Yerebatan Sarnıcı İle İlgili Merak Edilenler

Yerebatan Sarnıcı İle İlgili Merak Edilenler
28.09.2021 22:55
Yerebatan Sarnıcı nerede, hikayesi nedir? Yerebatan Sarnıcı giriş ücreti ne kadar, cumartesi açık mı? Yerebatan Sarnıcı niçin yapılmıştır, Medusa hikayesi nedir? Yerebatan Sarnıcı engelli giriş ücreti ne kadar, giriş saatleri nedir, hangi günler açık? Yerebatan Sarnıcı öğrenci giriş ücreti ne kadar, yakınındaki gezilecek yerler nerelerdir? Yerebatan Sarnıcı hakkında merak edilen soruların cevaplarını sizler için yanıtladık.

İstanbul’a gidildiğinde mutlaka ziyaret edilmesi gereken alanlardan biri de Yerebatan Sarnıcı’dır. Şehrin en büyük sarnıcı olarak bilinen Yerebatan Sarnıcı, İstanbul’un Avrupa Yakası’nda yer alır. Doğu Roma tarzında inşa edilen Yerebatan Sarnıcı, 527 ile 565 yılları arasında Bizans İmparatoru olarak bilinen 1. Justinianus tarafından yaptırılmıştır. Ayasofya’da yer alan küçük bir binadan girilen Yerebatan Sarnıcı, tuğla görünümlüdür. Yerebatan Sarayı olarak da tanımlanan Yerebatan Sarnıcı, aynı zamanda Bazilika Sarnıcı olarak da isimlendirilmektedir. Uluslararası pek çok etkinliğe de ev sahipliği yapan Yerebatan Sarnıcı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Anonim Şirketi tarafından müze olarak işletilmektedir. Yerebatan Sarnıcı hakkında tüm merak edilen sorular ve yanıtları ise şu şekilde;

Yerebatan Sarnıcı Nerede?

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Yerebatan Sarnıcı’nın nerede olduğu sıklıkla araştırılan konular arasında yerini alır. İstanbul’un en büyük sarnıcı olarak da bilinen Yerebatan Sarnıcı’nın yeri ise İstanbul’un Fatih ilçesidir. Yerebatan Sarnıcı’nın net adresi ise Alemdar Mahallesi, Yerebatan Sarnıcı Caddesi Fatih/İstanbul’dur.

Yerebatan Sarnıcı Hikayesi Nedir?

Yerebatan Sarnıcı’nın kendine has öyküsü sıklıkla araştırılan konular arasında yer alır. Bizans döneminde yaptırılan Yerebatan Sarnıcı’nın hikayesine bakıldığında Topkapı Sarayı’nın bahçelerine buradan su verildiği görülür. Kendine has bir mimari özelliğe sahip olan Yerebatan Sarnıcı’nın mimarisi ölen yüzlerce köleyi tasvir etmektedir. Medusa ile ilgili de pek çok rivayet vardır.

Yerebatan Sarnıcı Cumartesi Açık Mı?

Ziyaretçiler ve tarih meraklıları tarafından sıklıkla merak edilen konulardan birisi de bu sarnıcın hangi günler açık olduğu üzerinedir. Yerebatan Sarnıcı, Cumartesi günü de dahil olmak üzere haftanın her günü açıktır. Bakıldığında yalnızca dini bayramlarda, öğleden sonra saat bir de açılmaktadır. O da bayramın ilk günü için geçerlidir.

Yerebatan Sarnıcı Niçin Yapılmıştır?

Yerebatan Sarnıcı’nın neden yaptırıldığı, o dönemde böyle bir yapıya neden ihtiyaç duyulduğu sıklıkla merak edilen konular arasında yer alır. Yerebatan Sarnıcı İlkçağ’da ve Bizanslılar zamanında yaptırılmıştır. Bunun temel nedeni ise kentte ihtiyaç duyulan suyun giderilmesini sağlamak amacı iledir. Osmanlı zamanında Yerebatan Sarnıcı bir dönem kullanılmıştır fakat durağan su kullanılması İslamiyet’te temizlik bakımından uyun olmadığından kullanımına bir süre sonra son verilmiştir.

Yerebatan Sarnıcı Engelli Giriş Ücreti Ne Kadar?

Tıpkı diğer müzeler ve ören yerleri gibi Yerebatan Sarnıcı da engelli bireyler için ücretsizdir. Engelliler bu tarz etkinliklerden ücretsiz bir şekilde fayda sağlayabilir. Buna ek olarak engelli giriş ücreti olmayan yerler arasında Yerebatan Sarnıcı’nın da yer aldığını belirtebiliriz.

Yerebatan Sarnıcı Giriş Saatleri Nedir?

Ziyaretçilerin ve tarih tutkunlarının sıklıkla merak ettiği konulardan bir tanesi de Yerebatan Sarnıcı’nın saat kaçta açık olup olmayacağına ilişkindir. Yerebatan Sarnıcı’nın giriş saatleri ise sabah saat 09.00 ile akşam saat 18.30 arasındadır. Bu saatler haricinde Yerebatan Sarnıcı’na girmenin mümkün olmadığını belirtmek gereklidir.

Yerebatan Sarnıcı Hangi Günler Açık?

Yerebatan Sarnıcı haftanın her günü açıktır. Ziyaretçiler için her diam açık olması büyük bir avantajdır. Yalnızca dini ve resmi bayramların ilk günlerinde geç bir saatte açılmaktadır. Bakıldığında Yerebatan Sarnıcı resmi ve dini bayramların ilk günlerinde öğleden sonra saat 13.00’de açıktır.

Yerebatan Sarnıcı Medusa Hikayesi Nedir?

Yunan mitolojisinde yer alan Medusa’nın hikayesi ile Yerebatan Sarnıcı’nın yolları bir yerde kesişmektedir. Athena, Medusa’nın saçlarını üç başlı yılana çevirir. Medusa ise bu saatten sonra baktığı herkesi taşa çevirmektedir. Medusa’nın izleri ise Yerebatan Sarnıcı’nın mimari özellikleri arasında yerini alır.

Yerebatan Sarnıcı Yakınındaki Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Yerebatan Sarnıcı’nın yakınında da gezilip görülmeye değer pek çok tarihi yapı bulunmaktadır. İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunan Yerebatan Sarnıcı’nın yakınlarında ise ‘Ayasofya Müzesi, Sultanahmet Meydanı, Topkapı Sarayı, Gülhane Parkı, Beyazıt Meydanı, Panorama 1453 Tarih Müzesi yer almaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir