Adli yardım, kişilerin davalı ya da davacı olması fark etmeksizin eşit şekilde yargılanması ve eşit şekilde hakkının savunulması amacı ile devlet tarafından verilen avukat desteğidir. Bir şekilde mağdur olmuş ya da suça karışmış kişilerin yargı sürecinde desteğe ihtiyacı olduğu bilindiğinden dolayı ekonomik şartların yarattığı ayrımcılığın adalet sisteminde yaratılmaması amacı ile verilmeye çalışılan bir destek olarak belirtilir. Söz konusu davacı ya da davalıya yardımcı olan avukatların hiç biri bu işi ücretsiz bir şekilde yapmamakta, söz konusu avukat ücreti baro tarafından davacı ya da davalı adına ödenmektedir. Söz konusu ücret genellikle piyasa değerine göre oldukça düşüktür fakat burada avukatların gönüllük esası ile de çalıştıklarını belirtmekte yarar bulunur. Söz konusu davacı ya da davalı haksız çıktığı takdirde bu durumda ödenen ücretin geri iadesinin yapılması gereklidir. Taksitlendirme sistemi yapılarak kişilerden bu ücretin tahsil yapılacağı ise unutulmaması gereken bir durum olarak bilinir.
Adli Yardım Neleri Kapsar?
Adli yardımların kapsam alanı yalnızca avukat sağlamakla ilgilidir. Bu yardım söz konusu olduğunda taraflar arasında eşitlik olması amacı benimsenerek barodan avukatlar tutulur ve görevlendirilir. Dava süresi boyunca görülecek davalarda söz konusu adli yardımı alan davalı ya da davacı tarafın gerekli savunmaları yapılmak durumundadır. Bunun dışında ise adli yardımın herhangi bir kapsamı bulunmamaktadır.
Adli Yardım Talebi Süresi Ne Kadar?
Adli yardım talebinin süresini ilişkin kararlara bakıldığında söz konusu davalara ilişkin davalı ya da davacının mahkeme açıldıktan sonraki süreçte on gün içinde yardım talebinde bulunması gereklidir. Eğer baro olumlu yanıt verememiş ise red kararlarının ardından kişilerin yine on günlük süreç içerisinde mutlaka adli yardım talebinde bulunmaları gereklidir. Bu karar ise yaklaşık yine bir haftalık süre zarfı kapsamında yeniden değerlendirilmektedir.
Adli Yardım Talebi Nasıl Yapılır?
Maddi durumların yetersizliğinden dolayı kişiler avukat tutamayabilirler. Bu durumda avukatlık barosundan mahkeme öncesi ve sonrasında avukat talep etme haklarının olduğu bilinir. Kişilerin avukat tutabilmeleri için ise başvuru yapmaları gereken alanlar yalnızca barolarla sınırlı kalmayıp aynı zamanda da işin karara bağlanacağı mahkemelerden de böyle bir talepte bulunulacağı unutulmamalıdır.
Adli Yardım İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Avukatlık barosundan adli yardım talebi yani avukat desteği alınabilmesi için ilk olarak barolara ya da ilgili mahkemelere başvuru yapılması gerekliliğinden bahsetmiştik. Bu durumda kişilerin adli yardım desteği alabilmeleri için başvurdukları ya da mahkemeye beyan edecekleri belgeler ise şu şekilde sıralanabilmektedir;
· Kişiler (davalı ya da davacılar) başvuru sırasında adli yardım başvuru formunu ilk olarak doldurmalıdır.
· Davalı ya da davacının nerede yaşadığına ilişkin olarak bilinen ikametgah belgesi e devletten çıktı olarak alınmalıdır.
· Kimlik kartının ya da nüfus cüzdanının fotokopisi götürülmelidir.
· Yine davalı ya da davacıdan talep edilen vukuatlı nüfus kayır örneği e devlet sistemi üzerinden çıkarılmalıdır.
· Yine davalı ya da davacının adli yardım talebine ilişkin üzerine herhangi bir gayrimenkul olup olmadığına dair e devlet çıktılı gayrimenkul belgesi verilmelidir.
Fakirlik Belgesi Adli Yardım İçin Yeterli Mi?
Evet. Kişilerin bu yardımdan yararlanabilmeleri için üzerlerine ne bir menkul ne de gayrimenkul değerini olmadığının ispatlanması gereklidir. Bunun için e devlet sisteminden gerekli belgeler alınmaktadır. Ayrıca bakıldığında kişinin haklı olması ve haklı çıkması şartlarının da taşınabilir olduğu gereklidir.
Adli Yardım Avukatı Ücret Alır Mı?
Hayır. Fakat adli yardım avukatları aynı zamanda da ücretsiz bir şekilde çalışmazlar. Kişi eğer davacı olduğunda ya da davalı olduğunda haklı ise ve haklı çıkacağına ilişkin güçlü doneleri çıkıyorsa, bu durumda avukata herhangi bir ücret ödenmesi gerekmez. Bu ücret baro tarafından söz konusu davalı ya da davacı ödenebilir.