Ud şekli itibarıyla armut şeklini anımsatır. Gövde kısmı maundan ya da gürgen gibi sert bir ağaçtan yapılmaktadır. İşin uzmanları en iyi udun hangi ağaçtan yapıldığı sorusuna “gürgen” cevabını vermektedirler.
Müzik aletinin sırt kısmını oluşturan yerde 20 ya da 21 tane birbirine eş parçalar kullanılır. Sap kısmında yer alan burgular geriye doğrudur. Udun mızrabı diğer çalgılar ile karşılaştırıldığında daha uzun bir yapıya sahip olduğu görülecektir. Çalmak için yapılacak olan tutuşta, ud mızrabı parmak aralarından geçirilerek yapılır.
Ud çalmayı öğrenmek isteyenler bunun için internetteki videolardan faydalanabilirler. Ayrıca kişisel olarak gelişimi bir profesyonel tarafından takip edilsin isteyen kişiler bir kursa kaydolabilirler.
Ud Ne Kadar Sürede Öğrenilir?
Ud çalmayı öğrenmek için karar veren kişilerin aklına ilk olarak bu sürecin ne kadar olacağı sorusu gelir. Bu durum tümüyle kişinin ne kadar pratik yaptığı ve bunu ne derece ciddiye aldığı ile oldukça yakından ilgilidir. En kısa sürede bu müzik aletini çalmayı öğrenmek isteyecek kişiler için ise kursa gitmeleri tavsiye edilir. Çünkü yapılan hatalara, iyice kişinin çalma şekli olarak oturmadan önce müdahale edilebilecektir. Alanında uzman bir hoca eşliğinde daha hızlı bir şekilde kazanım gösteren kişi de bunu öğrenmeye daha istekli olacağı için, öğrenme süresi de bu ölçüde kısalacaktır.
Ud Çalgısının Tarihçesi Nedir?
Türkiye haricinde Fas, Cezayir, Tunus gibi ülkeler de dahil olmak üzere neredeyse bütün Arap ülkelerinde aynı isimle anılan ud, iri gövdeli, kısa saplı ve lavta cinsinden telli çalgıdır. Ayrıca İran’da da bulunur ve barbat adı ile de bilinmektedir.
Ud, insanlığın yapmış olduğu belki de en eski telli çalgılardan birisi olarak bilinmektedir. Şimdi modern hali kullanılan udun atası sayılan ilk örneklerin, Eski Mısır’da M.Ö. 1320 tarihinde gün yüzüne çıktığı tahmin edilmektedir. Çünkü bu dönemde yapıldığı bilinen killerin üzerinde ud benzeri çalgıların işlendiği görülmüştür.
Ud sözcüğü ise ilk olarak 7. yüzyıla ait olan Arapça metinlerde yer alır. Tarih içinde pek çok değişim geçiren udu Farabi’nin de çaldığı bilinmektedir.
Ud Çeşitleri Nelerdir?
Bilinen pek çok ud çeşidi bulunmaktadır. Bunlar arasından en çok bilinenleri sıralayacak olursak;
· Türk Udu (tekne boyu: 49,5 cm iken sap boyu: 19,5 cm’dir),
· Arap Udu (tekne boyu: 51,5 cm, sap boyu ise 20 cm’dir),
· Suriye Udu (tekne boyu: 52 cm’dir. Sap boyu: 20,5 cm’dir),
· Irak Udu (Tekne boyu ve sap boyu Türk Udu ile aynıdır).