Tüylenme Belirtileri Nelerdir?

Tüylenme Belirtileri Nelerdir?
05.02.2022 17:00
Tüylenme birçok insanda görülen bir durumdur. Birçok insan bu durumdan memnun değildir. İstenmeyen tüyler için tüy dökücü kremler kullanılabilir.

Hirsutizm sert bir şekilde olan ve koyu vücut kıllarına denmektedir. Normalde kıl bulunmayan yüz, göğüs, sırt, iç uyluk, alt karın gibi bölgelerde görülmektedir. İleri düzey erkeklik hormonu artışı görüldüğünde ise virilizasyon adı verilen bir başka belirtiler de gelişebilmektedir. İstenmeyen tüyler oluşması durumunun aslında birden çok belirtisi bulunmaktadır. Akne, erkek tipi saç dökülmesi, seste kalınlaşma, kas kütlesinde ciddi bir artış, meme büyüklüğünün azalması gibi durumlar tüylenme belirtileri arasında gösterilmektedir.

Tüylenme Azaltıcı Yöntemler Nelerdir?

İstenmeyen tüylerden kurtulmanın derdi birçok kadınlarda olmakla birlikte erkeklerde de görülmektedir. Dolayısıyla bu durum her iki cinste de etkisini göstermektedir. Ağda, ev tipi epilasyon cihazı, jilet, tüy dökücü krem ve buna benzer tüy dökücü aletleri istenmeyen tüylerden kurtulmak isteyenlerin başvurduğu yöntemlerdendir. Bu tüylenmenin önüne geçmek için birçok kür bulunmaktadır. Portakal kürü, yumurta akı kürü, limon kürü, aslanpençesi kürü, soğan kürü, zerdeçal kürü, tüy azaltıcı doğal karışım, karınca yumurtası yağı gibi yöntemler tüylenmeyi azaltıcı yöntemler arasında gösterilmektedir. Bu gibi yöntemleri evde hazırlayarak da uygulayabilirsiniz.

Tüylenme İçin Hormon Tedavisi Nedir?

Oral kontraseptifler ile hormon bozukluğu kontrol altına alınmaktadır. Bu tedavi ile tüylenme sorunları minimum seviyeye inecektir. Sonuç almak için 6 aydan daha uzun süre tedavi şarttır.

Tüylenme Sorunu İçin Hangi Doktora Gidilmeli?

Tüylenme problemi çoğu kişide görülmekle birlikte, can sıkıcı bir durum haline gelmiştir. Aşırı tüylenme şikâyeti olan kişilerin sağlık kuruluşlarının dahiliye diğer adıyla iç hastalıkları ya da endokrinoloji bölümlerinden randevu alarak ilgili hekimlere muayene olmaları doğru olacaktır. Fazla tüylenme olan bu kişilerde hekim kontrolünde ilaç tedavisi ile kozmetik uygulamalar yapılarak tüylenme durumundan kurtulmak için hastaya tedavi uygularlar.

Tüylenme İçin Hormon Testi Ne Zaman Yapılır?

Tüylenme tanısı koyulduktan daha sonra ise adetin 2-5. günleri arasında hormon incelemeleri yapılmaktadır. Ayrıca bu dönemde yumurtalık ultrasonografisi de yapılmaktadır. Bu durumlardan sonra ise gerekli olan olgularda daha ileri incelemeler de gerekmektedir.

Tüylenme İçin Bitkisel Çözüm Önerileri Nelerdir?

Uzmanlar tüylenmeye karşı 2 bitkisel bitki kürü önermektedirler. Nane kürü ve aslanpençesi kürü. Hormon bozukluğundan kaynaklanan aşırı tüylenmeyi önlemek için; 1 su bardağı kadar kaynar suyun içine 1 tatlı kaşığı aslanpençesi koyarak 5 dakika boyunca ısıtın. Daha sonrasında ise sabah kahvaltısının akabinde ve akşam yemeğinden önce için.

Tüylenme Hamilelik Belirtisi Midir?

Hamileliğin genellikle ilk 3 ayı boyunca ortaya çıkan tüylenme durumu oldukça can sıkıcı bir durumdur. Gebeliğin ilk 3 ayı boyunca çıkmakta olup, 6 aydan sonra ise de artık dökülmeye başlar. Hamilelik döneminde görülen bu durum hormonlardan kaynaklandığı için, hamilelikten sonra ise düzelmektedir.

 


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir