Sultan Papağanı Kafesinde Olması Gerekenler

Sultan Papağanı Kafesinde Olması Gerekenler
02.06.2022 12:34
Bir evcil hayvan sahiplenmeden önce kabullenmeniz gereken birçok kriter olduğunu unutmamanız gerekir. Sahiplendiğiniz hayvana rahat bir yaşam sunmak zorundasınız. Bu sebeple sahiplenmeden önce detaylı bir şekilde araştırma yaparak karar vermelisiniz.

Sultan papağanı besleyen kişilerin mutlaka kafeslerinde bulundurması gereken malzemeler şu şekildedir;

Kendisine gerekli olan kalsiyumu alabilmesi için kalamar kemiği,

Küçük bir yemlikte kuş kumu. Kuşunuz ihtiyacı olduğu kadarını yiyecektir. Yemin içine dökmenize gerek yoktur. Çünkü kum ince taneli olduğu için yemin altında kaybolur. Bu kum kuşun yemleri sindirebilmesi için gereklidir. Kuş kumu koymadığınız halde kuşunuzun dışkısında sindirilmemiş yemler görebilirsiniz,

Gaga taşı,

Yemlikler ve suluklar. Yemliklerinizi alırken kafesin dışına takılan yemliklerden uzak durmalısınız. Sultan papağını o tür yemliklerin içine kafasını sokamaz, soksa bile tüylerine zarar verir.

Ayrıca kafes içerisine oyuncak ve zilde takabilirsiniz. Oyuncakların plastik olmaması kuş sağlığı açısından önemlidir. Yemlik ve suluğu tünek hizasına takarak papağanınızın suyunu ve yemini rahat bir şekilde yemesini sağlayabilirsiniz.

Sultan Papağanı Kafesin Altında Uyuma Sebebi

Sultan papağanınızı yeni sahiplendiyseniz ortam değişikliğinden ya da ailesinden ayrıldığı için kafesin altında uyuması normaldir. Ancak bazı durumlarda bu bir hastalık belirtisi olabilir. Kuşunuz eğer yem yemiyor ve gün içerisinde oldukça hareketsiz duruyor ise bir veteriner yardımına başvurmalısınız.

Sultan Papağanı Kafesi Nasıl Olmalı?

İlk olarak kafesiniz asla yuvarlak olmamalıdır. Kare ya da dikdörtgen olmalıdır. Yuvaklar olan kafesler sultan papağanlarının yön duygusunu kaybetmesine neden olabilir. Kuşunuz yuvarlak kafes içerisinde sık sık strese girerek hastalanacaktır.

Dikdörtgen kafesler, sultan papağanları için 30 cm x 30cm x30cm, çift sultanpapağanları için 50cm x 50cm x 50cm boyutlarında olmalıdır. Ancak kafesler daha büyük olursa daha iyi olur. Papağanınızın kafes içerisinde kuyruğunun tüneklere sürtmemesi gerekir.

Kafesin iki tarafında da dik yönlü teller olması iyi olacaktır. Boyalı kafesler yerine pirinç kafes tercih etmeniz daha iyi olacaktır. Böylece kuşunuz kafes tellerini gagalarken boyaları yiyerek zehirlenme ihtimaline uğramayacaktır.

Kafes için bir diğer önemli husus ise kafes altındaki ızgaradır. Kafesinizin altında mutlaka ızgara bulunmalıdır. Kuşunuz kafes altında gezerken ızgaranın altındaki pisliklere ulaşmamalıdır. Sultan papağanları oldukça meraklı ve gagalamayı seven bir kuş türüdür. Bu duruma kendi dışkıları da dahildir.

Sultan Papağanı Kafesi Nasıl Temizlenir?

Kafesler genellikle çamaşır suyu ile temizlenip kurulanmaktadır. Çamaşır suyu koyulmuş su içerisinde suluklar, yemlikler ve folluklar bekletilir. Su içerisine koyduğunuz malzemeler tamamen kurumadan asla kafese koyulmamalıdır. Kuş kafesi uzun bir süre temizlemeden bekletilirse, kuş sağlığı tehlikeye girmiş olur. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir