Yetişkinlerde Anne Bağımlılığı Nedir?

Yetişkinlerde Anne Bağımlılığı Nedir?
31.07.2021 00:49
Bu durum bir yetişkin için annesinden zihinsel, ruhsal ve duygusal olarak tam bir ayrışma içinde olamama durumudur. Bizler de yetişkinlerde anne bağımlılığı tedavisi, yetişkinlerde anneye bağımlılık nasıl aşılır?, anne bağımlılığından kurtulmak, anne bağımlılığı ve ayrılık korkusu, anne bağımlılığı nedir?, erkeklerin anne bağımlılığı sorularının cevaplarını sizler için araştırdık

Bu durum bir yetişkin için annesinden zihinsel, ruhsal ve duygusal olarak tam bir ayrışma içinde olamama durumudur. Yetişkin birey yaşından beklenmeyecek derecede annesine bağımlıysa, annesinin onayı olmadan bir duruş sergileyemiyorsa birey diğer insanlarla olan iletişiminde ve hayat kalitesinde sorunlar yaşayabilir. Yetişkin bağımlılığının nedeni aşırı koruyucu annelerdir. Aşırı koruyucu anneler gelecek nesillere insan bağımlıları yetiştirmektedirler. Bağımlılık kişinin bedenini, ruhunu ve sosyal hayatını olumsuz etkilemektedir.

Yetişkinlerde Anne Bağımlılığı Tedavisi Nedir?

Çocuğun her ihtiyacını yerine getiren anneler, aslında çocuklarına iyilik yaptıklarını düşünmekte fakat kesinlikle yanlış yapmaktadırlar. 5 veya 6 yaşında çocuğunun yemeğini yediren anneler, çocuğunun okul çantasını taşıyan anneler gibi anneler, çocuklarına iyilik yaptıklarını zannederek aslında onların bağımsız olmalarının önüne geçmektedirler. Çocuklarının bağımlı olmasına zemin hazırlamaktadırlar. Anneler çocuklarını elbette severler ve yardımcı olurlar fakat bunu yaparken çocuklarının yaşamı deneyimlerine izin vermeliler, özerk düşünmelerini sağlamalılar, sorumluluk vermeli ve yapması için teşvik etmeliler gibi çocuklarının sağlıklı birer birey olarak hayatı öğrenmesini sağlamalıdırlar. Yetişkin bir birey olmanıza rağmen annenizin sizin hayatınızı, sizde çocuğunuzun ya da annenizin hayatını zorlaştırıyorsunuz demektir. Anne ve çocuğun bireyselleşmesi, başkalarıyla iletişim kurması, kendi iradesini hayata geçirmesi onu mutlu edecektir. Kişinin kendine güveni gelebilmesi için de onaya ihtiyaç duymadan yaşamayı öğrenmesi, bireysel kararlar alırken suçluluk yaşamaması önemlidir.

Yetişkinlerde Anneye Bağımlılık Nasıl Aşılır?

Psikolojik vakalarda bir durumun tedavi gerektirip gerektirmediği kişinin o durumdan zarar görüp görmediğine bakılarak karar verilir. Kimse kendi kafasındaki yaşam perspektifini bir başkasına yönlendirmemelidir. Eğer birey anne bağımlılığı sebebiyle problemlerle karşılaşıyor ve kendisi de bu durumdan rahatsız oluyorsa tedaviye başlayabilir. Eğer kişi içinde yaşadığı ailenin ve dahil olduğu toplumun içinde anne bağımlılığını onaylıyorsa ve kişi kendi başına bu durumu değiştiremeyeceğini düşünüyorsa o zaman bir tedavi yöntemi belirlemek yada tedaviye başlamak anlamsızlaşır.

Anne Bağımlılığından Kurtulmak İçin Neler Yapılmalıdır?

Bağımlı kişilik bozukluğu ya da anne bağımlılığı olanların profesyonel desteğe sinirli, gergin, depresif olma gibi sebeplerle gitmektedirler. Psikoterapi tedavileri, bağımlı olan ve bu durumla başa çıkamayan kişilerin tedavilerinde antidepresan ilaç tedavilerine göre daha kesin sonuçlar verdiği görülmektedir. Burada önemli olan nokta kişinin durumu fark edip, başa çıkamadığını anlamasıdır. Bunun dışında;

·        Anne ile olan görüşme süreleri azaltılabilir

·        Anne olmadan dışarı çıkabilme çalışmaları

·        Kişinin öz güvenini ve benliğini geliştiren her adım önemlidir.

·        Anneye danışmadan kendi kararlarını almak

·        Kişisel gelişim kurslarına katılmak

·        Eşlerin desteği anne bağımlılığından kurtulmada etkili olmaktadır.

Anne Bağımlılığı ve Ayrılık Korkusu Nedir?

‘Annemin onayı olmadan asla’ diye düşünen bunu yaşam biçimi haline getiren yetişkin bireyler denannesine bağımlı, annesine karşı duruş sergileyemeyen birçok bireyden söz etmek mümkündür. Anne çocuk ilişkisi bağlılıkla başlayıp bağımlılığa kadar devam etmektedir. Bu bağımlılık beraberinde pek çok sorunu da getirmektedir. Evlilik problemleri bu sorunların en önemlisidir diyebiliriz. Evliliklerin boşanmayla sonuçlanmasında açık bir şekilde ifade edilmese de biliyoruz ki anne çocuk arasındaki bağımlılık gizli bir etkendir. Yani görünmese de bilinir. Annesini hayatının merkezine koymuş olan bir birey ondan bağımsız hareket etmemektedir. Bu bireyin eşi kendini değersiz hissetmekte, gergin, mutsuz ve hayal kırıklığı yaşamaktadır. Mutsuz ve değersiz hissettiği bir yuvada hayatının geri kalanını sürdürmek istemeyebilir. Anne bağımlılığı bu durumlara çok rahat yol açabildiği için çoğu evlilikler bitmektedir. Hayatın yapı taşlarından biri olan evlilik bireyin kendi kendine yetebilmesi, yaşamının ve seçimlerinin sorumluluğunu alabilmesidir.

Anne Bağımlılığı Nedir?

Bebekler 9 ay anne karnında annelerini tanırlar. Doğum sonrasında anneleriyle olan bağları kopmaz, çocuklar 5 yaşına kadar zihnen anneye bağlı yaşarlar. 5 yaş sonrasında çocuklar bireyselleşmeye, özgürleşmeye başlarlar. Anneler hamilelik sürecinden çocuğun 5 yaşına kadar olan sürecin devam etmesini ve bu bağlılığın bitmemesini isterler.

Yetişkinlik dönemindeki bağımlılık ve bağımsızlık durumunu anneler, çocuklarıyla çocukluk döneminde kurduğu ilişkiler belirlemektedir. Yetişkinlikte anne bağımlılığı belirleyen iki tür annelik vardır. Bunlardan biri helikopter annelik (çocuğun etrafında sürekli dönen anne) ve güvensiz anneliktir yani annenin güven alanı kuramamasıdır.

Erkeklerin Anne Bağımlılığı Nedir?

Kucağına aldığı andan itibaren oğluyla ilgilenen, seven anneler ilerleyen zamanlarda da aynı ilgi ve alakayı sürdürmesiyle oğluna kendi ayakları üzerinde durma şansı vermemesiyle geleceğe annesine bağımlı bir birey yetiştirmektedir. Annesinin elini sürekli üzerinde hisseden, annesinin yemeklerinin dünyanın en güzel yemekleri olduğunu düşünen, her şeyin en doğrusunu bildiğine inanan erkekler, evlendikleri zaman eşlerinde annesinin özelliklerini arayacaklardır. Annesinin özelliklerine en yakın olan kadın erkek için ideal eş olacaktır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir