Rahim Sarkması Neden Olur?

Rahim Sarkması Neden Olur?
26.01.2023 22:31
Rahmin normalde durması gereken yerden aşağıya doğru sarkmasına rahim sarkması denilmektedir. Birçok kadının müzdarip olduğu bu konu hakkında merak edilenlere bakalım. Rahim sarkması neden olur, ameliyatı nasıl yapılır, ne kadar sürer, kim yapar? Ameliyatsız rahim sarkması nasıl tedavi edilir, adet kabı rahim sarkması yapar mı, belirtileri nelerdir? İşte detaylar

Rahim sarkması genellikle yaşı ilerlemiş kadınlarda ve çoklu vajinal yani normal doğum yapmış kadınlarda görülmektedir. Rahimi tutan bağların deforme olması ve eski güçlü kas dokusunu kaybederek esnemesinden kaynaklanmaktadır. İdrar torbası ve rahmin vajinanın iç kısmına doğru uzamasına denilmektedir.

Rahim Sarkması Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Rahim sarkması ameliyatlarında izlenilecek yol hastanın yaşıyla bağlantılıdır. Cinsel hayatı aktif olan bir hastanın rahim sarkması ameliyatı pelvik veya histerektomi tabanının onarılmasıyla gerçekleşir. Fakat yaşı ilerlemiş cinsel hayatı sona ermiş bir kadın hastanın rahmi komple alınarak ameliyat edilmektedir. İşlemler açık cerrahi, robotik cerrahi, laparoskopik cerrahi yöntemleriyle gerçekleştirilmektedir.

Rahim Sarkması Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Rahim sarkması ciddi bir cerrahi operasyondur. Karın bölgesinin alt kısmına bir kesi açılarak gerçekleştirilmektedir. Rahim bağları tedavi edilir ya da hekimin kararına göre komple dışarı çıkarılarak rahim alınır. Operasyon toplamda 3-4 saat kadar sürmektedir.

Rahim Sarkması Ameliyatını Kim Yapar?

Rahim sarkması ameliyatını mutlaka uzman bir doktor yapmalıdır. Oldukça önemli bir operasyondur. Ürojinekoloji alanında tecrübeli olan kadın hastalıkları ve doğum uzmanları bu ameliyatı gerçekleştirmektedir.

Ameliyatsız Rahim Sarkması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Rahim sarkması rahimin vajenden dışarı doğru sarkması hatta vücut dışına kadar yer değiştirmesine denilmektedir. Farklı dereceleri bulunmaktadır. Çok hafif şekilde seyreden rahim sarkması hissedilmezken, ileri derecedeki rahim sarkmaları oturup kalkarken bile oldukça rahatsız edici olabilir. Çok ileri derecede olan rahim sarkmasının tek tedavisi cerrahi operasyondur.

Ancak hafif şekilde seyreden rahim sarkması için ameliyat dışı yöntemlerde uygulanabilmektedir. “Pesser” adı verilen direkt olarak vajene yerleştirilen silikon bir alet rahim sarkmasının ilerlemesini durdurmaktadır. Hasta tarafından kolayca uygulanabilen ve hastalardan olumlu geri dönüş alan ameliyat dışı tedavi yöntemidir.

Adet Kabı Rahim Sarkması Yapar Mı?

Adet kabı olarak adlandırılan “Menstrual Kap“ regl döneminde rahim ağzına yerleştirilen ve adet kanını içinde toplayan bir aparattır. Bilinen herhangi bir zararı bulunmamaktadır. 12 saat boyunca rahimden boşalan kanı toplayabilir. Rahim kuruluğuna ya da enfeksiyonuna neden olmaz. Ayrıca rahim sarkmasının sebeplerinden biri de değildir.

Rahim Sarkması Belirtileri Nelerdir?

Rahim sarkmasının belli evreleri vardır. Buna bağlı olarak çok hafif şekilde seyreden rahim sarkması genellikle kadınlar tarafından hissedilmezken, 3. ve 4.evredeki bir rahim sarkması vajinanın içine doğru sarkarak oturup kalkarken bile kendini hissettirecektir. Belin alt kısmında oluşan keskin ağrı ve sancı, pelvis bölgesinde acı- çekilme hissi- rahatsızlık hissi, kasık ağrısı, vajinadan gelen renkli kokulu akıntı gibi durumlar rahim sarkmasının belli başlı belirtileridir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir