Yurtdışında Evlilik Nasıl Yapılır?

Yurtdışında Evlilik Nasıl Yapılır?
05.01.2022 17:00
Yurtdışında evlenmek bulunduğunuz ülkenin kurallarına göre değişmekte olup her ülkenin talep ettiği belgeler farklıdır. Belirli şartlar sağlandığında gerçekleşen yurtdışı evliliklerinde bilinmesi gereken önemli detaylar bulunmaktadır. Yurtdışında evlilik için gerekli belgeler nelerdir, Türkiye'de geçerli midir? Yurtdışında evlilik nasıl olur, evlilik şartları nelerdir? Yurtdışında evlilik yapmak istiyorsanız bu yazımızı mutlaka okumalısınız.

Evlilik hazırlıkları başlı başına içinde hem stres hem de tatlı bir heyecanı barındıran duygular yaşatır. Bu dönemde özellikle de gelin adayları her şeyin kusursuz olmasını ister. Gelinlikten, damatlığa, düğünün yapılacak olduğu ortamın süslenmesine, davetlilere yapılacak ikramlara, düğün pastasına ve müziklere kadar her şey titizlikle seçilir. Çoğunluk için evlilik hazırlıkları bu şekilde yapılırken bazı bireyler için sessiz sedasız fazla patırtıya sebep olmadan evlenmeyi talep ederler. Hatta herkesin eksik olmasın diye önem verdiği birçok konu onlar için gereksiz masraftır. Evlilik hazırlıklarında farklı farklı düşünceler çıksa da iş yurtdışından biriyle evlenmeye gelince talep edilecek olan belgeler nedeniyle stres normalden biraz fazlaya yükselebilir. Bu durum evlenmek istediğiniz ülkenin hukuksal yapısıyla ilgili olarak farklı belgeler veya şartlar talep edilmesine yol açabilir.

Yurtdışında Evlilik Türkiye'de Geçerli Midir?

Yurt dışında evlenmek için evlenen kadın ve erkeğin Türk vatandaşı olması ya da birinin Türk vatandaşı diğerinin yabancılarla evlilik yapmak nikâhın kıyılmasına engel değildir. Nikâh töreni hangi ülkede yapılacaksa o ülkenin resmi makamlarında yapıldığı sürece sorun teşkil etmeksizin kıyılan nikâh Türkiye sınırları içerisinde de geçerli olacaktır. Yurtdışında evlilik işlemlerini tamamlayan kişilerin resmi makamlardan aldıkları belgeleri 1 ay içerisinde Türk konsolosluğuna iletmeleri gerekir. Bu evlenen çiftlerin ikisinin Türk vatandaşı olması ya da çiftlerin birinin yabancı olması durumunda da geçerli olacaktır.

Yurtdışında Evlilik İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Türkiye sınırları dışında evlenmek isteyen çiftlerin bazı şartları mutlaka yerine getirmeleri gerekmektedir. Bu şartlar;

· Evlilik Beyannamesi: Yurt dışında evlenmek isteyen çiftlerin evlenmek için başvurdukları konsolosluktan başvuru sırasında almaları gereken evlilik formuna evlilik beyannamesi denmektedir.

· Evlenme Ehliyet Belgesi: Evlenecek olan bireylerin evlenmesine engel olacak bir durumun olmadığına dair alınacak belgedir. Bu belgenin alınması için bağlı bulundukları nüfus müdürlüğüne gitmeleri gerekir. Belgenin Türkiye’den alınacak olanı apostilli olması gerekmektedir.

· Uluslar arası Doğum Kayıt Örneği veya Nüfus Kayıt Örneği: Tüm ailenin yer aldığı Nüfus bilgilerinden oluşan bir belgedir. Türkiye’de vukuatlı nüfus kayıt örneği olarak isimlendirilmektedir.

· Nüfus Cüzdanı ve Pasaport: Kıyılacak nikâh sırasında nüfus cüzdanı ve aynı zamanda pasaportunuzun yanınızda olması gerekmektedir.

· Fotoğraf: Hem evlilik cüzdanınızda yer alacak hem de diğer resmi evraklarda kullanılacak olan son 6 ay içerisinde çektirdiğiniz güncel biometrik fotoğraf olması gerekmektedir.

·  Sağlık Raporu: Evlenmek için başvuran kişilerin akıl sağlığında ve fiziki sağlıklarında bir sorun olmadığını gösteren belgedir.

Yurtdışında Evlilik Nasıl Olur?

Yurtdışında evlenmek bazı çiftler için hayal kadar güzeldir. Özellikle aşkın şehri Paris’te evlenmek isteyen hatta bu hayalini gerçekleştiren birçok kişi bulunmaktadır. Yurt dışında evlenmek zor gibi görünse de istenen belgeler kolaylıkla ulaşabileceğiniz belgelerdir. Evlenmek istediğiniz ülkenin konsolosluğuna nikâh tarihinden 1 ay önce eksiksiz bir şekilde tüm evraklarınızı teslim ettikten sonra resmi makamlarca nikâhınız kıyılacak ve yine 1 ay içerisinde o konsolosluktan alınan evlendiğinize dair belgeler Türk konsolosluğuna iletilecektir.

Yurtdışında Evlilik Şartları Nelerdir?

Yurtdışında evlenmek istediğinizde yerine getirilmesi gereken şartlar her ülke için farklıdır. Genellikle Avrupa ülkelerinde bu şartlar detaylı belgelerle tamamlanır. Bazı ülkelere ise basit birkaç evrak ile nikâh işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz. İstenen şartlar geçmişte evlenip boşandıysanız boşandığınıza dair belgeden tutun da, eğer ortak çocuk varsa bu çocuklara ait nüfus kayıt örneğine kadar gitmektedir. Hangi ülkede nikah kıydırmak istiyorsanız o ülkenin isteklerini özenle yerine getirmek nikah günü sorun çıkmamasına yardımcı olur. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir