2 Yaş Sendromu Nedir?

2 Yaş Sendromu Nedir?
18.08.2021 11:30
Bebeklik dönemlerini atlatan çocukların kendilerini birey olarak kabul ettirmeye çalıştıkları dönemdir. 2 yaş sendromu nedir, gece ağlama neden olur, belirtileri neler, 2 yaş sendromu erken başlar mı, nasıl geçer, kaç ay sürer?

1,5 ile 3 yaş arasında görülmekte olan ve bebeklik döneminden çıkışı ifade eden bu sendrom zaman zaman aileleri zorlayan bir süreçtir. 2 yaş sendromu terrible two olarak bilinmektedir. Psikolojik gelişimlerin bir parçası olan bu süreç sağlıklı çocuklarda olması beklenen bir durumdur. Bebeklik dönemlerini anneye bağlı geçirerek tamamlayan çocuklar bu dönemden sonra konuşabilir, yürüyebilir ve özellikleriyle fiziksel olarak anneden yavaş yavaş uzaklaşabilir. Ben merkezli bir döneme girerek kendisinin bir birey olduğunun farkına varır ve bu düşüncesini tüm çevresine kanıtlamaya çalışır. Kendi kararının doğru olduğunu ailesine, çevresine ve diğer kişilere değerli olduğunu ispatlamaya çalışır ve bu dönemdeki negatif tavırlarının altında yatan temel sebep budur. Bu dönemde ebeveynlere oldukça büyük bir sorumluluk düşmektedir. İhtiyaçlarını anlamak, doğru bir yaklaşımda bulunmak, tolere edebilmek ve kesin sınırlar çizmek gibi davranışlar son derece önemlidir.

Bebeklik dönemlerini atlatan çocukların kendilerini birey olarak kabul ettirmeye çalıştıkları dönemdir. Ebeveynlerin çocuklarıyla baş etmekte zorlandıkları dönemlerin başında gelmektedir. Bunun sebebi inatlaşma, tutturma ve bağırıp vurma gibi davranışlar karşısında nasıl davranılacağını bilememesidir. Bireyselleşmenin ilk adımı olan bu dönem genel olarak 18. ve 36.aylar arasında görülmektedir. İletişim becerileri gelişmeyen ve dil gelişimi olmayan çocuklarda inat, öfke nöbeti, agresif tavır, her şeye hayır deme, bağırma, huzursuz davranma gibi davranışlar ön plana çıkmaktadır. Kendi kişiliklerini ve bireysel özelliklerini kabul ettirmeye çalışan çocuklar ebeveynler kontrolünden çıkmaya çalışarak kendilerini kanıtlama çabası içerisini girmektedirler. İnatçı, saldırgan, şımarık olan çocukların gereksiz kapris yaptıklarını düşünen anne ve babalar bu duruma öfkelenebilmektedir. Ailelerin öfkeli tutumlarına karşın çocuklar daha fazla tepki gösterebilir ve aileyle zıtlaşabilir.

2 Yaş Sendromu Gece Ağlama Neden Olur?

Ağlama krizi geçiren çocuklarında bu davranışı tepkisel veya ilişkisel olabilmektedir. Tek başlarına kaldıklarına krize girmeyen çocuklar güvendikleri birinin yanında öfke, kafa karışıklığı, hayal kırıklığı, korku gibi duygularla krize girebilir ve sonucunda vurma, ağlama, çığlık atma, tekmeleme, nefesini tutma ve kendini yere atma gibi tepkiler gösterebilmektedir. Ağlama krizi gösteren çocuklara davranışlar daha az etki edecektir. Çocuğa müdahale etmek yerine sakin kalınmalı ve kriz hafiflediğinde yumuşak ses tonuyla çocukla konuşularak sakinleştirilmelidir. İsteğinde ne kadar ısrarcı olursa olsun geri adım atmayın. Geri adım attığınızda krizleri artabilir. Ciddi krizlerde çocuğun kendisine zarar vermesini önlemek amacıyla onu sıkıca tutabilir veya sarılabilirsiniz.

2 Yaş Sendromu Belirtileri Nelerdir?

·        Çığlık atmak

·        Ağlamak

·        Çevresindekilere vurmak

·        Eşyaları fırlatmak

·        Küsmek

·        Ani ruh hali değişimleri

·        Öfke nöbetleri

2 Yaş Sendromu Yaşayan Çocuğa Nasıl Davranılmalı?

  • Enerjisini Boşaltın: Hareket kabiliyeti kazanan çocuk bu süreçte özgürce hareket etmek, koşmak ve zıplamak ister. İçerisinde biriken enerjiyi atmasını sağlayarak rahatlamasına olanak verin.
  • Çocuğu Engellemeyin: Engellenme duygusu kimi zaman yetişkenler için bile zor bir hisken 2 yaşındaki çocuklar için tahammül edilemez güç bir duygu. Kısıtlanan çocuklarına öfkesi pekişir ve huysuz davranışları artış gösterir.
  • Öfkesini İfade Etsin: Bireylerin zaman zaman hissettiği öfken duygusunun sağlıklı ifade edilebilmesi çok önemlidir. Çocuğun neye kızdığını ve kendisini ifade etmesine yani kendini istediği gibi anlatmasına izin verin.
  • Huzursuzluk Kaçının: Aile içinde huzursuzlukları ve negatif duyguları çocuğunuza yansıtmaktan kaçının.
  • Zorlamayın: Çocuğun istediği şeyi yapması bu dönemde önemlidir. Bir şeyi yapmamasını istemek veya zorlamada ısrarcı olmak iyi sonuçlar vermeyecektir.
  • Sınırları Belirleyin: Çocuğun bireyselliği gösterdiği bu dönemde onun alanını tanımak kadar tanınan alanın sınırlarının belirlenmesi de aynı derecede önemlidir.
  • Kontrolü Bırakmayın: Bu dönemin çocuklara sağlıklı olduğu unutulmamalıdır. Otorite figürünün bilincinde olunması, varlığının hissedilmesi ve çocuğun sizdeki otoriteyi hissetmesi faydalı olacaktır.
  • Hayır Kelimesi: Çocuğun kafasını karıştırmamak için hayırların sayısının net ve tutarlı olması ve bunun çocuğa özenle anlatılması önem arz etmektedir.

2 Yaş Sendromu Erken Başlar Mı?

Genel olarak 2 yaşından sonra görülmektedir. Fakat bazı istisnalar olabileceği için 1 yaşından itibaren bazı çocuklarda ruh halinin değişimi ile görülebilir. Konuyla ilgili yapılan araştırmalara göre bu sendromun en az %75lik kısmı 18 ile 36 ay arasındaki dönemde görülmektedir. Bu dönemde görülen öfke nöbetleri ise 60 aya kadar görülebilir ve çoğunluğu 4 veya 5 yaşına kadar devam eder.

2 Yaş Sendromu Nasıl Geçer?

  • Sakin ve ılımlı olunmalı
  • Çocuk krize girdiğinde krizin bitmesi beklenmeli
  • Sakinleşince yeterli açıklama yapılmalı
  • Birçok şeyi istediğinde seçim yapılması istenmeli
  • Ağlayan çocukların dikkati başka şeye çekilmeli
  • Çocuk bu dönemde yalnız bırakılmamalı

2 Yaş Sendromu Kaç Ay Sürer?

2 yaş sendromu olarak adlandırılan süreç 18 ve 36.aylar arasındaki dönemi ifade etmektedir. Sendromun büyük çoğunluğu çocukların 2 yaşına girmesiyle başlar ve yaklaşık olarak 18 ay sürer. Bazı durumlarda 2.yaşından önce görülebilir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir