Türklerin Tarih Boyunca Kullandığı Alfabeler Nelerdir?

Türklerin Tarih Boyunca Kullandığı Alfabeler Nelerdir?
30.12.2022 20:10
Türkler, tarihin neredeyse her döneminde bulunan ve kökenlerinin milattan önce 5 bin ila 7 bine dayandığı düşünülen bir millettir. Türklerin tarih boyunca kullandığı alfabeler nelerdir, kullandığı ilk takvim hangisidir? Türkler ne zaman Müslüman oldu, Arap alfabesine ne zaman geçti Anadolu’ya ilk ne zaman geldi? Türkler tarafından kurulan zararlı cemiyetler hangileridir? Türkler ile ilgili merak edilen soruları sizler için derleyip cevap verdik.

Türkler, ilk zamanlarında göçebe olarak yaşayıp sonrasında yerleşik hayata geçen bir millettir. Türkler var oldukları tarih boyunca birçok farklı alfabe sistemi kullanmıştır. İlk zamanlarında kendi alfabelerini kullanan Türkler daha sonrasına etkilendikleri toplumların alfabelerini kullanmışlardır. Türklerin kullandığı alfabeler sırası ile;

·        Göktürk alfabesi

·        Uygur alfabesi

·        Arap alfabesi

·        Kiril alfabesi

·        Latin alfabesidir.

Türkler Ne Zaman Müslüman Oldu?

Türkler, tarih boyunca birçok dine inanmış, birçok farklı alfabe kullanmış ve birçok farklı bölgede yaşamıştır. Türkler ilk zamanlarında Gök Tanrı inancına sahiptirler. Sonrasında kurdukları devletler, devletin dini olarak Şamanizm ve Maniheizm gibi dinleri kabul etmişlerdir. Türklerin İslam’a geçişi 8. Yüzyılın ortalarını bulmuştur. 751 yılında gerçekleşen Talas Savaşı’yla beraber İslam dini ile tanışmış ve Müslüman olmuşlardır.

Türklerin Kullandığı İlk Takvim Nedir?

Türkler çok uzun yıllar boyunca Orta Asya’da yaşamış ve sonrasında büyük göç ile dünyanın farklı yerlerine dağılmıştır. Türkler, tarihi boyunca birçok farklı takvim kullanmıştır. Bu takvimlerden ilki On İki Hayvanlı Türk Takvimidir. Sonrasında bu takvimleri Hicri Takvim, Celali Takvim, İlhanlı Takvim, Rumi Takvim, Takvim – i Garbi ve Miladi takvim takip etmektedir. 

Türkler Tarafından Kurulan Zararlı Cemiyetler Hangileridir?

Osmanlı Devleti’nin yıkılış dönemine girmesi ve I. Dünya Savaşı’nda yaşanan mağlubiyetlerden sonra Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları Kurtuluş Savaşı’nı başlatmıştır. Bu savaş esnasında halkın birçoğu tarafından destek gören bu Kurtuluş Savaşı bazı kesimler tarafından desteklenmemiştir. Kurtuluş Savaşı’nı desteklemeyen Türklerin kurmuş oldukları birçok zararlı cemiyet bulunmaktadır. Bu cemiyetler şunlardır;

·        Kürt Teali Cemiyeti

·        İslam Teali Cemiyeti

·        Sulh ve Selamet – i Osmaniye Fırkası

·        Hürriyet ve İtilaf Fırkası

·        İngiliz Muhipleri Cemiyeti

·        Wilson Prensipleri Cemiyeti

Türkler Arap Alfabesine Ne Zaman Geçti?

Türkler var oldukları tarih boyunca birçok farklı alfabe sistemi kullanmıştır. İlk zamanlarında kendi alfabelerini kullanan Türkler daha sonrasına etkilendikleri toplumların alfabelerini kullanmışlardır. Türkler, İslamiyet’e geçmiş ve bu dinin en kalabalık milletlerinden birisi olmuştur. Türkler, 11. Yüzyılda temel harf sistemleriyle beraber Arap alfabesini kullanmaya başlamışlardır.

Türkler Anadolu'ya İlk Ne Zaman Geldi?

Türkler, yüzyıllar boyunca Orta Asya’nın orta kısımlarında yaşamış ve burada farklı toplumlar kurmuş bir millettir. Hayvancılık ile hayatlarını idame ettiren Türkler Orta Asya’daki otlakların yetersiz kalması ve kuraklık sebebiyle bu bölgeyi terk edip büyük göçü başlatmıştır. Türkler, ilk olarak Alp Arslan ile beraber 1071 yılında Malazgirt Savaşı’ndan galip olarak ayrılarak Anadolu topraklarına giriş yapmıştır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir