Teşbih Nedir?

Teşbih Nedir?
11.11.2022 19:19
Bazen bazı şeyleri anlatmak için farklı kelimeler kullanırız. Peki; teşbih nedir, teşbihte hata olmaz ne demektir, teşbih-i beliğ nedir, teşbih ile ilgili örnek cümleler, teşbih ve istiare arasındaki fark nedir ve teşbih ve mecaz farkı nedir? Sorularını cevapladık…
Teşbih, ‘benzetmek’ anlamına gelmektedir. İfadeyi kuvvetlendirmek için, aralarında benzerlik bulunan iki kavramdan zayıf olanın güçlüye nitelendirilerek benzetilmesidir. Dini kavramlarda ise Teşbih, tanrının şeklen insana benzetilmesi anlamına gelmektedir. Tanrı'nın şeklen insana benzetilmesi anlamına gelmektedir.

Teşbihte Hata Olmaz Ne Demektir?

Atasözleri; geçmişten günümüze aktarılan, atalarımızın tecrübe ve deneyimlerine dayalı olarak mecaz anlamda kullanılıp gerçek olayı anlatmaya çalışan kalıplaşmış cümlelere denir. Teşbihte hata olmaz atasözü günlük hayatta sıklıkla kullanılır. Anlatılan bazı olaylar benzetme olmadan anlamsızdır. Benzetme yapmadan anlatılsa bile etkili olmaz. Kabaca bir benzetme yapılırken, bundan alınılmamasını gerektiğini anlatmak için söz arasında kullanılır. Teşbihte hata olmaz atasözünün ana fikri yapılan benzetmelerin kaba bir şekilde anlaşılmamasını sağlamaktır.

Teşbih-i Beliğ Nedir?

Dilimizde, anlatım gücünü geliştirmek ve etkileyiciliğini arttırmak için kullanılan pek çok söz sanatı bulunur. Bunlardan birisi teşbih sanatıdır. Teşbih sanatın türeyen teşbih-i beliğ sanatı da pek çok kişi tarafından merak edilen ve günlük hayatta pek çok kişi tarafından kullanılan bir türüdür. Teşbihi beliğ sanatı,  benzetme sanatı olan teşbih sanatından türetilmiş ve güzel benzetme olarak anlamı olan bir söz sanatıdır. Benzetme öğelerinden sadece kendisine benzetilen ve benzeyen ile yapılan bir benzetme çeşididir. Türk edebiyatında teşbihi beliğ sanatı yüzyıllar boyunca pek çok eserde kullanılmıştır. 

Teşbih İle İlgili Örnek Cümleler?

Teşbih sanatı için örnekler şu şekilde verilebilir;

- Ahmet'in altın gibi bir kalbi vardı.

- Mahalledeki kavga, güvercinlerin ekmeğe üşüşmesini hatırlatıyordu.

- Aslan gibi bir iri bir çocuktu.

- Mehmet, kurnaz ve tilki gibi bir gençti.

- Önümüzden az önce dev gibi bir adam geçti.

- Mutfaktaki bulaşıklar dağ gibi üst üste yığılıydı.

Teşbih Ve İstiare Arasındaki Fark Nedir?

Aralarında benzerlik bağlantısı bulunan iki sözcükten birini diğerinin yerine kullanma sanatına ‘istiare’ denir. Böylece bir sözcük, kendi anlamını değil başka bir sözcüğün anlamını ifade ettiği için mecazi anlamda kullanılıyor olur. Teşbih sanatının iki temel unsurundan birini kullanarak yapılan söz sanatıdır. İstiare, benzerliğe dayalı bir söz sanatıdır. Teşbih ’den farkı ise benzetme edatı ve benzetme yönü bulunmamaktadır. Ancak teşbih de benzetme edatı ve benzetme yönü bulunur. İşte en önemli fark budur. İstiare de sadece benzetilen veya benzeyen bulunmaktadır.

Teşbih Ve Mecaz Farkı Nedir?

Bir ilgi veya benzetme sonucu gerçek anlamından başka anlamda kullanılan söze mecaz denir. Bir şeyin niteliğini anlatmak için o niteliği eksiksiz taşıyan bir şeyi örnek olarak gösterme işine de teşbih denir. Farkı ise teşbih sanatında mecazi anlatım yoktur. Kelimeler anlamı gibi yazılmıştır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir