Saç yeme hastalığı tıpta trikofaji adı verilen ve genellikle 11 ile 13 yaşlarında görülmeye başlayan bir hastalıktır. Stres, endişe, kaygı bozukluğu gibi bir takım sorunların neden olduğu ve kişilerin kendi saçlarını yeme alışkanlığı kazanmasıyla ortaya çıkmaktadır.
Saç Yeme Hastalığının Nedenleri Nelerdir?
Dürtü bozuklukları,
Psikolojik rahatsızlıklar,
Geçmişte yaşanılan travmalar,
Ailede aşırı mükemmeliyetçi bireylerin söz hakkı
Veya pasif bir baba etkisi, saç yeme hastalığının nedenleri arasında sayılabilmektedir.
Saç Koparma Hastalığı Sebepleri Nelerdir?
Trikotillomani yani saç koparma hastalığı;
Genetik,
Duygusal
çevresel faktörlerin etkisi
Stres,
Endişe verici durumlar,
Öfke duyulan zamanlarda artabilmekte
Depresyon,
Obsesif kompulsif bozukluk
Ve başka psikiyatrik rahatsızlıklarla (internet bağımlılığı gibi) birlikte görülme ihtimali vardır.
Saç Koparma Hastalığı Genetik midir?
Yapılan araştırmalarda saç koparma hastalığının genetik olup olmadığı tam olarak kesinleşmemiş olmakla beraber hastalığın başlangıcında genetik, duygusal ve çevresel faktörlerin birleşimi etkili olmaktadır. Bu hastalığın nörobiyolojik bir süreç olduğu ve hastalığın gelişiminde genetik faktörlerin de rol oynadığı ulaşılan bilimsel bir gerçektir.
Saç Koparma Hastalığı Olanlar Ne Denir?
Her yaştan, her cinsiyetten ve her milletten kişi de bu hastalık görülebilmektedir. Hastalık küçük yaşlarda kız çocukları ve erkek çocuklarında eşit sayıda gözlemlenirken, yetişkinlik dönemin de bu oran kadınlarda erkeklere göre oldukça fazladır.
Bebeklerde Saç Yeme Hastalığı Nedir?
Saç yeme hastalığı yani trikofaji 4 yaş öncesi çocuklarda görülmeye başlar. Ve bazen parmak emmeyle birlikte hastalığın seyrettiği görülebilmektedir. Çocuk yaşta hastalığın başlama nedenleri arasında yalnızlık, ilgisizlik veya bunların birleşimi sayılabilmektedir. Ailelerin çocuklarla ilgilenmeleri ve bu davranışlarını çocuğa hissettirmeden ödüllendirmeleri, hastalığın seyrini önlemelerinde etkili olmaktadır.
Saç Koparma Hastalığı Nasıl Önlenir?
Detaylı ruhsal durum muayenesi yapılmalıdır. Bu hastalık dışında başka bir psikiyatrik durum var mı değerlendirilmeni eğer varsa iki durum birlikte tedavi edilmelidir.
Saç Yeme Hastalığından Nasıl Kurtulurum?
Detaylı ruhsal durum muayenesi yapılmalı ve birlikte görülen psikiyatrik durum varsa beraber tedavi edilmelidir. Aile ile işbirliği yapılmalıdır. Tedavi seçenekleri arasında ilaç tedavisi, alışkanlığı tersine çevirme eğitimi, davranış terapisi, ağırlıklı bilişsel davranışçı tedaviler bulunmakta ve uygulanabilmektedir. Tedavi süreci kişiden kişiye değişebilmekle beraber, sabırlı olmalı ve tedaviye hızlı yanıt beklenmemelidir.
Saç Yeme Hastalığı Nasıl Geçer?
Aile bireyleri ile iş birliği yapılmalıdır.Ruhsal durum muayenesi yapılarak psikiyatri uzmanı tarafından takip edilmeli ve ilaç tedavisi birlikte uygulanarak daha olumlu sonuçlar alınması beklenmelidir.
Saç Yeme Hastalığının Tedavisi Nedir?
Dürtü kontrolü güçlendirmeye yönelik ilaçlar ile EMDR terapisi uygulanabilir veya psikiyatri uzmanı tarafından yapılacak olan klinik görüşme ve gözlemle birlikte dürtü kontrolü güçlendirmeye yönelik ilaçlar kullanılarak olumlu sonuçlar sağlanmaktadır. Tedavi edilmeyen saç yeme hastalığı saçın keratin yapısı nedeniyle mide de erimez. Mide de yumak halinde toplanarak veya sindirim yollarında birikerek ciddi boyutta rahatsızlıklara sebep olmaktadır. Bu durum karın ağrısı ve iştahsızlık gibi nedenlerle doktora gidildiğinde yapılan testler ve görüntüleme sonucu ortaya çıkmaktadır.