Adli tıp denildiğinde hemen hemen pek çok kişinin aklına ilk olarak otopsi gelir. Fakat adli tıp yalnızca otopsiden ibaret bir çalışma prensibi benimseyen meslek dalı değildir. Genelde adli vaka olarak adlandırılan bazı yaralanmalar, ya da şiddet gibi durumlarda da çalışan bir meslek olarak bilinmektedir. Adli soruşturmalar ve genelde sürmekte olan yargı aşamalarında bir olayın aydınlatılabilmesi amacı ile de çalıştığı bilinir.
Mahkemelerin ihtiyaç duydukları teknik bilgilerin sağlanması ve bilirkişi raporlarının çıkarılmasında da yetkisi bulunmaktadır. Hem hukuk biliminin hem de tıp biliminin bir kesişim noktası olarak bilinen adli tıp, çözülememiş, karanlıkta kalmış suç eylemlerinin ve çeşitli hukuki anlaşmazlıkların olduğu noktada devreye giren ve hukuka olayların aydınlatılabilmesi için teknik açıdan destek veren bir bilim dalı olarak da görülebilir. Oldukça dikkat çekici bir alan olan adli tıp hakkında tüm merak edilen sorular ve bu soruların ayrıntılı yanıtları sizlerle…
Adli Tıp Nasıl Bir Meslektir?
Adli tıp hukukun destek almak zorunda olduğu bir meslek olarak bilinir. Hukuk ve tıp bilimlerini kesişim noktası olan adli tıp uzmanlık, asistanlık ve teknisyenlik gibi bazı kavramlar ve unvanları da kendi bünyesinde barındırır. Buna ek olarak bakıldığında bir kişinin adli tıp alanında çalışma hayatına ve kariyerine devam edebilmesi için mutlak suretle tıp fakültesi mezunu olması gereklidir.
Tıp fakültesini bitiren adayların tıpta uzmanlık sınavı olarak bilinen TUS’ta adli tıp alanını seçmeleri gerekir ve burada yaklaşık dört yıl süren uzmanlık eğitimlerini tamamlamaktadır. Oldukça zorlayıcı bir meslek olarak bilinse de adalete olan yardımlar ve aydınlatıcı hususlar ile birlikte tatmin edici ve gurur veren bir meslek olarak da bilinmektedir. Bir tıpçının bu meslekte başarılı olabilmesi için ise ilk olarak bu mesleğe karşı özel bir ilgi duyması ve akabinde de psikolojisinin sağlamlığından emin olması gerekmektedir.
Adli Tıp İle İlgili Meslekler Nelerdir?
Adli tıpta çalışmak için bilinen üç farklı alt meslek dalı bulunmaktadır. Bunlardan ilki adli tıp uzmanlığıdır. Adli tıp uzmanlığı bu alandaki en yüksek mevkide olan kişidir ve tıp fakültesi mezuniyetinin ardından TUS’a girip adli sınavı başarı ile geçmesi gereklidir. Burada yer alan uzmanlık alanına ilişkin adli tıpı seçerek dört yıllık uzmanlık eğitimleri alırlar. Buna ek olarak bakıldığında diğer bir adli tıp mesleğine adli tıp teknikerliğidir. Bu kişiler adli tıp uzmanının denetimi altında çalışmaktadırlar. Aynı zamanda adli raporları yazan eleman olarak da bilinirler. Adli tıp asistanlığı ise daha çok adli tıp uzmanının yanında yetilmekte olan bir eleman olarak bilinmektedir.
Adli Tıpta Çalışmak İçin Ne Okumak Gerekir?
Hemen hemen adli olaylar ve tıp bilimine merak duyan kişiler tarafından sıkça sorulan bu sorunun tek bir cevabı bulunmaktadır. Eğer bir kişi adli tıp alanında çalışmak istiyorsa ilk olarak mutlak suretle altı yıllık tıp fakültesi eğitiminden geçmiş olmalıdır. Buna ek olarak adli tıpta çalışmak istenildiğinde eğer adli tıp uzmanı olmak istiyorsanız TUS adı verilen ve dört yıllık uzmanlık eğitimi olarak bilinen eğitim ve çalışma hayatının da içerisinden geçmekle yükümlüsünüz.
Adli Tıp Raporuna İtiraz Nasıl Olur?
Genelde otopsi işlemleri için tutulan raporları itiraz edildiği bilinir. Genelde cenaze yakınlarının bu rapora itiraz hakkı olduğu bilinir. Buna ek olarak eğer bir kişi, adli rapora itiraz etmek istiyorsa bazı hukuk sitelerinde yer alan itiraz dilekçesini eksiksiz bir şekilde doldurmalı ve ardından da Adli Tıp Kurumu Heyeti’ne bu dilekçeyi vermelidir.
Adli Tıp Teknisyeni Ne İş Yapar?
· Özellikle otopsiden sonra tutulan raporların yazılmasından sorumludurlar.
· Adli tıp uzmanına otopsi esnasında yardımcı olmakla yükümlüdür.
· Cesedin usulüne uygun olarak kapatılması adli tıp teknikerlerini görevidir.
· Adli patoloji laboratuvarında çalışmakla yükümlüdürler.