Yabancılarla Evlilikte İstenen Belgeler

Yabancılarla Evlilikte İstenen Belgeler
08.11.2021 12:36
Tüm ülkelerde evlilik bazı şartlar ve istenen hukuksal belgeler vardır. Yabancılarla evlilik sözleşmesi nasıl olur, evlilik sonrası işlemler nelerdir? Yabancı evlilik çalışma izni nedir? Tüm bu soruların cevaplarını derledik.

Bu belgeler hangi ülkede evlendiğinize göre değişiklik gösterir. Türkiye’de ise bu belgeler şunlardır;

·        Resmi sağlık kurulu raporu

·        Pasaport veya fotoğraflı kimlik örneği

·        Nüfus kayıt örneği

·        İki tane hazırlanan evlenme beyannamesi

·        Rıza belgesi

·        Vesikalık fotoğraf

Yabancılarla Evlilik Sözleşmesi Nasıl Olur?

Düğün hazırlığı yapma süreci her çift için stresli bir süreçtir. Bu süreçte evlilikten vazgeçenler bile olmuştur. Bu süreci sorunsuz atlatmak için çiftlerin sağduyulu bir tavır sergilemeleri gerekiyor. Özellikle bu durum farklı etnik kökenlere sahip, farklı ülkelerde doğmuş, büyümüş farklı geleneklere alışkanlık kazanmış için bu durum çok daha ciddi bir hal alır. Bütün bu stresli süreçlerin yanına birde evlilik sözleşmesi eklenirse bunu eşiniz olacak kişiye aktarmak bile başlı başına bir sorundur. Yabancı biriyle yapılan evlilik sözleşmesinde yapılması gereken bazı şartlar vardır. Bu şartlar;

·        Mali Sorumluluktan Muafiyet

Evlilikten önce alınmış tüm mallar boşanma durumunda karşı tarafın hak talep edemeyecek olmasını sağlar.

·        Güven ve İç Rahatlığı

Evliliğin sebebinin finansa dayalı olup olmadığını test eden bir maddedir. Finansal durumunuzu korur.

Yabancılarla Evlilik Sonrası İşlemler Nelerdir?

İki Türk vatandaş yabancı bir ülkede evlenecekse o ülkenin Türk konsolosluğunda nikâhları kıyılır. Evlenecek kişilerden biri başka bir ülkenin vatandaşı ise o ülkenin evlilik şartları neyse o şartlar dâhilinde nikâhları kıyılır. Bu şartları önceden öğrenip sağlamak çok önemlidir. İstenen bir belge hemen hazırlayamayacağınız ya da o ülkenin hukuksal süreçlerinden kaynaklı zaman kaynaklı kayıplar yaşayacağınız durumlar oluşabilir. Bu nedenle sürece ait belgeleri iyi öğrenmekte fayda vardır.

Yabancı Evlilik Çalışma İzni Nedir?

Bağımsız çalışma iznine göre değişiklik gösteren bir durumdur. Süreli ya da süresiz bağımsız çalışma izni vardır. Bu hallerin dışında özel çalışma izni de verilebilir. Türk vatandaşı ile evlenen yabancının istisnai çalışma izni talebinde bulunabilir. Üç yılı bitmeden boşanma durumunda veya formalite evlilik yapılırsa oturum izni iptal edilir. Türkiye’de yaşayan Türk soylu yabancıların meslek ve sanatları serbestçe yapabilirler. Türk Silahlı Kuvvetleri ve Güvenlik Teşkilatı’nda çalışamazlar. Türk soylu vatandaşlarında oturum izni almaları mecburidir. Ülkemizde büyükelçilik ve konsoloslukların kontrolünde olan okullardaki yabancı öğretmenlere ikamet iznini İçişleri Bakanlığınca verilmektedir. Oturum izni başvuruları ise Dışişleri Bakanlığı’nca yapılmaktadır. Avrupa Birliği vatandaşı olmayan eşi ve çocukları için oturum izni talebinde bulunması halinde, oturum izinleri istisnai olarak verilir. Ülkemizde yapılan değişiklik nedeniyle yabancı uyruklu vatandaşların bazı kurumlar olmak üzere devlet işlerinde sözleşmeli memur olarak çalışabileceklerdir. Sözleşmeli memur olan yabancı uyruklu vatandaşlar tam zamanlı ve yarı zamanlı olarak çalıştırılabilecekler. Türk vatandaşlığını kaybeden yabancı uyruklu vatandaşlar ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına başvuru esnasında durumunu belgeleyerek oturum izni istisnai olarak verilir. 2510 sayılı İskan kanuna göre mülteci, muhacir ve göçebe olarak ülkemize gelen yabancıların çalışma izni için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına başvuru sırasında durumlarını belgeleyerek kendilerine çalışma izni verilebilir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir