Sultan Papağanı Cinsiyet Ayrımı Nasıl Yapılır?

Sultan Papağanı Cinsiyet Ayrımı Nasıl Yapılır?
18.02.2022 16:00
Sultan papağanı, kuşseverlerin evde bakmak için tercih ettiği hayvanlardan birisidir. Kakadugiller familyasından olan sultan papağanının sarı beyaz ve gri renkli tüyleri bulunmaktadır. Darı, çekirdek, armut ve kiraz sapı, çeşitli meyve, sebze, kuruyemişlerle beslenebilmektedir. Erkeklerinin eğitildiğinde taklit yeteneği ortaya çıkmaktadır.

İnsanlar evde beslemek için sultan papağanı aldıklarında ilk merak ettikleri şeylerden biri de kuşun cinsiyetinin ne olduğudur. Sultan papağanınızın cinsiyetini anlayabilmeniz için birden fazla yöntem bulunmaktadır. Bunlardan birincisi DNA testidir. Test, kuşunuzun birkaç tane tüyü ile yapılmaktadır. İkincisi ise ses ile yapılan ayrımdır. Kuşunuzun ötüşünü gözlemleyerek onun cinsiyetini anlayabilmeniz olasıdır. Ancak kuşunuz 6 aylıktan küçükse bu yöntem kesin sonuç vermeyebilir.

Üreme zamanı gelen papağanların ötüşleri ayrım yapmak için kusursuzdur. Eğer bir sultan papağanı değişik tonlarla ses çıkarıyorsa, öğretmeye çalıştığınız kelimeler taklit edebiliyorsa muhtemelen cinsiyeti erkektir. Eğer bir sultan papağanı üreme döneminde sessiz duruyorsa, tek bir tonla ötüyorsa, söyletmeye çalıştığınız kelimeleri taklit etmiyorsa muhtemelen cinsiyeti dişidir. Bunun sebebi ise çiftleşme döneminde etkileyen tarafın erkek, etkilenen tarafın dişi olmasıdır.

Erkek dişisini etkilemek için uğraşırken, dişi sessiz kalan taraf olmaktadır. Üçüncü yöntem ise tüy rengine bakılarak ayrım yapmaktır. Dişi sultan papağanların turuncu benek tüyleri daha soluk bir renkteyken erkeklerinki daha parlaktır ve dişi kuşların kanatlarının altında benekler vardır ancak bu benekler erkeklerde bulunmamaktadır.

Sultan Papağanı Cinsiyet Nasıl Belli Olur?

Evinde sultan papağanı besleyen kişiler,  kuşlarının cinsiyetinin ne olduğunu öğrenmek isterler. Bunu anlamanın birden fazla yolu vardır. Ancak 6 aylık olmayan papağanların cinsiyetini öğrenmek doğru olmaz. Sultan papağanlarının cinsiyeti ancak 6 aydan sonra doğru bir şekilde öğrenilebilir. Kuşunuzun cinsiyetini öğrenebileceğiniz birinci ve en güvenli yol DNA testi yaptırmaktır. İkincisi ise tüylerinin rengini incelemektir.

Turuncu benekleri soluksa dişi, parlaksa kuşunuz erkektir. Kanatlarının altında benekleri varsa dişi, yoksa erkektir. Üçüncü yol ise ötüşünden ayrım yapmaya çalışmaktır. Üreme zamanında kuşunuz çok, farklı, melodili bir şekilde ötüyorsa ve taklit yapabiliyorsa cinsiyeti erkektir. Ancak taklit yapamıyor ve üreme zamanında sessiz duruyorsa dişidir.

Sultan Papağanı Cinsiyeti Ne Zaman Belli Olur?

Sultan papağanı besleyen kişiler kuşlarının cinsiyetlerini öğrenmek için sabırsızlanırlar. Ancak yavru sultan papağanları cinsiyetlerini saklarlar. Bu sebeple 6 ayını doldurmamış bir papağanın cinsiyetini öğrenmeniz muhtemel değildir. Anladığınızı sansanız da bu yanıltıcı olabilir. Kuşunuzun cinsiyetini anlamak için en az 6 ay en fazla 1 yıl beklemeniz gerekmektedir.

Sultan Papağanı Ne Zaman Ergenliğe Girer?

Sultan papağanı sahipleri, kuşlarının ne zaman ergenliğe gireceğini merak etmektedirler. Sultan papağanları, yaklaşık 1 yaşında ergenliğe girerler. Üreme olgunluğuna ise 1.5 yaşında ulaşırlar. Bu yaştan küçükse çiftleşmeyi reddedecektir.

Sultan Papağanı Ne Kadar Yaşar?

İnsanlar evcil hayvan olarak besledikleri sultan papağanlarına bir süre sonra bağlandıkları için onların ne kadar yaşayacaklarını merak ederler. Sultan papağanları ortalama 10 ila 15 yıl arası yaşarlar. Yaşam sürelerini uzatmak için dikkat etmeniz gereken en önemli şey onları düzgün bir şekilde beslemektir. Kuş yeminin yanı sıra meyve, sebze, kuruyemiş takviyeleri ile papağanınızı sağlıklı tutup yaşam süresini uzatabilirsiniz.

 


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir