’li sistemlerde yapılan hava yakıt karışım oranının ayarlanmasına denilmektedir. Araçlar fabrikadan çıkmadan en önce optimum hava ve yakıt oranları ayarlı bir şekilde çıkmaktadır. Bu ayarlar aracın: Viraj, yokuş, düz yol gibi çeşitli koşullarda en iyi performansı göstermesi için yapılır. LPG sistemlerse genelde araca sonradan eklenmektedir. Böyle olduğunda fabrika ayarları ile uyuşmazlık olmaktadır. Afr ayarı yapıldığında ise fabrikadan benzinli olarak çıktığındaki performansın benzeri yakalanmaktadır.

Bilindiği gibi LPG, diğer yakıt türlerine göre daha ucuz fiyata sahiptir. Bu yakıt sayesinde benzinli araçlarda yakıt tüketim maliyeti azaltılmaktadır. Özellikle ülkemizde, benzin fiyatlarının yüksek olmasından dolayı LPG’li araçlar tercih edilmektedir. Ancak fiyattaki uygunluğun getirdiği bazı dezavantajlar bulunuyor. Genellikle performans kaynaklı olan bu dezavantajı azaltmak için afr ayarı yapılmaktadır. Afr ayarı aracın fabrikadan çıkarken sahip olduğu yakıt ve hava oranlarını taklit ederek aracın daha iyi performans göstermesini sağlar

Afr Ayarı Nasıl Yapılır?

LPG’li araçlarda performans düşüşünü azaltmak için yapılan afr ayarı doğru yapıldığında etkili olmaktadır. Afr ayarı yapılırken ilk olarak regülator basıncı ayarlanır. Regülator basıncı 1-1,5 bar arasına alınmaktadır. Regülatör ayarından sonra doğru enjektörler takılmaktadır. Daha sonra yol esnasında klima, yük, eğim gibi birçok parametreler hesaba katılarak kalibrasyon ayarı yapılır. Daha sonra ise open loop bölgesi için AFR cihazı ile ayarlama yapılır. Bu ayarlama, kalibrasyon ayarında görünmeyen parametreleri ayarlamak içindir.

Afr Ayarı Gerekli mi?

Hava yakıt karışımı ayarı olarak bilinen afr ayarının mucizevi olmadığını belirtmek gerekiyor. Bu ayarın yapılma amacı aracın performansını arttırmak olsa da düzgün yapılmadığında araca zarar verebilmektedir. Ayrıca hali hazırda sisteminizin yol ayarı düzgün yapılmış olabilir. Bu tip sistemlerde ekstra afr ayarı gereksiz görülmektedir. Ama araç performansınızda bariz düşüş yaşıyorsanız mutlaka kontrole gitmelisiniz. Araç kontrolden geçtikten sonra yetkili servis kararı sonucu afr ayarı yaptırmak yararlı olacaktır.

Afr Ayarı Zararlı mı?

Öncelikle afr ayarının her araç için gerekli olmadığını ve bu işin, bilenler tarafından yaptırılması gerektiğini belirtmek gerekiyor. Afr ayarı yapılırken asıl düzenleme open loop bölgesinde olmaktadır. Open loop bölgesi ayarlanırken closed loop ayarları bozulabilmektedir. Bu işlemler hassastır ve her araç için farklı ayarlamalar gerekmektedir. İşi bilmeyen ustalar ile çalışılırsa aracın motoruna ciddi zararlar verebilir. Ayrıca çoğu servisin bu işlemi sadece para kazanmak için yaptığını da belirtelim.

Afr Ayarı Ne Kadar Sürer?

Afr ayarı sürüş halinde yapılmaktadır. Bu ayar için araç farklı koşullarda ve farklı performans aralıklarında sürülmektedir. Ortaya çıkan veriler sonucunda ayarlamalar yapılmaktadır. Afr ayarı ortalama 1 saat sürmektedir. Bu süre trafik yoğunluğu gibi bazı faktörlere göre uzayabilmektedir. İşi bilen kişilerin yorumuna göre 1 saatin altında yapılan afr ayarlarının yetersiz olacağı belirtilmektedir.

Afr Ayarı Bozulursa Ne Olur?

LPG’li sistemlerde hava yakıt oranına afr ayarı denilmektedir. LPG sistemleri araçlara sonradan takıldığı için ucuz sistemlerin çoğunda bu ayarda bozukluklar görülmektedir. Bu ayarın bozulması her zaman için fark edilir etkiler ortaya çıkarmamaktadır. Fark edilebilecek bozulmalardan ise en belirgin olanı performans düşüşü olmaktadır. Özellikle ani hızlanmalar ve yokuş yukarı çıkarken araç gitmekte zorlanacaktır. Ayrıca gaz tepkimelerindeki gecikmeler de afr ayarının bozukluğundan kaynaklı olabilmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir