Roman Nasıl Yazılır?

Roman Nasıl Yazılır?
21.04.2022 23:00
Roman yazmak kişilerin hayal dünyalarının gerçeğe dönüştürüldüğü sınırsız güce sahip olunan bir alan. Hayal dünyasının dışa yansıması olarak karşımıza çıkan romanları yazmak sanıldığı kadar kolay değil. Roman yazmanın pek çok ayrıntılı süreci bulunuyor. Romanın nasıl yazıldığı konunun araştırmacıları tarafından sorgulanıyor.

Romanlar hayal dünyalarının, kurguların, bazı durumlarda yaşanan olayların yazılı bir hale dönüştürüldüğü özgün ve sınırsız bir platform. Roman yazarları, eserlerinde fikirlerini, hayallerini ve kurgularını özgürce yansıtma şansını elde ediyorlar. Bu açıdan pek çok insan günümüzde roman yazmaya yönelmeye başlamıştır. Ancak bu durumun sanıldığının aksine çok da kolay olmadığını söyleyebiliriz. Roman yazmak için disiplinli bir şekilde çalışmak, olay ve durum örgüsünü önceden mutlaka planlamak gerekir. Kitap yazarak romanı; özgün fikirler bulun, temanız ile ilgili önceden farklı kitaplar okuyarak fikir elde edin, olay örgüsünde çatışma unsuruna yer verin, kurgunuzu özetleyin, roman yazma sürecini organize edin, eserinizi mükemmelleştirerek deneyiminizi içselleştirin.

Roman İle Hikâye Arasındaki Fark Nedir?

Roman ile hikâye arasındaki fark temel noktalarda birbirinden ayrılır. Roman ile hikâye arasındaki farklar şu şekilde sıralanır;

Hikâye orta kısa uzunlukta bir yazı türü iken roman uzundur.

Hikâyede kişi ve karakter sayısı azdır, romanda karakterler fazladır.

Hikâyede olayların sebebi araştırılmaz, roman ise ele aldığı konuları birer mesele haline dönüştürür.

Hikâye her daim tek bir konu üzerine kuruludur, roman tek konuyu bile bölerek ve karakterlere bulaştırarak çoğaltır.

Hikâye tek boyutlu, roman çok boyutlu bir noktadadır.

Roman Yazmak İçin Gerekenler Nelerdir?

Roman yazmayı planlayanlar için nelerin gerektiği merak konusu olmuştur. Roman yazmak için bir bilgisayar ve yazılarını belge halinde saklayabileceğiniz bir programa ihtiyacınız olacaktır. Bu aşamada bir bilgisayarınızın olmaması sizi durdurmaz, her durumda yazmak için kalem ve kâğıt da kullanabilirsiniz. Kitabınızı yazmaya başlamadan önce araştırma ve gözlem yapın. Yazmaya başladıktan sonra düzenli yazma rutini oluşturun. Mutlaka taslaklar çıkararak çalışın. Yılgınlığa kapılmayın ve acele etmeyin.

Roman Ne Kadar Sürede Yazılır?

Günümüzde roman yazma planı yapan pek çok insan için çeşitli sorular gündem olmayı başarmıştır. Roman yazmanın en sıkıntılı ve yoğun zamanı, süreyi iyi ayarlamaktadır. Olayların kurgusuna, karakterlerin derinliklerine göre roman için tahmini bir bölüm ve sayfa sayısı önceden belirlenebilir. Hatta romana başlamadan önce kurgu ile birlikte bölüm ve sayfa sayısını tahmini olarak belirlemek yol almak bakımından yerinde olacaktır. Romanın ne kadar sürede yazıldığı, yazarlık kariyerine ilk defa adım atacak kişiler tarafından derin bir araştırma konusu haline dönüşmüştür. Roman’ın sayfa sayısına ve bölüm aralıklarına göre süre de değişecektir.

Romanın yazılma hızına göre de bu süre farklılık gösterebilir. Bir romanı yazmak için 3 ay harcayan bir yazar ile de 3 sene harcayan bir yazar ile de karşılaşabilirsiniz. Olay kurgunuzu kabataslak kafanızda planladıktan sonra, yazma aşamasında acele etmemenizde fayda var. Acele etmeden yavaş ve sağlam adımlarla yazılan olayların kurgusu ve derinliği her zaman daha güçlü temeller üzerine inşa edilmektedir. Bu da kitabın ana kurgusunun hem okuyucu hem de yazar tarafından etkileyici bir konuma erişmesine sebep olur. Sonuç olarak roman yazma süresinin belirleyici kriterlerine göre farklılık içerisinde olduğunu söyleyebiliyoruz. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir